П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
18/07/2014 14:58

Прийти на допомогу миру

З 16 по 27 червня на базі навчального центру підготовки сил Королівської жандармерії Нідерландів «Марневард», відповідно до започаткованої Європейським Союзом 2011 року за сприяння Єврокомісії програми EUPST («European Union police services training»), пройшли  навчання Європейських сил поліції.

 

Шість офіцерів Національної гвардії та міліції України брали участь у цьому заході разом із понад 300 колегами – жандармами й поліцейськими із 16 країн ЄС (Нідерландів, Німеччини, Франції, Італії, Румунії, Великобританії, Словаччини, Іспанії, Угорщини, Естонії, Литви, Латвії, Бельгії, Польщі, Болгарії, Хорватії), а також Африканського Союзу, США, Швейцарії, Йорданії, Грузії, Туреччини, Ісландії та Норвегії.

Мета навчань – тренування в розгортанні міжнародної місії для проведення операції з підтримання миру та безпеки. Варто зазначити, що на час заходу українські офіцери переважно обій­мали керівні посади. Наприклад, майор Володимир Кожушко був призначений заступником керівника одного з чотирьох сформованих з учасників нав­чань поліцейських підрозділів. Навчання проходили під керівництвом координаційного центру, сформованого переважно з військовослужбовців Королівської жандармерії Нідерландів, та за участі групи радників, групи планування навчань, фахівців забезпечення та оцінювання.

До теоретичної частини EUPST-2014 входило ознайомлення з нормативною базою, що регламентує проведення миротворчих операцій, лекції з питань міжнародного гуманітарного права, тактики дій штурмових підрозділів, контролю та охорони території, пошуку й арешту підозрюваних, супроводження VIP-осіб, евакуації з місця події, патрулювання місцевості та планування маршрутів руху, подолання блокпостів, обшуку та огляду місця злочину, надання невідкладної медичної допомоги.

Згодом ці питання протягом трьох діб відпрацьовувалися на території нав­чального містечка в умовах, максимально наближених до реальних, – за сценарієм практичної частини навчань, миротворчий контингент діяв у зоні локального конфлікту, що спалахнув в умовній країні Евернеймед, виконуючи завдання з відновлення громадського порядку, розкриття злочинів, знешкодження злочинних груп, підвищення іміджу місцевих органів влади й поліції.

Цього самого року в італійському місті Віченца відбудеться ще одне тренування на базі Центру вдосконалення кваліфікації поліцейських підрозділів із підтримання стабільності (CoESPU).

Руслан МУЗИЧУК, м. Київ.

Фото автора 

та прес-центру EUPST-2014

 
 
друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті