П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Соціум
27/08/2013 21:49

Віталій Захарченко: «Потрібно об’єднати зусилля міністерства та профспілки у формуванні ефективної соціальної політики відомства»

Про соціальний захист працівників міліції, матері­аль­не забезпечення, житлову допомогу, реформування органів внутрішніх справ ішлося на робочій нараді з питань розвитку партнерства між МВС та Професійною спілкою атестованих працівників ОВС за участю міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка.

У          заході також взяли участь керівники структурних підрозділів, голова профспілки атестованих працівників (ПАП) ОВС України Анатолій Онищук та начальники обласних організацій ПАП ОВС України.

Зі вступним словом до присутніх звернувся міністр, зауваживши, що ця зустріч – надзвичайно актуальна й зумовлена накопиченням низки питань, комплекс­не вирішення яких потребує численних обговорень із громадськими організаціями:

– Наша спільна мета – об’єд­на­ти зусилля міністерства та професійної спілки у формуванні ефективної соціальної політики відомства.

Віталій Захарченко акцентував увагу й на тому, що пріоритети започаткованих перетворень у системі органів внутрішніх справ спрямовані, насамперед, на модернізацію відносин між громадянином і державою, відхід від старої, ментально застарілої моделі функціонування МВС. Водночас практичне впровадження в життя нових критеріїв діяльності неможливе без залучення громадських інституцій.

– Врахування їхніх думок та пропозицій має підвищити авторитет міліції, наблизити її роботу до людських потреб, спрямувати на реальні результати, – сказав міністр.

За словами керівника право­охоронного відомства, соціальний діалог допоможе також створити повноцінну систему правового та соціального захисту вартових порядку. Укладена ж між Міністерством та ПАП ОВС України Галузева угода – приклад тісної спів­праці з громадськістю. Віталій Захарченко зазначив, що одразу всіх питань, безумовно, не вирішити, для цього потрібен певний час і неабиякі спільні зусилля.

– Саме від того, як кожен конкретний керівник дослухається до нагальних проблем простого міліціонера, залежить взаєморозуміння, моральний клімат у колективі та, як наслідок, ефективність нашої роботи.

Під час робочої наради з питаннями та пропозиціями до глави МВС звернулися голови обласних організацій ПАП ОВС України. Зокрема, очільник Київської міської організації Петро Васюк, коментуючи ситуацію, повідав міністру про проблеми, що потребують нагального вирішення:

– Основні з них – це відбір кандидатів на службу та наставництво для випускників вишів – їх повинні навчати фахівці своєї справи, а не міліціонери з трирічним досвідом роботи. Потрібно врегулювати систему преміювання працівника. Добре спрацював, розкрив злочин – отримав більшу заробітну платню. У міліціонера має бути мотивація працювати ефективніше – і матеріальна, і моральна. 

Міліцейську профспілку Херсонщини представляв на робочій нараді голова обласної організації Олександр Кузнєцов. Звертаючись до Віталія Захарченка, він наголосив на тому, що нині проб­леми міліції сягнули критичного рівня і їх потрібно вирішувати, об’єднавши зусилля. Правоохоронець перебуває під постійним гнітом психологічного стресу, фінансових, соціальних і побутових проблем. Попри це, вартовий порядку йде на службу, захищає своїх громадян від злочинних посягань, ризикуючи власними життям і здо­ро­в’ям. За словами Олександра Кузнєцова, неможливо отримувати фінансування лише на 40%, а віддаватися роботі на всі 100. Правоохоронець має законне право на відпочинок із сім’єю, адже рідним не часто доводиться бути разом, а це саме ті люди, які підтримують міліціонера та пишаються ним і його професією.

– Ми сподіваємося на відновлення соціально-правової справедливості щодо працівників міліції, – підсумував голова Херсонської обласної організації.

Віктор Нестеренко, керівник Запорізької обласної організації, зауважив, що нині ЗМІ намагаються виставити міліціонера злочинцем, залишаючи поза увагою громадськості героїчні вчинки правоохоронців і ті ситуації, коли їхні родини втрачають чоловіка, батька, сина. Він також зазначив, що МВС – єдина правоохоронна система, яка захищає інте­реси громадян, а профспілкові органи завжди принципово підтримуватимуть вартових порядку.

Голова профспілки атестованих працівників ОВС України Анатолій Онищук додав, що діяльність міліції пов’язана з надчутливою сферою – дотриманням прав людини, тому, безперечно, їй не уникнути критики:

– По-перше, відомство фінансують у неповному обсязі, по-друге, міліціонера позбавили соціального пакету, по-третє, державне страхування підмінили незначними компенсаціями, а допомогу родинам міліціонерів, які загинули на службі, зменшили втричі, та ще й вона одноразова. Для міліції не передбачено навіть загрози розвитку професійних захворювань. Більше того, вартовим порядку не надають житло, а їхнє грошове забезпечення – найменше серед правоохоронних відомств і навіть нижче за середню заробітну плату в державі.

За словами лідера міліцейських профспілок, соціальні проблеми стали першопричиною того, що за останні 10–15 років особовий склад оновився майже стовідсотково. Саме через невпевненість у завтрашньому дні йдуть зі служби молоді кадри:

– Нині як ніколи важливо об’єднати зусилля всіх: влади, керівників відомства, відповідних представників інститутів громадянського суспільства, – щоб захистити міліцію від оббріхування, викривлення інформації та підняти на належний рівень правовий і соціальний захист.

Анатолій Онищук зауважив, що набули популярності соціальні програми профспілки: благодійні фонди, лікарняні каси, кредитні спілки, соціально-куль­тур­на робота тощо. Приміром, діяльність профспілкових кредитних спілок стала чи не єдиним джерелом фінансової підтримки для сотень міліціонерів у період кризи.  Лише торік ці установи надали позик на 7 млн гривень. Профспілчанам надано безповоротну фінансову допомогу загалом на 7,2 млн гривень, а для членів «Лікарняної каси столичної міліції» допомога від цієї структури перевищила 3,2 млн гривень. Також коштом профорганізації надається фінансова підтримка родинам міліціонерів, які загинули під час виконання службових обов’язків.

Голова ПАП ОВС звернув увагу на те, що вагомий внесок у справу соціального захисту – єдиний профспілковий проект «Discount PAP Club», що спрямований на економію бюджету міліцейської сім’ї, зокрема надає чималі знижки на великий асортимент товарів і послуг:

– Це, звісно, лише частина доб­рих справ нашої організації. Проте наші можливості відомство використовує лише на 20–25%. Зміни слід розпочинати з головного – створення умов, за яких міліціонер дорожив би своєю професією. Необхідно забезпечити справедливий доступ особового складу до наявних соціальних стандартів: мінімізувати вплив подекуди суб’єк­тивного ставлення керівника до формування грошового забезпечення. А зробити це можна, запровадивши прозору схему призначення премій та надбавок. 

Анатолій Онищук переконаний: соціальний вектор слід спрямувати на підтримку найменш захищених. Наприклад, під час розгляду житлових проблем потрібно запровадити прозору систему розподілу житла та розпочати практику кооперативного будівництва. «Ми готові лобіювати інте­реси відомства стосовно пільгових кредитів», – зауважив він.

На думку лідера міліцейських профспілок, першими кроками всіх перетворень мають бути законодавчі зміни.

– Спільно з народними депутатами ми підготували законопроект «Про поліцію», – поінформував загал Анатолій Онищук. – Він передбачає впровадження європейських стандартів як у діяльність ОВС, так і в систему соціаль­но-правового забезпечення працівників, їхніх родин і пенсіонерів. Стан справ значною мірою залежить від рівня партнерства між профспілкою і МВС та його розвитку.

Підбиваючи підсумки зустрічі, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко зазначив, що корисні пропозиції профспілки з багатьох нагальних питань будуть враховані, детально опрацьовані та втілені в практику:

– Запевняю: я підтримаю будь-яку корисну справу. Спільні зусилля допоможуть нам досягти стратегічної мети – перетворення системи органів внутрішніх справ України в правоохоронне відомство європейського зразка.

Наостанок міністр запропонував підтримувати діалог між МВС та профспілками, адже порушувані питання дуже важливі та болючі, і вирішити їх можна лише об’єднавшись.

Зофія ТИЧЕНКО, м. Київ.

 

Фото Дмитра БАТИРЕНКА

друкувати
Додати коментар

Інші статті