П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
17/08/2015 12:20

Чому в Україні бурштин погано лежить?

На початку серпня інформаційний простір збурила новина про викриття найбільшої за всю історію незалежної України партії нелегально добутого бурштину. У результаті тривалої оперативної розробки МВС, а потім і спільної із силами Державної фіскальної служби спецоперації на території Рівненщини вдалося задокументувати й вилучити 2,64 тонни «сонячного каменю» сирцю. Лише побіжна експертна оцінка вказує, що вартість здобутку підпільних старателів сягає 60 млн гривень! Масштаби криміналізації цієї «галузі» вражають. Вражає й те, що реально держава звернула увагу на цю проблему лише останнім часом. Хоча видобуток доісторичної смоли за своїми варварськими технологіями та шкодою, яку завдає довкіллю, не поступається, та й навіть перевершує всім відомий злочинний бізнес-промисел вугільних копанок Донбасу. Міліція роками звітувала про викриття цілих банд старателів. Але вони продовжували нищити природу та контрабандою вивозити коштовне каміння. Чи стане теперішнє рекордне й резонансне викриття «переламним моментом»?! – це питання часу й наявності політичної волі. Як свідчить аналіз, проблема масштабна й застаріла.

Війна за бурштин: «шухер» у Рівному – лише вершина айсберга

Після численних кривавих сутичок у поліських лісах, кілограмів і центнерів вилученого каміння, його пропажі просто з кабінетів слідчих, взаємних обвинувачень на найвищому політичному рівні – інакше ніж «войною» боротьбу за бурштин не назвеш.

Останні події, якщо спиратися лише на факти, виглядають так: у Рівному на вулиці Студентській хтось у промислових масштабах, як кажуть, «не по-дитя­чому», назбирав партію «сонячного каменю». Близько сотні мішків ділки «благословили» на відправку за межі України. Переправляли каміння, вартість якого еквівалентна 3 млн доларів, манівцями – до «вікна» на кордоні. До речі, саме так значна частина поліського бурштину й доправляється до європейських країн, до тамтешніх аукціонів та бірж.

Але вночі, як розповів голова МВС Арсен Аваков, що особисто демонстрував вилучені «трофеї» пресі та керівнцтву країни, спеціальна група правоохоронців зупинила представників нелегального промислу. Очевидно, оскільки йдеться про початок кримінального провадження за ознаками ч. 1 ст. 198 ККУ (придбання, збут майна, завідомо здобутого злочинним шляхом), правоохоронці перенесли увагу з бригад «старателів» на скупників та ключових осіб «бурштинової мафії». Голова МВС чітко дав зрозуміти: слідство найближчим часом планує оприлюднити імена осіб, які причетні до незаконного бізнесу. А серед них – депутати, чиновники, працівники самих правоохоронних органів.

– Хочу відзначити роботу міністра й усього відомства, яке виявило ще один факт незаконного видобутку бурштину. Нагадаю, що цього місяця ДФС вилучила 80 кг бурштину на Закарпатті, – зауважив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. – І це тільки вершина корумпованого бандитського «айс­берга», розташованого на теренах кількох областей. Це явище потрібно жорстко припиняти правоохоронною системою й економічними засобами. Зокрема, через ухвалення відповідного закону. У парламенті було три законопроекти, мета яких – легалізація видобутку бурштину. На жаль, жоден з них не підтримано. З вересня ми вкотре звертатимемося до Верховної Ради, щоб ввести ліцензування видобутку бурштину. У доходах до держбюджету-2016 вже тепер Мінфін закладає плюс 1 млрд грн від реалізації таких ліцензій. Галузь має стати держмонополією, а видобуток цього каміння повинна контролювати держава. Треба вживати термінових природоохоронних заходів, бо все, що нині там відбувається, є знищенням довкілля.

Очільник Уряду наголосиив, що оперативні заходи триватимуть. А вже вилучену, як кажуть посадовці, рекордну – і за обсягами, і за вартістю – партію каміння, за словами А. Яценюка, можуть продати на аукціоні, передавши гроші в державний бюджет.

Те, що правоохоронці перешкодили «великій грі», очевидно. Практично одразу після затримання вже згаданого «бусика» з кількома тоннами каміння, на тій же Рівненщині податківці спільно з міліцією вилучили в підпільних ювелірів ще понад тонну бурштину й устаткування для його обробки на суму близько 62 млн гривень. Цей епізод став продовженням справи, порушеної відповідно до ч. 2 ст. 212 ККУ щодо посадовців двох підприємств, які у 2006–2012 рр. не сплатили 2 млн грн податків від операцій із бурштином. До речі, одного з фігурантів справи – засновника фірми – затримали, коли той на власному «Лексусі» намагався втікти з Рівного. У салоні машини й виявили бухгалтерські документи. Оброблене каміння підпільники реалізовували через мережу легальних ювелірних крамниць приблизно по 25 тис. доларів за кілограм.

Напередодні гучних затримань у Рівному, ще один осередок «цеховиків», які займалися бурштином, правоохоронці викрили в Чернівцях. Тут конфіскували обладнання й матеріалів на суму близько 1 млн гривень…

– Питання «сонячного каменю» – це не тільки проблема видобутку. Коріння сягають тіньової ювелірної промисловості. Відстежуючи ланцюжок, ми наближаємося до власників бурштинового бізнесу, – заявив перший заступник голови ДФС Сергій Білан. – Хотів би попередити ділків: де б ви не перебували, як би не ховалися, відповідати за незаконну діяльність, однак, доведеться!

– Україна вже не та, що була колись, – заявив посадовець. Сергій Білан упевнений: лише припинення роботи осередків з нелегального видобутку бурштину не врятує ситуацію. Системно вирішити проблему можна тільки через викриття справжніх організаторів цього бізнесу, які контролюють процес від видобування до реалізації.

І все більше маємо доказів, що «бурштинова війна» тільки починається. Ледь встигли ЗМІ відписати-відзняти матеріали про рекордне й «кількатонне» викриття, як про свої права на вилучене каміння заявили представники держкомпанії «Укрбурштин». Вони з’явилися зненацька, на другий день після заяв голови МВС, і повідомили, що вилучені на Рівненщині 2,64 т бурштину належать саме компанії «Укрбурштин». Її представники навіть виказали готовність доводити це в суді. Арбітражний керуючий компанії Олена Левкович на прес-конференції пояснила: компанія перебуває на стадії санації й не може самостійно проводити геологорозвідувальні роботи на ділянці площею понад 1 тис. га, хоча й має всі потрібні дозволи. Для цього, мовляв, «Укр­бур­штин» і залучив три приватні фірми, з якими укладено відповідні договори. А, мовляв, той горезвісний конфіскований бурштин підготували для проведення експертизи й визначення стартової ціни продажу, дозволеного комітетом кредиторів «Укрбурштину». Також пані Левкович наголосила, що правоохоронним органам своєчасно надали необхідні документи, які підтверджують законність видобутку конфіскованого правоохоронцями «сонячного каменю».

У відповідь Арсен Аваков звинуватив «Укрбурштин», а разом з ним і керівника Дубровицької райдержадміністрації на Рівненщині, в «кришуванні» бурштинового бізнесу. Міністр внутрішніх справ під час засідання Кабміну, коментуючи згадані заяви представників держкомпанії, наголосив: «За всю свою історію ця компанія стільки бурштину не видобувала!». Він також запропонував звернутися до Президента з приводу звільнення голови Дубровицької РДА Сергія Киркевича. І Прем’єр-міністр цю пропозицію підтримав.

Що далі, то більше… Кабмін розглянув питання протидії незаконному старательству у Волинській, Рівненській та Житомирській областях. І глава уряду доручив створити спільну групу з працівників МВС, ДФС та СБУ. Ця група має припинити функціонування злочинної схеми за участі представників влади й правоохоронців, які покривають нелегальний видобуток бурштину. Щоправда, міжвідомчі рейдові групи, створені за ініціативою регіонів, уже тривалий час відпрацьовують найгарячіші райони українського Полісся.

Але тут варто поспішити. Бурштин цікавить не лише доморощених ділків. До нього вже давно приглядаються і кримінальні авторитеті, що мають закордонну прописку. Торік, наприкінці жовтня, в одному з київських ресторанів у цент­рі пройшла звана вечеря кількох «злодіїв у законі» з впливового на теренах колишнього СРСР лиходійського клану Мераба Джангвеладзе. «Погомоніти за життя» прилетіли 38-річний уродженець Кутаїсі «Ватія», 33-літній «Лавасоглі Батумський» та представник сухумського клану 43-річний «Гуга». Серед питань, за оперативними даними, вони обговорювали й можливість «підім’яти під себе» нелегальний видобуток бурштину в Україні. Але тоді сходку розігнали борці з оргзлочинністю. 

За що воюють

Кілька слів про цінність матеріалу, про який тепер стільки говорять. Як відомо, бурштин є ска­м’янілою викопною смолою хвойних дерев (тьмяні, прозорі, напівпрозорі камінці зазвичай жовтого, червоно-коричневого кольорів). Його використовують для виготовлення ювелірних прикрас, картин, сувенірів, бурштинової кислоти, лаку для скрипок й електроізоляції. Сфера вжитку – від парфумерної промисловості до народної медицини. Має температуру плавлення 250-300 °C, легко загоряється. Зазвичай в одному кубометрі породи знаходять до 1,2 кг бурштину, найчастіше – невеликі горошини, але трапляються шматки вагою в декілька кілограмів.

 

Найпоширеніший – балтійський різновид. За складом дуже подібні до нього й українські самоцвіти. Цінність каміння – у самобутності, що виявляється в різноманітнім, унікальнім забарвленні – салатово-зеленім, жовто-зеленім, світло-жовтим, синювато-зеленім кольорах, а також білому й чорному різновидах. Поліський бурштин містить багато цікавих вкраплень, зокрема комах і рослин.

В Україні відомо кілька ареалів покладів бурштину, які є частиною найбільшої в Європі Балтійсько-Дніпровської бурштинової провінції. Найпотужніші з них – у Рівненській області (Сарненський, Володимирецький і Дубровицький р-ни), зокрема величезне Клесівське родовище. Дещо менші – на Житомирщині та Волині. Як продукт випадкового вимивання викопної смоли, існують родовища бурштину у Львівській, Харківській і Київській областях.

Ареали поширення «сонячного каменю» збігаються з територіями, на яких тепер правоохоронці намагаються покласти край «бурштиновій лихоманці».

Історія проблеми, або чи відбудеться «Бурштинова республіка»?

Ще 40 років тому на Поліссі не існувало жодної великої артілі з видобутку бурштину. Місцеві інколи навіть використовували його для опалення помешкань, називаючи «горілим каменем», або виробляли обереги, лікувальні коралі, браслети, мундштуки, ґудзики та гребінці.

1991-го Асоціація ділового співробітництва «Основа», що переросла в корпорацію, не спромоглася створити потужності з переробки бурштину.

1993-го створили ДКП «Укр­бурштин» з офісом у Рівному задля розвідки, видобутку і збагачення бурштину, переробки на ювелірні й художні вироби. Щорічно підприємство видобувало 2-3 тонни сирцю, тоді як на біржі в польському Гданську щороку продають 20-30 тонн янтарю походженням з України. Звісно, виникає запитання: хто добував «понаднормовий бурштин»?

Саме в 90-ті починається «епідемія» бурштинокопання. «Піонерами» стали Сарненський, Володимирецький та Дубровицький райони Рівненщини. Поволі в цей нелегальний промисел було втягнуто значну частину місцевого працездатного населення, рівень корупції досяг небачених тут досі висот. Саме брак роботи й пристойної життєвої перспективи були й досі залишаються голов­ними виправданнями і місцевих, і заїжджих старателів. Найбільшим багатством поліщука стала мотопомпа та «своє родовище».

2010-го ТОВ «Центр „Сонячне ремесло”» (Київ) виграло аукціон Мінприроди з продажу ліцензії на видобуток бурштину на родовище «Володимирець Східний» (у розробці з 2005 року), але не отримало від уряду дозволу на перепрофілювання лісових ділянок. На тому справа й стала.

Тобто за 20 років, попри те, що закон «Про підприємництво» дозволяв видобуток бурштину винятково держпідприємствам, держава так і не впоралася з кустарями.

23 квітня 2015-го ухвалено закон про особливості видобування й реалізації бурштину. Але він не покращив ситуацію й не зміг зупинити незаконний видобуток. Фактично кримінальні структури взяли під свій контроль цілі райони, де розміщені бурштиноносні піски. Деякі експерти навіть заговорили про формування на Поліссі «Бурштинової республіки».

А 17 липня вирішено відкликати всі погодження, видані впродовж року на видобуток бурштину – до встановлення чітких і прозорих правил гри на цьому ринку. Тоді ж президент Петро Порошенко пообіцяв затримати всіх, хто фінансує незаконні бурштинові копальні. Він під час розширеної колегії МВС закликав правоохоронців якомога швидше завершити вже розроблені операції. А під час наради голів обласних адміністрацій у Львові нагадав, що «все знає про бурштинову мафію»: «Жодна ділянка, артіль не працюють без міліцейського, прокурорського чи есбеушного даху. І, шановні панове губернатори, без даху на рівні райадміністрації. Ось така в нас чудова координація і взаємодія всіх органів влади. Лідером там є міліція»…

Бурштинові скандали

Міліція тут «причому»

Досі найгучнішим скандалом, пов’язаним із «сонячним камінням», був торішній інцидент. У листопаді з будівлі УМВС у Рівненській області пропало 136 кг бурштину приблизно на півмільйона доларів та $80 тис. готівки. Через цю крадіжку 10 правоохоронців притягнули до дисциплінарної відповідальності, а слідчого Андрія Трофимчука звільнили.

Щось схоже сталось уже й цього року. Навіть Президента «зачепила» ситуація, коли зі службового приміщення міліції в липні викрали 27 кг бурштину. 8.07.2015 р. до Рівненського МВ звернулися двоє чоловіків, які на підставі судової ухвали вимагали повернути їм бурштин, вилучений торік з автівки одного з них. За ідеєю, каміння мало перебувати в кімнаті зберігання речових доказів міськ­відділу. Та коли у присутності заявників розкрили два спецпакети, виявилося, що замість бурштину там – відходи обробки каміння. Згодом в обласному УМВС визнали: до оборудки був причетний один з місцевих правоохоронців.

Щедрий дарунок міністра

Інший бурштиновий скандал пов’язаний з ім’ям екс-міністра екології та природних ресурсів Ігоря Шевченка. Як виявилося, вже йдучи у відставку, можновладець через рішення спеціальної комісії широким жестом «подарував» олігарху Олександру Онищенку 50 тис. га земель на Рівненщині з родовищами бурштину. Першою про це на власній сторінці у «Фейсбуку» повідомила нардеп Ірина Суслова, опублікувала й документи. Тепер чекає на реакцію Генпрокуратури, куди звернулась із заявою.

Рекорди наступу

Окрім уже перелічених фактів, що свідчать про масштаби кримінального промислу, правоохоронцям останнім часом вдавалося документувати все більші партії коштовної сировини, виявленої у старателів. До того ж це справді здобуток останніх двох років, бо доти, як виявляється, міліції на поверхню вдавалося (моглося/хотілося?) витягати сущу дрібноту, а карати – пішаків.

Відчутного удару по скупниках бурштину цього року завдали міліція й СБУ на Житомирщині. Наприклад, нещодавно в Олевському районі вони вилучили 23 кг каменю-сирцю, майже чверть мільйона доларів й інші докази протиправної діяльності. Окрім того, затримали шістьох старателів. А за кілька днів до того міжвідомча рейдова група в Коростенському районі затримала на гарячому 24 бурштинокопачів. Також у межах іншого кримінального провадження встановлено, що упродовж 2013–2014 рр. службовці на окремих шахтах Володарськ-Волинського району незаконно видобували дорогоцінні й напівдорогоцінні камені: топази, берили, кварци, фенакіти, п’єзокварци, бурштин тощо. Загалом вилучено близько 50 кг оздобленого і підготовленого до продажу цінного каміння, а також майже 1,5 т сировини. Попередня вартість цієї партії становить понад 1 млн гривень. Також у липні міліція краю ще в однієї групи виявила 40 кг кримінального бурштину-сирцю. На Рівненщині у липні сищики УМВС під час обшуку в господі 28-річного жителя Володимирця вилучили 57 кг бурштину. Виявилося: чоловік займається незаконними операціями з дорогоцінним камінням.

Мафія пручається

Щойно правоохоронці взялися добряче трясти бурштинові картелі, як розгорілися конфлікти поміж старателями й силовиками, в які по різні боки барикад вставав місцевий люд. Цього потрібно було чекати, адже тут для багатьох власники кишенькових копалень, як і господарі копанок на Донбасі, були чи не єдиними «годувальниками». А дехто з поліщуків узагалі не бачить альтернативи вилазкам у ліс із помпою. Мовляв, це єдиний спосіб виживання. Бурштин для них – як панацея від бідності. Вже навіть виросли цілі династії мисливців за «сонячним каменем». Люди звикли й до того, що цей бізнес «кришували» різні чини з силових відомств, інші високопосадовці. Не менш резонансним, ніж конфіскація рекордної партії бурштину, був й інцидент наприкінці липня в Дубровицькому районі Рівненщини. Кадри, на яких старателі, немов навіжені, кидалися з палицями на міліціонерів, що оглядали нелегальні кар’єри, швидко поширилися. Історія набула національного розголосу. Адже в результаті силового протистояння одному з правоохоронців зламали ногу, кілька людей звернулися по медичну допомогу. Старателі перекривали проїзну частину в центрі Дубровиці, блокували роботу військкомату, погрожували спалити відділок міліції. Дійшло до використання засобів для відстрілу гумових куль, аби тривіально захиститись і врешті вгамувати розбурханий натовп з трьох сотень осіб. Викликали навіть підмогу з «Грифону» та Нацгвардії. Цікава деталь: звільняти затриманих до райвідділу міліції приходив голова РДА Сергій Киркевич у супроводі одного з організаторів безладдя.

А на початку липня на Рівненщині працівники Держприкордонслужби вимушено застосовували зброю через спробу штурму прикордонного підрозділу. Тоді двох з нападників поранили в ноги. У березні внаслідок подіб­ної сутички в урочищі «Кукля» Дуб­ровицького району постраждали семеро міліціонерів. Вони були поміж сорока правоохоронців, яким довелося протистояти двом сотням бурштинокопачів, що не бажали здаватися. Неспокійним був і січень. В урочищі «Гальбин» Сарненського району сталася сутичка кількох десятків старателів та міліціонерів.

А «дебютним» стало побоїще у травні 2014-го. Тоді півсотні озброєних, агресивних чоловіків прибули на 16 автівках у Клесівське лісогосподарство, щоб розділити сфери впливу. Між «гостями» і селянами виник конфлікт. Хтось відкрив вогонь по машині місцевого жителя. Але місцеві швидко мобілізувалися – скоро їх зібралось зо дві тисячі. Люди рушили на прибульців, які засіли в лісі. Юрба спалила кілька їхніх машин, десяток розтрощила. Тоді правоохоронці конфіскували 15 одиниць вогнепальної зброї.

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ»

 

 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті