Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
05/03/2015 16:28

Через конфлікт біля НБУ звільнено керівника Печерського РУ

Комісія під орудою першого заступника міністра внут­рішніх справ Еки Згуладзе-Глуксманн, кількох нардепів та представників структурних підрозділів відомства дійшла висновку, що керівництво Печерського райуправління міліції не надало належної оцінки конфліктній ситуації, яка виникла під час проведення акції біля офісу НБУ.

Нагадаємо, у ніч з 26 на 27 лютого поблизу Національного банку України між учасниками акції протесту (заявку на проведення подавала ГО «Громадський контроль банків» в особі Олександра Івлєва) та представниками Нацгвардії сталася сутичка.
Як з’ясувалося в процесі розслідування, її спровокували кілька факторів. 26 лютого пікетувальники, за їхніми ж словами, через погіршення погоди, вирішили напнути намет. Вони принесли до Нацбанку дерев’яні піддони й автомобільні шини, які складали не тільки на тротуарі, а й на проїжджій частині вул. Інститутської. Звісно, це заважало вільному пересуванню людей та машин. Правоохоронці, а на початку акції їх було лише двоє, попередили мітингувальників, що ті вдаються до протиправних дій. Однак вони не звернули уваги на вартових порядку.
Про ситуацію повідомили в Печерське РУ ГУМВС України в місті Києві та столичне управління міліції. Оскільки учасники акції щоденно залишали чимало сміття, комунальники його повсякчас прибирали. Ввечері 26 лютого вони також приїхали, щоб впорядкувати територію задля вільного руху транспорту й людей. Однак пікетувальники почали їм перешкоджати. Відтак розгорілася суперечка.
Щоб не допустити розвитку цього конфлікту, заступник начальника ГУМВС України в м. Києві полковник міліції Ігор Коваленко вирішив перевести до Нацбанку 50 військовослужбовців Нацгвардії, які на той момент забезпечували громадський порядок на НСК «Олімпійський», де грали «Динамо» та «Генгам» (Франція). Ще 30 вояків було передислоковано до НБУ від Адміністрації Президента на Банковій.
Як ідеться у звіті про поперед­ні підсумки розслідування інциденту, Коваленко «особисто прибув на місце події, повідомив учасників акції про протиправність їхніх дій та запропонував самостійно прибрати намет, дерев’яні піддони й інші речі, з огляду на реальну ситуацію блокування транспортної комунікації та порушення громадського порядку. Однак присутні відмовились виконувати його вимоги, вважаючи їх безпідставними. Зважаючи на те, що учасники акції перешкоджали очищенню проїжджої частини, приблизно о 21.30 військовослужбовці Національної гвардії України за усним наказом І. О. Коваленка відтіснили учасників акції з проїжджої частини, а комунальники прибрали дерев’яні піддони, інші речі, які заважали руху транспорту і пішоходів, та завантажили їх на причіп трактора».
У звіті зазначено, що, попри те, що серед мітингувальників були особи, які намагалися спровокувати правоохоронців на загострення конфлікту (хапали за одяг, кидали в них пляшки й інші предмети), останні не піддалися на провокації та проявили витримку. Вони відтісняли людей без застосування спецзасобів та фізичного впливу. Це підтверджують відповідні записи з камер спостереження на будівлі НБУ.
Потім керівництво столичної міліції доправило до Нацбанку 80 бійців з резерву Нацгвардії. А це вже вдвічі перевищувало кількість учасників акції та викликало суттєве обурення й загострення конфлікту. Після десятої вечора, коли комунальники вже все прибрали, працівники Печерського райвідділку продовжили патрулювання, а військовослужбовці Нацгвардії автобусами організовано виїхали від НБУ.
До столичних лікарень привезли двох осіб з підозрою на переломи нижньої щелепи. За фактом отримання тілесних ушкоджень громадянином О. В. Воробей слідчий відділ Печерського райуправління відкрив кримінальне провадження за ч. 1 ст. 122 КК України.
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков особисто зустрівся зі страйкарями. Охорону громадського порядку біля НБУ відтепер здійснює батальйон «Київ-1». З огляду на те, що, на думку комісії з розслідування інциденту, керівництво Печерського рай­управління «не забезпечило кількісну та якісну охорону громадського порядку та проігнорувало можливість будь-яких провокацій і невдоволення діями учасників акції пересічних громадян», міністр звільнив начальника Печерського РУ Сергія Карпіку. Комісією внесено пропозиції міністру про звільнення і його заступника, начальника міліції громадської безпеки цього ж управління Володимира Соцького. Наразі його відсторонили від виконання обов’язків.
За висновками комісії, начальник міліції громадської безпеки ГУМВС України в місті Києві Ігор Коваленко не повною мірою володів ситуацією, яка виникла біля будівлі Нацбанку, оскільки перебував поблизу НСК «Олімпійський» та забезпечував там охорону громадського порядку. Відтак згадана акція залишилася поза увагою керівництва Головного управління МВС в Києві. «Це призвело до того, що Коваленко І. О. прийняв рішення про передислокацію до НБУ 80 військовослужбовців Національної гвардії України, з урахуванням заявленої кількості учасників акції, а саме 1,5 тис. осіб, тоді як біля будівлі НБУ перебувало лише близько 40 осіб», – ідеться у висновку.
Відтак комісія ухвалила рішення про оголошення посадовцю догани. А керівництву київської міліції вказано «на низьку організацію діяльності підлеглих у частині забезпечення охорони громадського порядку в столиці».
Водночас радник голови МВС Станіслав Речинський у своєму повідомленні на «Фейсбуку» зауважив на тому, хто і як висвітлював інцидент. На його думку, події біля НБУ – чергова спроба розхитати ситуацію в країні та спровокувати хаос. Тож до таких ситуацій він закликає поставитись свідомо, з особливою увагою.
За повідомленнями 
Прес-служби МВС України

 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті