П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Фоторепортаж
20/07/2013 18:10

EUPST-2013: щоб мир запанував у Періленді...

На запрошення Національної жандармерії Франції група офіцерів внутрішніх військ МВС України взяла участь у міжнародних нав­чаннях поліцейських підрозділів, що проходили наприкінці червня на базі Національного центру підготовки сил жандармерії (СNEFG) у французькому місті Сент-Астьє.

Програму EUPST (European Union police services training) започаткував 2011 року Європейський Союз за сприяння Єврокомісії. Цей проект передбачає проведення щорічних тренінгів на базі навчальних центрів жандармських та поліцейських формувань держав-членів ЄС. Навчання EUPST спрямовані насамперед на вдосконалення оперативної взаємодії персоналу багатонаціональних миротворчих підрозділів у всіх аспектах їхньої роботи – від кримінального розслідування до припинення масових заворушень.

Крім української делегації, до Сент-Астьє прибули правоохоронці країн Європейського Союзу (Франції, Нідерландів, Італії, Іспанії, Чехії, Словаччини, Румунії, Естонії, Литви, Латвії, Греції, Ірландії, Польщі, Македонії), а також Африканського Союзу (Беніну, Ботсвани, Буркіна-Фасо, Мавританії, Малі, Чаду, Камеруну, Нігеру, Сенегалу, Того, Кот-д’Івуару, Демократичної Республіки Конго) та кількох держав, що не є членами ЄС (Канади, Турецької Республіки, Албанії) – загалом 218 правоохоронців із 30 країн. Добре відома представникам українських ВВ завдяки попереднім візитам навчальна база СNEFG (що має ціле спеціальне містечко з «вулицями» й «площами», «крамницями» й «житловими будинками» та іншими атрибутами населеного пункту) дала можливість провести тренінг в умовах, максимально наближених до реальних.

Згідно зі сценарієм навчань, з їхніх учасників була сформована миротворча місія, персонал якої дістав завдання: врегулювати локальний конфлікт в умовній країні Періленді, відновити громадський порядок та передати повноваження місцевій поліції. До складу місії, яку очолив офіцер Військової жандармерії Польщі полковник Томаш Шоплік, увійшли: оперативний штаб (до якого входили радники з мас-медіа, юридичних, гендерних питань, а також із питань дотримання прав людини), три поліцейських підрозділи (один з яких – спеціальний), а також підпорядкований штабу підрозділ, що складався з групи спостерігачів та консультантів і групи перекладачів. Українці – майори Роман Андрушко, Володимир Кожушко, Артем Колупаєв, Юрій Удоденко та капітан Руслан Музичук – обіймали посади в оперативному штабі місії та у складі поліцейських підрозділів.

Тренінг розпочався із серії лекцій, під час яких учасники нав­чань ознайомилися з норма­тивно-правовою базою з питань започаткування та функціонування миротворчих місій під егідою ЄС, ООН, ОБСЄ, міжнародного гуманітарного права тощо. А потім на території СNEFG щодня розгорталося масштабне та динамічне дійство: миротворці розслідували «вбивства», вправлялись у пошуку мін та вибухових пристроїв, розшукували торговців зброєю, розслідували справу щодо торгівлі людьми, а коли ситуація загострилася – приборкували розлючений натовп «маніфестантів». Наприклад, протягом одного дня правоохоронці виявили та ліквідували схрон зі зброєю, до того ж під час цієї операції вони знайшли масове поховання людей. Під час огляду «місця події» криміналісти ще й з’ясували, де утримуються жінки, яких місцеве злочинне угруповання захопило в сексуальне рабство. Того ж дня група спеціального призначення провела операцію з визволення «невільниць», а інший підрозділ відпрацював дії щодо арешту «підозрюваних» та їхнього утримання під вартою…

Цікавим моментом тренінгу став «стрес-курс» виживання, під час якого всі правоохоронці по черзі побували в ролі… заручників. «На автоколону з групами учасників навчань раптово нападали «озброєні злочинці», які викрадали миротворців, – розповідає капітан Музичук. – Нам зв’я­зали руки, на голови натягли мішки та привезли до покинутої будівлі…». Учасники «стрес-курсу» повинні були вибратися з полону, подолавши при цьому смугу перешкод: повзти кілька десятків метрів трубою, втікати від переслідувачів по багнюці, пролізати під колючим дротом. Утім, мета заняття – не стільки перевірка фізичної підготовки, скільки формування навичок протистояння психологічному тиску злочинців та аналізу їхньої поведінки, витримки й згуртованості під час перебування в полоні.

Після завершення тренінгу його учасники отримали відповідні сертифікати. Залучення представників України до цих навчань корисне не лише з погляду євроінтеграційних перспектив, а й у контексті обміну досвідом миротворчої діяльності, враховуючи постійну участь військових правоохоронців у міжнародних операціях із підтримання миру та безпеки, зокрема у місіях ООН у Ліберії, Судані, ДР Конго, Кот-д’Івуарі.

Варто зазначити, що делегація українських ВВ вперше взяла участь у подібних міжнародних навчаннях, спрямованих на вдосконалення підготовки у сфері охорони громадського порядку, ще 2008 року. Торік у рамках проекту EUPST військові правоохоронці пройшли тренінг в Іспанії. А 2014-го аналогічний захід відбудеться на базі навчального центру Королівської жандармерії Нідерландів. Майбутні господарі пообіцяли учасникам унікальний масштабний тренінг, зазначивши, що територія їхнього навчального центру в кілька разів більша, ніж у Сент-Астьє.

Ірина МАКАРЧЕНКО, м. Київ. 

 

Фото прес-служби СNEFG

  

  

  

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті