П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
06/08/2013 14:13

Місія – творити добро

Починаючи із цього року 15 липня в Україні відзначатиметься День українських миротворців. Відповідне рішення закріп­лене постановою Верхов­ної Ради України. 

Уперше працівники органів внутрішніх справ та військово­службовці внутрішніх військ долучилися до миротворчих операцій 21 травня 1994 року, вирушивши до колишньої Югославії. Відтоді понад три тисячі представників МВС України взяли участь майже у двох десятках місій ООН та ОБСЄ, пильнуючи мир та безпеку в Косові, Демократичній Республіці Конго, Кот-д’Івуарі, Південному Судані, Демократичній Республіці Східний Тимор, Ліберії та інших країнах. 

Обсяг завдань для миротворчого персоналу визначає мандат відповідної миротворчої операції. Це – забезпечення дотримання прав людини, підтримання правопорядку та боротьба зі злочинністю, надання консультативних послуг у галузі правоохоронної діяльності, допомога в реформуванні системи місцевих правоохоронних органів, відбір та підготовка кадрів для них. Участь працівників органів внут­рішніх справ та військовослужбовців внутрішніх військ у міжнародних миротворчих операціях допомагає їм набути передовий поліцейський досвід, навички роботи в умовах багатонаціонального сере­до­вища, підвищити загальний професійний та фаховий рівень особового складу.

Нині 78 працівників ОВС та військо­вослужбовців ВВ беруть участь у шести міжнародних операціях ООН із підтримання миру та безпеки. Зокрема, це місії на Кіп­рі, у Демократичній Республіці Конго, Косові, Кот-д’Івуарі, Ліберії та Південному Судані. Один представник МВС України приєднався до участі в проекті ОБСЄ «Ініціатива громадянської безпеки» у Киргизстані.

Не можна не згадати про наші втрати в миротворчих місіях. За майже двадцять років участі в міжнародних операціях 37 миротворців дістали поранення. Загинув заступник командира оперативного взводу Спеціального миротворчого підрозділу МВС України міжнародних поліцейських сил Місії ООН у справах Автономного краю Косово (UNMIK) старший лейтенант Ігор Киналь.

Незважаючи на складні умови та ризик, українські миротворці з честю та гідністю виконують благородну місію носіїв миру в гарячих точках планети, тим самим сприяючи зміцненню міжнародного авторитету України на політичній арені світу. Керівництво Місій і Секретаріатів ООН, ЄС та ОБСЄ не раз відзначало високий професіоналізм, фахову підготовку та сумлінне ставлення до виконання службових обов’яз­ків представників МВС України. Тож нагороди, які сяють на грудях українських вартових порядку, що пильнували спокій у чужій країні, заслужені ними сповна.

Марія САЛЬНІК, «ІЗ». 

Матеріали надані 

ДКЗ МВС України

  

  

  

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті