П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Соціум
26/06/2015 15:12

Щоб вогонь не вийшов з-під контролю

 

Погодьтеся, яскраво-червоний вогнегасник і пожежний стенд  контрастують із загальним інтер’єром будь-якого службового приміщення і мимохіть впадають в око. Так само, як і плакати, що закликають дотримуватися правил пожежної безпеки. Однак запитаймо себе: чи знаємо ми ці нехит­рі настанови й чи зуміємо використати протипожежні засоби в разі потреби? Прикро, але факт: нерідко свідоме прагнення здобути ці знання й навички з’являється лише після «близького» знайомства із жорстокою вогняною стихією. Хоча, як свідчить практика профілактичних заходів, досить ефективним способом пробудити пильність є документальні хроніки пожеж, у яких, приміром, рятуючись від полум’я, люди вистрибують з вікон багатоповерхівок, не маючи жодного шансу вижити після падіння. Від такого видовища волосся стає дибки і прокидається приспаний інстинкт самозбереження, що мотивує до осягнення протипожежної грамоти завчасно, доки не сталося лиха.

 

«Полум’яну» статистику потрібно корегувати

Зрозуміло, факти, задокументовані на плівку, – краплина в морі жахливої статистики втрат, завданих вогнем. За п’ять місяців поточного року в Україні сталося 26 675 пожеж. Уявіть лишень: щодня їх спалахувало майже 180! Проти аналогічного періоду 2014-го спостерігається зростання кількості пожеж на 2,5%. Вогняна стихія за січень–травень цього року завдала країні збитків більш ніж на 517 млн гривень. Та страшніші інші цифри: під час пожеж загинула 1 041 особа, ще 590 померли в лікувальних закладах унаслідок отриманих травм і опіків. Причини пожеж різні: від короткого замикання до підпалу. Однак чимало загорянь стаються й через безвідповідальність, порушення правил пожежної безпеки чи їх незнання.

Нетаємні таємниці безпеки

Починається вона з усвідомлення керівництвом важливості цього питання і призначення відповідального, який після навчання за програмою пожежно-технічного мінімуму ДСНС не формально, а сумлінно й відповідально виконуватиме свої обов’язки. Вони не обмежуються оформленням документації та інструкцій, як, на жаль, буває. Відповідальний за пожежну безпеку зобов’язаний розтлумачити своїм колегам зміст інструкцій:

- про заходи пожежної безпеки у службових приміщеннях;

- про надання першої долікарської допомоги потерпілим;

- про евакуацію людей;

- про експлуатацію вогнегасників.

Порядок організації та проведення протипожежних інструктажів, навчання й перевірки знань з пожежно-технічного мінімуму визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 року № 444 «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях». Згідно з цією Постановою, кожен працівник має проходити вступний, первинний, повторний інструктажі з пожежної безпеки, за потреби – цільовий та позаплановий. Зрозуміло, що після таких інструктажів кожен  знатиме, як користуватися порошковим чи вуглекислотним вогнегасником. До речі, контроль за розташуванням, станом цих засобів протипожежного захисту та їх використанням – теж обов’язок відповідального за пожежну безпеку. Здавалося б, що там конт­ро­лювати? Виявляється, є низка правил. Вогнегасник має розміщуватись у легкодоступному й помітному місці, захищеному від впливу прямих сонячних променів, температура в цьому місці не повинна перевищувати 50°С; обов’язковим є щорічне технічне обслуговування вогнегасника.

Ще одна важлива складова пожежної безпеки – схема евакуації, яка має бути вивішена на видному місці. Графічна частина схеми є планом будівлі, де зеленими стрілочками вказано рекомендовані шляхи евакуації, а умовними позначками – розташування вогнегасників, пожежних кранів, запасних виходів, пожежних драбин, виходів з вікон (якщо вони є), телефонів та місця зберігання ключів. Шляхи евакуації у приміщенні за будь-яких умов мають бути вільними від зайвих предметів, меблів тощо. Інша частина схеми евакуації – це таблиця з детальними інструкціями про дії в разі пожежі.

Протипожежна абетка

Нехтування елементарними правилами пожежної безпеки може обернутися лихом. Вогняна стихія легковажності не пробачає! Соціальний статус, посада й зарплата, рівень ІQ чи почуття гумору не здатні завадити їй нещадно нищити все на своєму шляху. Погодьтеся: цьому лиху легше запобігти, ніж жахатися його наслідками. Тож, повторімо абетку пожежної безпеки і згадаймо всі правила, що стосуються як службових приміщень, так і наших осель.

Почнімо з того, що потрібно користуватися тільки справними електропроводкою та побутовою технікою. Не залишайте електроприлади ввімкненими в електромережу. Особливо уважно перевіряйте, чи вимкнута газова, електроплита після приготування їжі. Пам’ятайте: не варто вмикати одночасно кілька електроприладів. Від перевантаження електромережа може спалахнути!

Багато хто з нас дозволяє собі курити, зручно влаштувавшись у ліжку чи робочому кріслі. Це робити категорично заборонено! Вже багато років поспіль куріння в ліжку й легковажно залишений у попільничці на робочому столі недопалок є одними з  поширених причин виникнення пожеж.

Згадаймо ще одне «золоте» правило, яке стосується більше наших домівок, аніж службових приміщень, але серед правил пожежної безпеки воно на чільному місці: за жодних обставин не залишайте дітей без нагляду! Звичайна плойка, якою маленька «перукарка» вдосконалюватиме зачіску своїй Барбі, може спалити багатоповерхівку!

І наостанок зауважмо на важливості знань і навичок користування вогнегасниками, які в наших кабінетах є чи не єдиною зброєю проти нещадного вогню.

Геройству – місце й час

Перше правило в ситуації, коли пожежа застала вас у приміщенні: не панікуйте! Паніка призводить до значних жертв. Негайно зателефонуйте на «101». Реально оцініть ситуацію і свої можливості: не ризикуйте марно життям. Коли загоряння незначне, цілком імовірно загасити його самотужки, використовуючи вогнегасники, пожежні крани, а також воду й пісок, землю, ковдри, простирадла та інші підручні засоби.

Та, починаючи боротьбу з вогнем, варто розуміти принципи й послідовність дій. Наприклад, якщо горить електричне обладнання або проводка, спершу слід вимкнути рубильник, вимикач або викрутити електричні пробки, і тільки після цього починати гасити вогонь.

Зверніть увагу: бензин, гас, мастила та розчинники, що загорілися, можна гасити тільки спеціальними видами вогнегасників. Досить дієве під час гасіння таких загорянь засипання піском або ґрунтом. Коли осередок пожежі невеликий, накрийте вогонь брезентом, можна використати зволожену тканину.

Коли пожежа велика, героїзм може мати летальні наслідки. У такому разі треба зосередитися на власному порятунку й порятунку близьких. Якщо загоряння сталось у сусідніх кімнатах, визначте, чи гарячі двері приміщення, де ви перебуваєте. Якщо так – не відчиняйте їх: дим та по­лум’я не дадуть вам вийти. Щоб уникнути проникнення диму, необхідно щільно зачинити двері, всі щілини та отвори заткнути будь-якою тканиною. Далі потрібно відчинити вікно, якщо воно глухе – вибити скло, і гукати на поміч.

Коли не уникнути пересування в приміщенні, що горить, накрийтеся мокрими ковдрою чи будь-яким одягом. Для захисту від чадного газу слід дихати через зволожену тканину. У разі сильного задимлення, пересуватися треба поповзом. Найбільша концентрація диму – у верхніх шарах повітря в приміщенні, найменша – біля підлоги. Коли зайнявся ваш одяг, у жодному разі не можна бігти – це ще більше розпалить полум’я. Необхідно впасти на підлогу й качатися, щоб збити вогонь.

Користуватися ліфтами під час пожежі заборонено! Так само – й бігти вниз крізь вогонь у висотному будинку. Безпечніше спробувати врятуватися на даху будівлі, куди, до речі, швидше й простіше дістатися рятувальникам.

***

А чи знаєте ви, хто відповідає за пожежну безпеку у вашій організації? Чи проводять для працівників необхідні інструктажі? Чи вмієте ви користуватися вогнегасником? Добре, якщо відповідь на всі ці запитання: «Так». Отже, керівництво дбає про безпеку підлеглих. Але зауважте: як на робочому місці, так і будь-де, про свою безпеку, передусім, маєте турбуватися ви самі. Знан­ня нехитрих правил пожежної безпеки та поводження в разі загоряння – найкращий захист від вогняної стихії.

Марина ГОНТАР, «Моменти» 

(за інформаційного сприяння 

СПЖ ДМЗ МВС України)

 

 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті