П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Соціум
26/05/2013 22:53

Проти корупції – єдиним фронтом

За ініціативи Громадської ради при МВС відбулася Міжнародна конференція з обговорення ефективності антикорупційної діяльності. До участі в конференції були запрошені представники Міністерства внутрішніх справ України на чолі з радником МВС України Василем Дурдинцем, а також представники інститутів громадянського суспільства.

Мета проведення конференції – залучити досвід, професійні знання та практичні напрацювання представників інститутів громадянського суспільства, органів державної влади та представників приватного бізнесу до процесу реалізації антикорупційного законодавства України.

Таке явище, як корупція, властиве майже кожній країні. Україна, на жаль, не стала таким винятком.

– Органи внутрішніх справ, особисто міністр Віталій Захарченко та колегія міністерства відповідно до чинного законодавства, актів Президента України і Кабінету Міністрів України предметно і системно займаються цією проблемою, яка має міжнародний, транснаціональний характер, – зазначив Василь Дурдинець у вступному слові на початку роботи конференції.

Радник МВС акцентував на тому, що в суспільстві відзначається велике незадоволення результатами протидії корупції, ось чому пошук ефективних заходів боротьби з корупцією та хабарниц­твом є надзвичайно актуальним.

Протидія корупції – дуже непросте завдання. Побороти це ганебне явище вкрай важко. В цьому контексті велике значення мають історичні, національні традиції, стабільне, чітке законодавство, справедливе правосуддя, формування й утвердження в країні клімату доброчесності, небайдужості всього народу та рішуча локалізація негативних тенденцій у боротьбі з корупцією. Як відомо, під лежачий камінь вода не тече, тому члени Громадської ради разом із представниками громадських формувань та працівниками МВС України зібралися для того, щоб виробити подальші спільні шляхи подолання цього зла.

Важливими аспектами у сфері протидії корупції і хабарництву, на думку генерала внутрішньої служби України Василя Дурдинця, є забезпечення єдності принципів політики у цій сфері, активна й наступальна діяльність громадськості та ЗМІ, постійне вдосконалення норма­тив­но-правової бази, скоординованість дій на всіх рівнях владних і правоохоронних структур, як по вертикалі, так і по горизонталі. Також необхідні постійне вдосконалення нормативно-правової бази з урахуванням міжнародного та вітчизняного досвіду та забезпечення транспарентності діяльності урядових структур, посадових осіб усіх рівнів, які приймають важливі рішення, їх підзвітності, чіткого механізму дієвого контролю за їхньою діяльністю.

Корупція є небезпечним соціальним явищем, оскільки вона деструктивно впливає на соціально-економічний розвиток держави, спричиняє руйнування морально-етичних засад суспільства, формує стійку недовіру населення до державної влади та її інститутів. Проблема протидії корупції потребує особливої і постійної уваги з боку держави та громадянського суспільства, ефективність такої протидії залежить від наявності продуманої, системної антикорупційної політики.

– На сьогодні завдання, які необхідно вирішувати у сфері антикорупційного законодавства, вбачаються більше не в тому, аби розробити та прийняти якомога більше норм. Радше, це завдання полягає в тому, аби розробити механізми чіткого, прозорого, своєчасного застосування чинних правових норм, – зазначив голова Громадської ради Анатолій Коваленко у вступному слові. – Наразі у діяльності МВС вже можна відзначити ряд покращень, пов’я­заних зі спрощенням порядку надання окремих адміністративних послуг. У цілому можна констатувати, що певні позитивні зрушення в системі державного управління відбуваються, однак поки що вони фрагментарні й недостатні для реального впливу на корупційну ситуацію в Україні. Та в нас є можливість, зокрема завдяки сьогоднішній конференції, долучити свої професійні знання та досвід до процесу подальшого вдосконалення антикорупційного законодавства України в найширшому розумінні.

 

Під час конференції доповідачі ґрунтовно розкривали такі напрями, як контроль використання бюджетних коштів та історичні аспекти виникнення корупції, на яких детальніше зупинився Ігор Кушнарьов, член Комітету громадської та антикорупційної експертизи Громадської ради при МВС України. Також були розглянуті питання протидії корупції в процесі здійснення державних закупівель та особливості державної політики протидії корупції в Україні.

Аналіз антикорупційного законодавства в Україні дає підстави для висновку, що головною тенденцією сьогодення є активне ухвалення на законодавчому рівні норм, спрямованих на запобігання та протидію корупції й посилення відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

Можна сказати, що з прийняттям у 2011 році Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», що ґрунтується на європейському досвіді правозастосування, спеціальне антикорупційне законодавство України, спрямоване на запобігання корупції, було наближено до європейських стандартів громадянського суспільства.

 

Заступник голови Громадської ради при МВС України Анатолій Онищук поінформував присутніх про державну політику України щодо дотримання антикорупційного законодавства в правоохоронній системі.

Про роботу ОВС у реалізації державної політики щодо протидії корупції в Україні присутнім детально розповів Валерій Рублевський, заступник начальника ГУБОЗ МВС України – начальник антикорупційного бюро. Він зазначив, що органи внутрішніх справ беруть безпосередню участь у реалізації вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та Державної програми в цій сфері на 2011–2015 роки відповідно до положень Національної антикорупційної стратегії, схваленої Президентом України. З цією метою було видано відомчі нормативні акти, у тому числі Програму антикорупційних заходів у системі МВС та План заходів з виконання державної програми щодо запобігання і протидії корупції.

– З початку року розслідувано майже 600 корупційних злочинів, що становить дві третини від загальної кількості виявлених усіма правоохоронними органами, – зауважив Валерій Рублевський. – 330 осіб притягнено до відповідальності за вчинення таких злочинів, кожен шостий правопорушник – держслужбовець, кожен десятий – місцевий чиновник та учасник організованої групи з корумпованими зв’язками. На сьогодні ми припинили діяльність 11 таких груп та двох злочинних організацій.

Представник МВС, зокрема, розповів присутнім, що за розпочатими кримінальними провадженнями виявлено майже шість тисяч службових злочинів, з яких третина вчинені представниками органів влади та управління, а кожен десятий злочин – працівниками контролюючих органів. Доведено фактів завдання корупціонерами матеріальних збитків на суму понад 192 млн грн, 96% відсотків від зазначеної суми відшкодовано. Суд визнав корупціонерами 27 держслужбовців та інших працівників держадміністрацій, 77 місцевих депутатів та 44 посадовці місцевого самоврядування.

– Ми розуміємо, що поставлене перед нами завдання – викорінення корупції на всіх владних рівнях – ще не виконано, але ми маємо цілу низку напрацювань у згаданій сфері. Наразі основні зусилля спрямовані на зони так званого корупційного ризику – бюджетну сферу, де виявлено майже дві тисячі службових злочинів, у тому числі 146 фактів хабарництва, земельні відносини – 700 службових злочинів, з яких 60 – хабарництво, а також у галузях освіти, охорони здоров’я тощо.

Зокрема, Валерій Рублевський зазначив, що поєднання зусиль держави і громадськості в подоланні корупції як системного явища в усіх сферах суспільного життя визначено одним з основоположних принципів реалізації схваленої Президентом України Національної антикорупційної стратегії на 2011–2015 роки.

– Маю надію, що в подальшому активізації боротьби з корупцією сприятимуть рекомендації, які будуть прийняті на сьогоднішній конференції, – зазначив під кінець виступу Валерій Рублевський.

 

Начальник організаційного відділу Департаменту внутрішньої безпеки МВС України Вік­тор Поліщук поінформував учасників конференції про практичне застосування антикорупційних заходів, які вживаються у МВС серед особового складу правоохоронного відомства.

Не оминули увагою під час заходу й міжнародні здобутки в цій сфері, про які розповіла секретар Громадської ради при МВС України Олена Чабан.

– Поряд із прийняттям нових законодавчих актів, розробленням стратегій та програм протидії такому негативному суспільному явищу, на нашу думку, вкрай необхідним є і вивчення закордонного досвіду, спрямованого на викорінення проблеми корупції. При цьому, разом із вивченням узагальнюючого досвіду, варто приділяти увагу національним особливостям, – зазначила Олена Чабан й навела приклад протидії корупції у Великобританії.

Своєю чергою, радник МВС України Василь Дурдинець наголосив на важливості міжнародного співробітництва і міждержавної взаємодії у питаннях подолання корупції. Він зазначив, що злочинець має відчути: в міжнародному плані для нього безпечної гавані немає.

– Набутий досвід, наявні практичні напрацювання, активна антикорупційна діяльність право­охоронних органів, тверда політична воля керівництва держави та особисто Президента України Віктора Януковича щодо ефективного розв’язання цих питань дають підстави вести мову про те, що в Україні створюються всі передумови для мінімізації, а в подальшому – і подолання цього зла. Головне – викорінення корупції на всіх владних рівнях, – зазначив Василь Дурдинець.

 

Підбиваючи підсумки конференції, слід відзначити, що в Україні є достатня норма­тив­но-законодавча база для наступальної протидії корупції та її викорінення. Є й політична воля керівництва держави, ділові акти Президента України та Кабінету Міністрів України, які координують безумовне виконання цього завдання всіма структурами влади, як в центрі, так і на місцях. Чітко визначено функції правоохоронних органів щодо забезпечення наступальної професійної роботи із запобігання кримінальному переслідуванню осіб, які порушили Закон.

Виступаючі були єдині в тому, що, на жаль, правосуддя не забезпечує невідворотність покарання за корупційні дії та відшкодування збитків, завданих внаслідок корупційних діянь.

Підсумовуючи роботу конференції, голова Громадської ради подякував доповідачам та всім учасникам за цікаве обговорення і внесення конструктивних пропозицій, що сприятимуть унеможливленню проявів корупції та хабарництва в суспільстві. Він також зазначив, що рекомендації за результатами конференції будуть опрацьовані та доведені до різних владних структур, зокрема й до МВС України.

Лариса ТИЩЕНКО, м. Київ.

Фото Олега СУПРУНА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті