Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
05/06/2014 17:34

Махінації з пальним опікувала влада

Багатомільярдні махінації з пальним в Україні реалізовували за підтримки колишньої влади. Про це Арсен Аваков заявив на прес-конференції для віт­чизняних і закордонних мас-медіа. 

Керівник МВС повідомив, що для повернення коштів у державу вже вилучено та накладено арешти на 80 тис. тонн пально-мастильних матеріалів. Також нині під ареш­том – майно кількох підприємств, які за фіктивними схемами могли бути виведені з-під контролю української влади. За словами Арсена Авакова, очолюване ним відомство внаслідок проведення слідчо-опе­ра­тивних заходів викрило злочинну схему ввезення на територію України та реалізації нафтопродуктів групою компаній «Схід­но­європейська палив­но-енер­гетична компанія», підконт­рольних Сергієві Курченку.

Слідчі встановили, що протягом двох останніх років групою компаній «СЄПЕК» ввезено в нашу державу нафтопродуктів на суму 36 млрд гривень. ПММ завозили як давальницьку сировину для переробки та подальшого реекспорту за кордон. Здійснювали це на підставі документів офшорних компаній, підконтрольних Сергієві Курченку, які купували нафтопродукти – від сирої нафти до бензину марки А-95 – в іноземних виробників: Білорусі, Росії, Румунії, Болгарії, Греції. 

Арсен Аваков зазначив, що пально-мастильні матеріали оформляли в Міністерстві доходів і зборів України в режимах «транзит», «реекспорт», «митний склад». Після цього розміщували під митним контролем на нафтобазах, орендованих підприємствами, що належать до групи компаній «СЄПЕК».

– Фактично продукція, ввезена на територію України без митного оформлення та сплати податків і зборів, була контрабандною. Її зберігали на нафтобазах у Кіровоградській, Рівненській, Черкаській, Одеській, Київській, Харківській і Хмельницькій областях, з яких реалізовували вітчизняним під­при­єм­ствам-наф­то­трейдерам та розповсюджували мережами АЗС, – підкреслив міністр.

Унаслідок фіктивних схем і підробки документів пальне автоцистернами вивозили до портів Ізмаїла й Рені, де заливали в ємності танкерів і транспортували за межі України. Тим часом компанії групи «СЄПЕК» буцімто одержували продукцію на підставі безтоварних операцій від фіктивних підприємств із продажу нафтопродуктів. Після цього кошти за допомогою конвертаційних схем переводили в готівку без сплати ПДВ та інших податків. Власне наф­топродукти відвантажували з нафтобаз і наф­топереробного заводу та транспортували до споживачів залізницею, хоча їх мали б вивозити за межі держави.

– Усе це відбувалося завдяки сприянню та вчиненню корупційних злочинів вищими посадовими особами державної влади – податкової адміністрації та митниці. Очевидно, що без їхньої реальної участі всього цього не мог­ло б бути, – наголосив Арсен Аваков.

За його словами, група «СЄПЕК» ввезла на територію України понад 5 млн тонн нафтопродуктів. Від їхньої реалізації одержали більш як 36 млрд гривень. Тож унаслідок незаконної діяльності компаній, які контролював Сергій Курченко, злочинці отримали дохід майже 7 млрд гривень. Ці кошти мали надійти до державного бюджету України.

Міністр зазначив, що засоби масової інформації неабияк цікавить питання про те, як 27-річний Сергій Курченко, що починав із менеджера пивної компанії, за короткий час став власником багатомільярдної корпорації. Після проведення перевірки пально-енер­ге­тич­ного комплексу, зокрема його провідних приватних структур, стало зрозуміло, що без допомоги вищого керівництва держави досягти такого «рекордного результату» було б неможливо.

З-поміж покровителів «младоолігарха» були колишній міністр доходів та зборів Олександр Клименко, сини колишніх генерального прокурора і Президента України Артем Пшонка та Олександр Янукович, які забезпечували «тісну взаємодію» з правоохоронними органами, насамперед працівниками Міністерства доходів та зборів України.

Нині тривають слідчі дії щодо встановлення способів легалізації коштів, отриманих від незаконної реалізації пального, а також їх арешту. Для припинення злочинної діяльності та повернення грошей у державу вже вилучено та накладено арешт на 80 тис. тонн пально-мастильних матеріалів. Їх реалізують на відкритому аукціоні. Крім того, накладено арешт на майно кількох підприємств, які за фіктивними схемами могли бути виведені з-під контролю української влади.

Микола ГУЛЕВИЧ, 

м. Київ 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті