Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
27/03/2015 15:14

Як столиця обирала нове патрульне авто

Чи сподобалася киянам та гостям столиці ідея допомогти міліцейському відомству з вибором найкращого варіанту маркування нових патрульних автівок, вирішили перевірити наші кореспонденти. Вони вирушили на головну площу країни й дізналися, наскільки активно голосують люди, а також яким варіантам надають перевагу.

Хоч на майдан Незалежності ми прибули в будень по обіді, але поблизу поліцейських «експонатів» було людно. Небайдужі громадяни різного віку приходили із друзями, коханими, родичами, дітьми і з непідробним інтересом розглядали представлені моделі, жваво обговорюючи їхній зовнішній вигляд. Дехто не міг зупинити свій вибір на одній з машин, тому голосував одразу за кілька. Як, приміром, столична пенсіонерка Ольга. З чоловіком вони уважно оглянули всі автомобілі й обрали два з них – № 4 та № 5.

«У п’ятому варіанті мені сподобалося розфарбування, але напис на капоті „Поліція” не надто помітний. Натомість, його добре видно на четвертій моделі, – пояснює жінка. – На мою думку, всі написи на патрульних автівках мають бути помітними та яскравими. Але, загалом, принципової відмінності між усіма представленими зразками я не бачу».

До речі, виявилося, що невістка нашої співрозмовниці пройшла відбір у нову патрульну службу й нині вже перебуває на навчанні. Тож, можливо, невдовзі вона вартуватиме порядок у місті на одному з таких «чотириколісних».

За дві моделі – № 1 та № 3 – віддав голос і киянин Дмитро. Йому припав до смаку простий дизайн в оформленні цих машин, адже чоловік переконаний, що автомобіль – це «робоча конячка» правоохоронців. Тому будь-які пошкодження на ньому мають усуватися легко й швидко, без складного процесу добору відповідних елементів.

Дмитро схвалює ідею проведення публічного голосування за варіанти маркування транспорту нової поліції, однак відзначає, що залучення громадян до процесу відбору могло бути ширшим: «Вважаю, що потрібно було спочатку оголосити конкурс для дизайнерів, наприклад, розмістивши зображення марки машини в Інтернеті. А вже потім із цих тисяч варіантів відібрати десяток найкращих і їх представити громадськості».

Моделі з лаконічним дизайном були серед фаворитів. Зокрема, пенсіонерка зі столиці Галина переконана, що поліцейський транспортний засіб не повинен бути занадто яскравим. «Кому потрібно, той і сам побачить!» – каже вона. Цієї ж думки дотримується і пілот Андрій з Кривого Рогу: «Автівка патрульних має бути серйозною і цим викликати довіру населення».

Щоправда, прихильники лаконічного оформлення голосували за різні зразки: для когось це поняття втілилося в першому чи другому варіантах, а для декого – в четвертому. Він, до речі, того дня сподобався більшості наших респондентів, як-от 31-річній Віталії та її мамі, які, дізнавшись про «вибір симпатій», спеціально приїхали на майдан Незалежності. Жінки обрали згадану модель, бо вважають: вона буде впізнаваною завдяки виразному напису «Поліція» на капоті. «Сподіваюся, що до думки людей прислухаються, – зазначила Віталія. – Ми ж будуємо нову поліцію, тож і підхід до її формування має бути новим».

У те, що думка більшості громадян обов’язково буде врахована під час вибору переможця конкурсу, вірить і Олексій – волонтер, який щойно повернувся зі Сходу. Варто відзначити, що чоловік оцінював «претендентів» не з аматорського, а з професійного погляду, адже за фахом він – художник. «Усі з представлених тут варіантів гідні перемоги, однак я віддав голос за четвертий зразок – стриманий, виконаний зі смаком, без помпезності, – розмірковує Олексій. – Коли нові патрульні машини поїздять містом кілька днів, їх, попри будь-яке розфарбування, всі запам’я­та­ють і впізнаватимуть».

Допомогти визначити найгідніший варіант прийшли навіть найменші українці, з-поміж яких були 4-річна Настя та 8-літній Павлик з мамою Наталею. Спочатку дівчинка вподобала третій варіант – «бо він красивий». Але коли до вибору долучився старший брат, сказавши, що четвертий зразок – кращий, Настя вирішила прислухатися до його «авторитетної» чоловічої думки.

«Новину про цю акцію ми побачили вранці по телевізору, – розповідає Наталя. – Діти одразу почали вмовляти мене повести їх на Майдан. Щоправда, хотіли не лише подивитися на машини, а й посидіти за кермом. Та автівки виявилися закритими».

Хоча четвертий варіант був найпопулярнішим, проте найобговорюванішим став зразок № 5. Дехто вважав його занадто строкатим і схожим на логотип таксі, а хтось навпаки запевняв, що саме таким яскравим та помітним має бути патрульний транс­порт. Приміром, 33-літній Сергій переконаний: «Поліцейська машина має виділятися з потоку інших автівок, до того ж за будь-яких погодних умов. Цю модель я помітив здалеку – через її контрастне розфарбування».

За згаданий зразок проголосував також уродженець Західної України Владислав. Він прихильник барвистого маркування, оскільки бачив такі автомобілі «в дії» – в Англії та Ірландії, де працював не один рік. Та, на його думку, найголовніше – не форма, а зміст нової патрульної служби. «Нам потрібно створити поліцію без корупції, щоб вона була не каральним органом, а реальним помічником для людей», – наголосив чоловік. З ним погодилася 22-річна біженка з Донецька Владислава: «Те, що пересічних громадян залучили до вибору, – демократично, по-європейськи. Отже, ми рухаємося в правильному напрямку».

Примітно, що віддати свій голос за вподобану модель прийшли й представники міліцейського відомства: як ті, що нині працюють, так і майбутні вартові порядку – кандидати в нову патрульну службу. Командир однієї з навчальних груп, 22-річний Бадрі приїхав на Майдан після занять не тільки для того, щоб визначити свого «фаворита», а й щоб поспостерігати за процесом голосування. «Жодного разу українська міліція не виходила на вулицю до громадян і не запитувала їхню думку з таких питань, – відзначає Бадрі. – Я обрав шостий варіант, бо ця машина витримана в американському стилі, в її маркуванні переважає білий колір – символ чистоти й довіри».

…Того дня ми почули багато різних думок щодо того, який вигляд повинна мати нова автівка нових українських патрульних. Про остаточний варіант її дизайну дізнаємося вже невдовзі. Але, мабуть, головним є навіть не кінцевий результат, а те, що до голосування долучається велика кількість людей. Отже, їм не байдуже наше спіль­не майбутнє.

Думки дізнавалися 

Марія САЛЬНІК 

та Анна ТОРГОНЕНКО, 

«Моменти».

Фото Олега ТАБОРОВСЬКОГО

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті