Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
15/12/2013 11:55

Василь Дурдинець: «З Чорнобилем ми пов’язані навіки»

Двадцять сім літ тому в історії людства сталася трагедія планетарного масштабу. У ніч із 25 на 26 квітня о першій годині двадцять третій хвилині вибухнув атомний реактор на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Куточок земного раю, як називали місто на мальовничих берегах тихої Прип’яті, в одну мить перетворився на суцільне пекло. Від тієї трагічної ночі нас відділяє вже майже три десятиліття. Кажуть, що час лікує. Та ран, завданих невидимим ворогом, не загоїти. Ми не маємо права забувати про подвиг героїв, які врятували світ і нас у ньому. Напередодні Дня вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ми зустрілися з головою Української Асоціації «Чорнобиль» органів та військ МВС генералом внутрішньої служби України Василем Дурдинцем, який 1986 року очолював Республіканський оперативний штаб МВС з питань охорони громадського порядку в зоні небезпеки.

– Чотирнадцятого грудня наша країна вшановуватиме героїв – ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Із перших годин найбільшої техногенної катастрофи XX століття й протягом подальших 56 днів і ночей Ви не полишали свого надвідповідального на той час поста на ЧАЕС і знаєте ситуацію, так би мовити, зсередини. Як нині можете оцінити подвиг ліквідаторів?
– З Чорнобилем ми пов’язані навіки! Він ніколи не матиме минулого часу, бо не обминув і не обмине жодного – і живих, і ще ненароджених. Передусім ця катастрофа торкнулася нас, безпосередніх учасників ліквідації аварії, – бійців пожежної охорони, військовослужбовців внутрішніх військ, особового складу всіх служб і підрозділів органів внутрішніх справ України. Пліч-о-пліч із нами на захист людства стали й представники братніх народів, з республік колишнього СРСР. У невідомій доти людству ситуації ліквідатори діяли мужньо й відповідально, не шкодуючи ані власного здоров’я, ані життя. Вони з честю виконали свій службовий обов’язок й обов’язок громадянина.
 Особлива заслуга в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС пожежників, насамперед, бійців воєнізованої пожежної частини №2. Вони, як справжні герої, до кінця виконали свій професійний обов’язок. На вшанування їхнього подвигу в столиці споруджено Алею «Героям Чорнобиля». Усі ми, сучасники й наступні покоління, безмежно вдячні їм за врятовані життя. Пам’ятати про тих, хто звершив цей подвиг, працюючи в зоні радіоактивного лиха, ліквідуючи наслідки аварії, охороняючи громадський порядок – наш святий обов’язок.
– Справжнім скарбом для кожної людини є її здоров’я. Для тих, хто пройшов радіаційне пекло, цей скарб взагалі безцінний. Чи опікується рідне відомство ліквідаторів питанням їхнього оздоровлення та лікування? 
– Ми постійно відчуваємо турботу керівництва Міністерства внутрішніх справ щодо створення сприятливих умов для лікування й оздоровлення ліквідаторів та членів їхніх сімей у медичних реабілітаційних центрах, шпиталях та поліклініках. Варто наголосити, що цим піклування про чорнобильців не обмежується. На постійному контролі питання поліпшення житлових умов ліквідаторів. Користуючись нагодою, хочу щиро подякувати керівникам структурних підрозділів міністерства та керівникам структурних підрозділів у регіонах, командуванню внутрішніх військ, духівництву за ділову співпрацю з Українською Асоціацією «Чорнобиль» органів та військ МВС. Віримо, що з року в рік учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, члени їхніх сімей і, передусім, діти та інваліди, відчуватимуть підтримку й турботу нашої держави. Останнім часом Уряд України позитивно вирішив низку гострих питань, зокрема, пенсійних. І ця робота за нашої участі триває.
Скажу відверто: не все нам вдається зробити так, як цього заслуговують чорнобильці. Але ми не збираємося пасувати перед труднощами й будемо надалі активно та наполегливо домагатися в урядових інстанціях, в органах влади на місцях реального виконання чорнобильського законодавства.
– Що Ви хотіли б побажати героям-лікві­даторам напередодні Дня вшанування
їхнього подвигу? 
– Дорогі побратими – чорнобильці! Дозвольте від щирого серця побажати Вам та Вашим родинам міцного здоров’я, благополуччя й добробуту.
Марія САЛЬНІК, «ІЗ»
друкувати
Додати коментар

Інші статті