Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
13/03/2014 15:44

Гроші з принтера

До суду направлено кримінальне провадження щодо організованої злочинної групи, члени якої налагодили виробництво та збут фальшивих купюр номіналом 100 гривень.

У Святошинському районі столиці чоловік придбав картку поповнення мобільного зв’язку й отримав сто гривень решти однією банкнотою. Узявши гроші, покупець запідозрив, що вони несправжні, тому викликав на місце пригоди міліцію. Незабаром правоохоронці з’ясували: купюра справді фальшива. Розпочавши роботу за цим фактом, оперативники Державної служби боротьби з економічною злочинністю та слідчі вийшли на слід злочинної групи, учасники якої розповсюджувати підробки по різних регіонах України.

Працівники міліції встановили, що «святошинська» банкнота має такі ж серію та номер, як і фальшивки, вилучені раніше в різних районах Києва: Голосіївському, Дніпровському, Солом’янському. Більше того, під час розслідування з’ясували, що аналогічні «сотки» засвітились у двадцяти областях країни.

«Спочатку ми виявили 24-річного хлопця, який збував підробки, – розповів начальник відділу держслужби боротьби з економічною злочинністю Святошинського райуправління столичної міліції Сергій Колосніченко. – Він не мав постійного місця роботи й був неод­норазово судимий за вчинення корисливих злочинів. Оперативним шляхом удалося відстежити зв’язки підозрюваного та викрити злочинну групу, яка виготовляла та збувала підроблені гроші».

Організатором «монетного двору» був 50-річний чоловік: він залучив до злочинного ремесла 26-річного сина та ще п’ятьох осіб.

«Коли ми прийшли проводити обшук у квартирі на вулиці Палладіна, то для її господарів це стало повною несподіванкою, – зазначив оперуповноважений відділу ДСБЕЗ Іван Боднар. – Під час візиту міліціонерів господар оселі саме друкував „липові” купюри, а його син працював над їхнім створенням за комп’ютером».

«За вказаною адресою ми вилучили пов­ний „набір  фальшивомонетника”: струменевий принтер, спеціальний тонкий папір, комп’ютер, за допомогою якого друкували банкноти, та 12 тисяч підроблених гривень, – продовжує слідчий Юрій Балабей. – Одночасно з обшуком у „центральному офісі” відбулося й затримання реалізаторів товару. Загалом кайданки клацнули на зап’ястках шести осіб. Ще один фігурант устиг втекти, однак незабаром він також потрапив до рук правоохоронців».

Ролі всіх учасників злочинної групи були чітко розподілені. Спочатку син організатора відсканував обидві сторони стогривневої купюри та зберіг її зображення в комп’ютері. Потім ці «картинки» роздруковували, імітуючи на них водяний знак і захисну смугу. Партії підробок забирали реалізатори, які платили виробнику 30-40% від суми збутого, але вже справжніми грошима.

Під час слідства встановили, що продукція «підпільників» зі Святошина розійшлася практично по всій країні, а в матеріалах кримінального провадження зафіксовано понад триста епізодів вилучення в різних регіонах склеєних із двох частин стогривневих купюр. Якщо вина спільників буде доведена в суді, їм загрожуватиме до 12 років позбавлення волі.

Дмитро ЛЮБЧЕНКО, м. Київ

друкувати
Додати коментар

Інші статті