Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
29/01/2014 19:25

Василь Дурдинець: «Наявні проблеми можна розв’язати лише мирним шляхом діалогу й перемовин»

Безсумнівно, події, які відбуваються в Україні останніми місяцями не можуть залишити байдужим жодного громадянина. В особливий для країни день – 22 січня – у День Соборності України ми вирішили поспілкуватися з людиною, до чиєї думки українці завжди дослухалися. Мова про плідного державного, політичного та громадського діяча, який у роки розбудови незалежності України був активним учасником прийняття й реалізації не одного доленосного для держави рішення, а нині – радника МВС України генерала внутрішньої служби України Василя Дурдинця.

-Я за економічно сильну, політично стабільну, єдину суверенну Україну, в якій люди житимуть комфортно, у безпеці, – зазначив Василь Васильович. – За країну, в якій усі громадяни незалежно від релігійної чи політичної належності поважають одне одного й дотримуються Конституції України, чинного законодавства та загальноприйнятих міжнародних норм.

Напружена ситуація, що склалась останніми місяцями в країні, передусім у центрі Києва, ставить завдання перед кожним із нас – свідомих, небайдужих до долі України громадян – не бути сторонніми спостерігачами, а вносити свій посильний внесок у роз­в’язання наявних політичних проблем, що призвели до затяжного внутрішнього конфлікту, масових безладів і застосування насильства. У цій неординарній ситуації дії особового складу органів та внутрішніх військ МВС є вимушеними. Вони передбачені чинним законодавством, зокрема Законами України «Про міліцію», «Про внутрішні війська МВС України» та іншими нормативними актами.

На мою думку, сьогодні, як ніколи, не вистачає Закону України «Про мирні зібрання». У Верховній Раді України протягом багатьох років розглядалися десятки законопроектів, та жоден із них досі не був прийнятий як закон. Цей закон чітко б визначив правила поведінки як організаторів та учасників зіб­рань, так і органів влади та правоохоронних структур під час їх проведення. Отже, Верхов­на Рада України має невідкладно, на початку наступної сесії, розглянути та прийняти такий закон.

Я глибоко переконаний, що тільки мирним шляхом діалогу й перемовин можна розв’язати наявні проблеми. При цьому всім необхідно думати про загальнодержавні інтереси, про Україну, про її імідж у світі. Радикальним та екстремістським силам немає місця в нашому суспільстві. Принаймні, так діяли ми, відповідально, шляхом діалогу й перемовин, і завдяки цьому не допустили кровопролиття мирних громадян на історичному зламі – під час розпаду Радянського Союзу й у перші роки після проголошення Незалежності України.

Використання мирних протестних настроїв громадян задля досягнення певних політичних цілей є, як мінімум, некорект­ним. Жодна декларована політиками мета не дає права нехтувати нормами Конституції та інших законів України, інте­ресами всіх громадян, не дозволяє захоплювати будівлі, блокувати державні установи. Ще раз підкреслюю, що гострі політичні питання потрібно розв’я­зу­ва­ти винятково відповідно до положень чинного законодавства України, європейського та світового досвіду.

Усі сторони конфлікту – рівні перед законом! Надмірне й неправомірне застосовування сили є неприпустимим як із боку мітингувальників, так і з боку працівників органів внутрішніх справ та військовослужбовців внутрішніх військ. Лише мирний шлях, єдність українського народу, напружена плідна праця створять в Україні передумови для побудови економічно сильної держави з високими стандартами життя людей, забезпечить права та свободи громадян, гарантування громадського спокою й безпеки всіх наших співвітчизників.

У цей особливий для всіх українців день – День Соборності, коли 95 років тому був проголошений акт возз’єднання УНР та ЗУНР в єдину державу, хочеться вірити, що нинішнє покоління українців примножить здобутки попередніх поколінь і житиме в економічно сильній, стабільній та єдиній суверенній Україні.

Записала 

Марія САЛЬНІК, «ІЗ».

Фото Вадима ГОЛУБА

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті