П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
03/04/2015 11:20

У добру путь, захисники України!

26 березня, у День Національної гвардії, в Національній академії НГУ та на факультеті НГУ Національної академії внутрішніх справ пройшли церемонії з нагоди дострокового випуску молодих лейтенантів. Реалії сучасного українського життя: замість парадного обмундирування випускники одягли польове…

До Національної академії НГУ завітали Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних сил України Петро Порошенко, колишній начальник навчального закладу – міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, тимчасовий виконувач обов’яз­ків командувача НГУ генерал-лейтенант Микола Балан, керівництво Нацгвардії, Харківської обласної державної адміністрації, обласної та міської рад, народні депутати, представники громадськості й духівництва, ветерани, родичі випускників.

Словами привітання урочистості відкрив Президент Петро Порошенко, який від імені держави дав високу оцінку НГУ, зазначивши: «Навіть вороги настільки налякані Національною гвардією, що створили з неї жупел, яким лякають одне одного від старого до малого – це найкраща оцінка вашого потенціалу й діяльності! Вам притаманні високий бойовий дух та патріотизм, ви готові пожертвувати своїм життям заради України».

За пропозицією глави держави присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять найкращих синів українського народу, які віддали своє життя за світле майбутнє Батьківщини під час виконання службових завдань та в боях на сході України, серед яких випуск­ники академії – лейтенант Володимир Кравчук, майор Іван Якушин, підполковник Олександр Каплинський, полковник Юрій Бойко.

За словами Петра Порошенка, попри низку проблем, нині На­ціо­нальна гвардія – боєздатна, добре організована та патріотична структура, що здатна вирішувати найскладніші завдання не лише в сфері захисту правопорядку та безпеки громадян, а й воювати на передовій  спільно з іншими силовими відомствами. Ніколи раніше держава не приділяла стільки уваги, часу та ресурсів безпеці, скільки тепер.

У своєму виступі Президент України особливо наголосив на тому, що всі офіцери-викладачі академії набули бойового досвіду в районі антитерористичної операції, три випускники були нагороджені орденами, 39 – достроково отримали військове звання. Пет­ро Порошенко звернувся до випускників, які одержали офіцерські погони, з побажанням бути вірними присязі: «Ви маєте бути взірцем сумлінного служіння Батьківщині, офіцерської честі й відваги. Бережіть добре ім’я офіцера. Пам’ятайте, що саме ви відповідатимете за найцінніше – особовий склад, який віднині саме вам – найкращим в Україні – довірять».

Загалом, цього року 207 ви­пуск­ників-лейтенантів достроково отримали дипломи, 50 з них – з відзнакою. Дев’ять осіб відзначено золотими медалями, які ви­пуск­никам особисто вручив Верховний Головнокомандувач.

У строю випускників стояв і лейтенант Євген Турунцев – гордість академії. Рік тому він, старшина роти, відмінник навчання, разом з іншими курсантами академії НГУ охороняв будівлю обласної державної адміністрації, яку під час мітингу раптом атакували люди в масках та почали закидати правоохоронців світло-шумовими гранатами. Один з «мітингувальників» підбіг до Євгена й під час сутички засунув йому під бронежилет вибуховий пристрій… Декілька діб медики боролися за життя хлопця, який потрапив до лікарні в украй важкому стані. Опритомнівши, Євген одразу ж запевнив, що обов’язково дійде до омріяних офіцерських зірок – і виконав цю обіцянку (до речі, його було нагороджено відзнакою НГУ «За доблесну службу» та нагрудним знаком МВС «За відвагу на службі»).

Найзворушливішим моментом випуску стало прощання офіцерів-випускників з Бойовим прапором «альма-матер».

 

Під час відвідин академії Президент ознайомився з навчальною базою, поспілкувався з родичами випускників, викладачами, курсантами, оглянув умови проживання, ознайомився з перебігом навчального процесу та роботою Центру вогневої підготовки, а також пообідав разом із випуск­никами.

Випускників факультету На­ціо­нальної гвардії НАВС з визначною подією в їхньому житті привітали секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, ректор академії генерал-майор міліції Володимир Чернєй, перший заступник командувача НГУ генерал-лейтенант Олександр Кривенко, голова Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації Геннадій Сінцов.

У своїй промові Олександр Турчинов зазначив: «Гвардія в усіх країнах – це елітні, найкращі війська. Війська, якими пишаються,  на які рівняються. Національна гвардія – є гордістю українського народу. Ви здобули знання і досвід, який дасть вам можливість стати справжніми командирами, здатними ухвалювати рішення у важких і небезпечних обставинах, командирами, які приведуть своїх солдатів до перемоги».

Секретар РНБО взяв участь у ритуалі вручення дипломів новоспеченим офіцерам. Загалом лави Нацгвардії поповнили 73 лейтенанти, дев’ятеро з яких закінчили навчання з відзнакою. Випускники виконали Державний Гімн України та промовили слова офіцерської клятви.

Привітати випускників прий­шли й офіцери, які здобули тут фах раніше, а нині служать у підрозділах НГУ, і родичі, зокрема – представники багатьох офіцерських династій.

Завершився захід урочистим маршем офіцерів-випускників, показовим виступом батальйону Почесної варти НГУ та концертною програмою. Потому учасники дійства мали змогу оглянути виставку зразків сучасного озброєння та бойової техніки Нацгвардії. Крім того, заступник керівника Департаменту Патріаршої Курії Української греко-католицької церкви у справах душпастирства силових структур України отець Любомир Яворський вручив випускникам 20 укомплектованих наплічників, а також молитовники, образки й вервиці.

Артем МІНЯЙЛО, м. Харків.

Руслан МУЗИЧУК, м. Київ.

Фото Анни МАРКЕЛЬ, 

Єгора ЖУЧЕНКА, 

Романа ГерасименкА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті