П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
20/07/2015 11:42

Мукачівський інцидент: постріл у спину

Від 11 липня завжди мирне й затишне закарпатське Мукачево стало і досі залишається ще одним епіцентром напруженості в країні. Немов нізвідки серед білого дня там з’явилися люди в камуфляжі, з атрибутами «Правого сектору» й зі зброєю в руках, яка дуже швидко і влучно «заговорила». Загинуло троє осіб, з півтора десятка дістали поранень, а від моральних травм від того інциденту потерпає вся багатомільйонна країна й наші прихильники в усьому світі. Що це – удар у спину від своїх, спецоперація Кремля, спроба псевдопатріотів зайти й переділити права на контролювання контрабандного трафіку, «підстава» політичного керівництва ПС і розкол в організації, чи просто «у хлопців здали нерви» й вони вирішили «самі навести лад без прогнилої міліції, митниці та прокуратури» тощо – розбиратимуться як компетентні органи, так і безмір інших «розслідувачів» від медіа, політологів до пенсіонерів на лавицях.

Спробуємо окреслити основні події, що відбувалися в Мукачевому, надамо важливі коментарі стосовно цієї, на перший погляд, неочікуваної «західної АТО».
Передусім, зауважимо, що Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка під орудою нардепа від БПП Миколи Паламарчука розбиратиметься у витоках мукачівських кривавих розбірок і того, хто за ними насправді стоїть. Спікер парламенту Володимир Гройсман запевнив: хто не дахував би ці всі прояви, їх обов’язково притягнуть до відповідальності, зокрема й тих, хто підняв зброю та почав збройне протистояння. ТСК працюватиме у напрямку якомога швидшого відкриття суспільству правди про мукачівські події.
Нагадаємо хронологію «гарячих» вихідних на Закарпатті
У суботу 11 липня озброєні люди, відрекомендувавшись представниками «Правого сектору», захопили територію комплексу «Антарес». У процесі їм зчинили опір люди з оточення нардепа Михайла Ланьо (парламентська група «Воля народу», екс-регіонал). Дані оперативної зйомки МВС вказують, що першими відкрили вогонь на ураження непрохані гості. Коли вони намагалися втекти звідти трасою Київ-Чоп, зрозуміли: їх уже чекають великі неприємності й зустріч з правоохоронцями. Застосувавши гранатомети, кулемети бандити знищили три міліцейських авто, пошкодили ще чотири, поранили чотирьох цивільних і шістьох міліціонерів. 
А ще раніше на їхню совість ліг тягар убивства. Також загинуло й двоє нападників, які піддалися авантюрі свого провідника.
У регіоні розпочалася спецоперація, що відбувалася за всіма канонами антитерористичного заходу. Зокрема, залучили підрозділи спеціального і оперативного призначення Нацгвардії. Озброєну групу блокували задля подальшого роззброєння й затримання та запропонували здатися. Із небезпечного сектора евакуювали людей. 
У неділю лідер ПС Дмитро Ярош, який вів перемовини з президентом і главою СБУ, поїхав на Закарпаття. Напруга не спадала, адже зі Львова у найзахідніший терен вирушила сотня «Правого сектора», у столиці на Банковій з’явилися їхні пікети, а на виїздах з Києва – спостережні пункти. Оточена група висунула вимоги, що мали стати запорукою припинення кровопролиття. Найбільше вони жадали неупередженого розслідування всього, що відбулося, і – обов’язково в Києві.
До речі, у складі зведеного загону міліції, який прибув за викликом на місце конфлікту, перебували правоохоронці з досвідом бойових дій в районі АТО, зокрема обороні Дебальцевого й виході з нього. Саме вони з колегами вимушено вступили у збройне протистояння з нападниками. Один з поранених у тім повноціннім бою за тисячу кілометрів від донбаських териконів розповів: щойно вони стали виходити з автобуса неподалік Червоної Гірки, як по них відкрили вогонь зі стрілецької зброї і гранатометів. Одна з гранат влучила в бронещит бійця, що врятувало йому життя, хоча правоохоронець дістав осколкових поранень. 

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ»

друкувати
Додати коментар

Інші статті