П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
23/04/2015 17:06

Петро Порошенко: «Спільні з США навчання сприятимуть встановленню миру»

20 квітня Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних сил Петро Порошенко взяв участь в урочистій церемонії відкриття першого етапу українсько-американських військових навчань «Фіарлес Гардіан – 2015» («Безстрашний захисник – 2015»), яка відбулася на плацу центрального військового містечка Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, що в Яворівському районі Львівщини.

Крім учасників навчань – військовослужбовців 173-ї повіт­ряно-десантної бригади Армії США та двох підрозділів оперативного призначення Національної гвардії України – у заході також взяли участь Надзвичайний та Повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, начальник Генерального штабу ЗСУ генерал-полковник Вік­тор Муженко, т. в. о. командувача НГУ генерал-лейтенант Микола Балан.

Виступаючи з промовою, Пет­ро Порошенко відзначив унікальність обставин, за яких починаються ці навчання: «На східному кордоні України відбувається повномасштабна агресія з боку іноземної держави, яка розв’язала проти України багатопланову різнорівневу гібридну війну». Глава держави наголосив на тому, що це війна не лише проти України: «Символічно, що саме в рік 70-ліття перемоги антигітлерівської коаліції над нацизмом через Україну знову проліг рубіж цивілізаційної битви, в якій вирішується, якою бути Європі, яким бути світу. Це війна не лише за незалежність України, а й за свободу й демократію Європи і світу, війна, де вирішується питання, чи діятимуть у світі норми міжнародного права, чи будуть цілісними й недоторканими кордони, чи можна безкарно застосовувати силу лише тому, що в тебе чешуться руки…».

За словами Верховного Головнокомандувача ЗСУ, навчання «Фіарлес Гардіан – 2015» є першим українсько-американським заходом такого рівня, який свідчить про перехід двостороннього військового співробітництва в якісно новий практичний вимір: «Нам є чим пишатися, але є багато такого, чому нам треба навчитися. Не буде перебільшенням сказати, що тут сьогодні формується нове обличчя українського війська».

Спілкуючись із представниками ЗМІ, Петро Порошенко повідомив, що питання щодо проведення таких навчань вперше обговорювалося ще 10 місяців тому, під час візиту в Україну віце-президента США Джозефа Байдена. «Як Президент і Верховний Головнокомандувач я надзвичайно задоволений тим, що наші домовленості нарешті почали реалізовуватись, і впевнений у тому, що нині тут, на Яворівському полігоні, ми починаємо наші ефективні дії у встановленні, закріпленні й стабілізації миру», – заявив глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що весь світ демонструє підтримку України, повідомивши, що до програми підготовки українських воїнів, крім США, також долучаться партнери з Канади, Великої Британії, Польщі, інших країн НАТО, Австралії тощо. Президент наголосив: «Така міжнародна співпраця дозволить нам ефективно виконати завдання, які стоять наразі перед Україною, не лише щодо захисту нашої територіальної цілісності й суверенітету, а й захисту свободи та демократії в Європі і світі».

Під час урочистостей Петро Порошенко вручив державні нагороди військовослужбовцям, які виявили особисту мужність і високий професіоналізм у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України. Серед відзначених, зокрема, – полковник Степан Логуш, підполковник Олексій Мельник, лейтенант Олег Віхтюк, сержант Роман Петровський, солдат Руслан Бондаренко. Крім того, десять українських воїнів – учасників антитерористичної операції отримали від глави держави ордери на квартири та ключі від нових осель. З-поміж них – учасники вже легендарної оборони Донецького аеропорту, які дістали поранення, але прагнуть повернутись у стрій.

Верховний Головнокомандувач ознайомився з роботою Міжнародного центру миротворчості та безпеки й пообідав з американськими десантниками та українськими гвардійцями. До речі, серед сусідів Петра Порошенка за обіднім столом був один з воїнів Армії США українського походження – спеціаліст (військове звання, що приблизно дорівнює молодшому сержанту) Андрій Гордійчук. За словами очільника Нацгвардії генерала Балана, мовні бар’єри між учасниками навчань українській стороні також допоможуть долати професійні перекладачі, крім того, близько 15 % гвардійців вільно володіють англійською мовою.

 

Олексій ЧЕРНОБАЙ, м. Київ.

Фото Олега ТІХОВА та із сайту www.president.gov.ua

друкувати

Коментарi