Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
23/01/2015 12:56

У пріоритеті – реформи в секторі громадської безпеки

– Маю честь долучитися до команди, яка поставила перед собою надскладне завдання – фактично заново розбудувати державу, зокрема і її нові правоохоронні структури. Для успіху настільки масштабних задумів важливо мати політичну волю. І я не погодилася б на цю роботу, не вірячи, що така політична воля є в Україні, її керівництві. Я вдячна президенту, прем’єру, міністру внутрішніх справ, що вони дозволили й довірили мені працювати разом з ними, – так розпочала дебютну зустріч із пресою в стінах міліцейського відомства перший заступник його глави Екатерина Згуладзе-Глуксманн, особисто привітавшись перед початком заходу з кожним із журналістів.

Відбудова іміджу

Також пані Ека пообіцяла медійникам регулярні зустрічі вже з січня, адже, за її словами, інформаційна підтримка реформ, що планують запровадити в МВС, а деякі ідеї вже втілюються, буде критично важливою. Журналістам приємно було почути, що посадовець такого рангу практично запрошує їх до відкритого діалогу й навіть до вироблення певних рецептів та підходів у справі «поліцієзації» теперішньої української міліції.

– Щодо наших реформаторських намірів деколи можна почути: мовляв, нічого доброго з того не вийде. Скажу чесно: все буде як годиться, проте не одразу. Почнемо зміни швидко, реформи відбуватимуться водночас по кількох напрямах. Ми ж узялися не за косметику, а за розбудову цілком нової системи, що відповідає насущним запитам українців, – говорить головуюча прес-кон­ференції, немов наперед програмує на успіх починання, за які береться. – Не скажу, що ці запити всі підтримують чи однаково розуміють. Головне, що ми намагатимемося шукати таку відповідь, яка влаштувала б усе суспільство. Реформи супроводжуватимуться потужною інформаційною кампанією. Це важливо, бо ми повинні постійно пояснювати населенню та своїм працівникам, що й чому робимо. Це також важливо в тім сенсі, щоб брати ідеї ззовні. Не варто замикатись у своєму колі й думати, що ми знаємо про все. Ми жадаємо відкритого процесу винаходження механізмів змін, оцінок того, чи у правильному руслі йдемо. Такою політикою можна вплинути на показник довіри населення до поліції.

Головним гаслом діяльності української поліції стане «служіння народу країни і конкретній людині зокрема». Результатом послідовного дотримання такої формули роботи неодмінно буде обов’язкове покращення ставлення правоохоронця до громадянина й навпаки.

Ека Згуладзе-Глуксманн зауважує: у процесі розбудови іншої архітектури безпеки дослухатимуться до громадян, до того, як вони про це «будівництво» відгукуватимуться. На жаль, рівень довіри до правоохоронців майже нульовий. І в такій «ворожій» обстановці вони нічого не зможуть вдіяти.

– Хороші люди в поліції є завжди, є вони і в українській міліції, – переконана заступник міністра. – Але їх не побачать і не почують за умови такої слабкої довіри, як тепер. Що б ми не зробили, навіть якщо розкриємо убивство Кеннеді, довіри не стане більше, адже бракує «тла», яке могло б сприйняти справді успішні результати роботи МВС. Відбудовувати імідж буде перше й напрочуд складне для нас завдання. Нічого не вдасться, якщо не змінимо принципи, функції, стандарти та якість системи.

У поліції працюватимуть найкращі

Пріоритетною галуззю, яка перша відчує «вітер змін», стане блок громадської безпеки. Нова структура (злиття ДАІ і патрульної служби) буде фундаментом національної поліції України. Реалізовувати цю стратегію розпочнуть з великих міст. А реформи МВС загалом впроваджуватимуть поетапно, залежно від комплексу проблем, які найбільше «болять» країні, і наявності адекватного фінансування.

– Ми починаємо створювати відповідну нормативну базу, змінювати принципи підбору кадрів. У січні започатковуватимемо відкриті конкурси на посади. Іншою стане й система підготовки та навчання персоналу. Також переглянемо і те, хто навчає наших фахівців. Викладачі, які вишколюватимуть сучасних поліцейських, мають глибоко вірити в ті принципи, які декларують. Така висока мотивація надважлива, особливо для поліцейських-початківців.

А коли журналісти почали засипати Еку запитаннями-порів­няннями із Грузією, вона надіслала медіа-товариству чіткий сигнал, який заслуговує на повагу і розуміння: «Не будемо поки що говорити про Грузію, бо я тут не є продовженням грузинського керівництва. Ми маємо говорити про українські проблеми та виклики. І я тут для того, щоб запроваджувати українські реформи як це можливо в нинішній ситуації».

 

Треба мінімізувати ризик корупції

Згуладзе-Глуксманн чесно зауважила: на шляху реформ відомство втратить певну частину своїх працівників, що не витримають суворих правил добору. Але перший заступник міністра впевнена, що таки вдасться набрати необхідну кількість персоналу завдяки відкритій конкуренції і певним критеріям добору кандидатів. Приміром, віковим: набиратимуть осіб від 18 до 35 років. Будуть й інші вимоги. Відібрані та перевірені люди вступлять до відомчих навчальних закладів. Проте їх не всі зможуть закінчити, бо програма навчання там буде важкою. Принаймні, так заявляє головна помічниця міністра з реформ.

– Я навіть гарантую, що до фінішу цього вишколу не дійде половина. Але ті, хто здобуде освіту, будуть готовими стати новими поліцейськими, – запевняє пані Ека. – Звісно ж, їхня зарплата знач­но зросте. Багато що залежить від затвердженого держбюджету, але в нас є розрахунки й певні сподівання, що матеріальна мотивація такої праці невдовзі відчутно покращиться.

Назвала колишня реформаторка грузинської поліції, а нині – української, і слабкі місця нашої міліції. Насамперед, вона пронизана системною корупцією. Звести її нанівець можна як певними технологіями, так і нормативною базою. Не сприяє ефективності роботи правоохоронного відомства і дублювання різними підрозділами однакових функцій. Без оптимізації система ОВС не виживе. Зміни відбудуться й у практиці надання адміністративних послуг та традиції стосунків поміж громадянином і поліцейським.

 

Реформам у МВС – міжнародна підтримка

– Нам не обійтися без донорської підтримки з-за кордону, – зізнається ньюсмейкер цього заходу. – Поки що конкретних програм допомоги мало. Нам доведеться довести, що ми не тільки хочемо, а й можемо змінюватися. Вже нині багато наших друзів в особі міжнародних організацій виказують підтримку реформам у МВС. Ми навіть запланували провести спільну презентацію певних ідей у цьому сенсі.

На запитання про «палиці в колесах» заступник міністра відповіла так: «Спротив системи я відчуваю, і він буде. Але я про те не думаю, бо ті роздуми заважатимуть ефективно реформувати систему. На загал, усі пострадянські країни мають схожі виклики, і корупція не є унікальним феноменом України. Ми стикалися з нею й у Грузії й знаємо, що варто робити: треба змінюватися, і якнайшвидше».

Наостанок пані Ека висловила сподівання, що жінок у поліції в Україні стане більше. Вона навіть скористалася нагодою й виступила із закликом до українок активніше брати участь у кадрових конкурсах.

 

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ»

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті