Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
26/05/2013 22:48

Віталій Захарченко: «Органи внутрішніх справ спрацювали на належному рівні»

Виступ міністра внутрішніх справ України на засіданні Верховної Ради України 21 травня 2013 року щодо подій 18 травня.

«Шановні народні депутати!

Як саме проходять наразі мирні збори в державі й що таке професійна гідність журналістів, хочу вам продемонструвати на прикладах подій 18 травня в столиці.

Наприкінці квітня – початку травня цього року до Київської міської державної адміністрації надійшло дев’ять повідомлень про заплановані масові заходи в столиці 18 травня, зокрема три – про проведення акції «Вставай, Україно!», шість – про заходи, пов’язані з відзначенням Дня Європи під гаслом «Фашизм в Україні не пройде! В Європу – без фашистів».

Загальна заявлена чисельність учасників – понад 140 тис. осіб.

У зв’язку із проведенням таких масштабних заходів МВС було розроблено відповідний план та здійснено розрахунок сил і засобів правоохоронців для забезпечення громадського порядку.

З метою негайного реагування на зміни в оперативній обстановці були створені посилені слідчо-оперативні групи, групи документування, необхідні резерви особового складу.

До відома. З інших регіонів держави до столиці для надання допомоги прибуло 500 працівників спецпідрозділу «Беркут» та 200 військовослужбовців внутрішніх військ.

У цілому до охорони громадського порядку було залучено понад 4 тис. правоохоронців.

 

Щодо подій навколо бронеавтомобіля

Під час проведення масових заходів у столиці надійшла інформація про пересування центральною частиною міста бронеавтомобіля.

Для з’ясування мети перебування цього транспортного засобу на вулицях міста та запобігання можливим негативним наслідкам мною було прийняте рішення про доставлення бронеавтомобіля до найближчого територіального органу внутрішніх справ.

Працівники ДАІ розпочали його супроводження до Шевченківського райуправління.

На вулиці Велика Житомирська група опозиційних народних депутатів України заблокувала рух цього автомобіля.

Одразу транспортний засіб оточив натовп людей із символікою ВО «Батьківщина», УНА-УНСО та ВО «Свобода» – до 150 осіб. Вони побили вікна в бронеавтомобілі, зірвали відеореєстратор, пошкодили кришку двигуна, спустили колеса. Це все тривало кілька хвилин.

У конфлікт також втрутилися близько 70 молодиків, які підійшли з Михайлівської площі. З обох сторін лунали нецензурні висловлювання, летіли пластикові пляшки з невідомою рідиною, розпилювався сльозогінний газ. Виникали поодинокі сутички.

Пропоную Вам переглянути відео цих подій.

Після втручання працівників міліції дії натовпу локалізували. Бронеавтомобіль доставлено до райуправління.

Слідчим відділом Шевченківського райуправління ГУМВС України в м. Києві розпочате кримінальне провадження за фактом хуліганства (ст. 296 Кримінального кодексу України).

Крім того, на водія бронеавтомобіля складено адміністративні протоколи за порушення Правил дорожнього руху.

Цього ж дня до Шевченківського районного управління звернулися народні депутати України В. Г. Ярема та Ю. А. Михальчишин із заявами про військову спецмашину, що створює небезпеку для руху громадян на вулиці Велика Житомирська. 

Зазначені заяви зареєстровано, триває перевірка.

 

Щодо завдання тілесних ушкоджень О. Ю. Снiцарчук

Близько 15-ї години до Шевченківського райуправління ГУМВС України в м. Києві iз заявою звернулася Снiцарчук Ольга Юріївна, журналіст, парламентський кореспондент, редактор програми «Час. Підсумки» телеканалу «5 канал».

Вона повідомила, що під час зйомок акції опозиційних сил невідомі особи біля будинку № 1/3 на вулиці Велика Житомирська вдарили її в обличчя та розбили мобільний телефон.

Пропоную переглянути відео.

За словами О. Ю. Сніцарчук, приблизно о першій годині дня вона приїхала до центральної частини Києва для висловлення своєї громадської позиції. Близько другої години дня на вулиці Велика Житомирська до неї підбігли невідомі чоловіки та почали бити. Під час заподіяння їй тілесних ушкоджень вона викрикувала, що є журналістом та виконує свої професійні обов’язки. Однак це не зупинило нападників.

У подальшому від користувачів мережі Інтернет вона дізналась про особи учасників конфлікту.

Сніцарчук надали медичну допомогу на місці події лікарі «швидкої», яку викликали працівники міліції. Потерпіла від госпіталізації відмовилася.

18.05.2013 р. слідчим відділом Шевченківського райуправління ГУМВС України в м. Києві розпочаті кримінальні провадження за фактом умисного легкого тілесного ушкодження (ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України) та перешкоджання законній професійній діяльності журналіста (ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України). На підставі отриманих доказів слідчим перекваліфіковано дії зі статті «отримання легких тілесних ушкоджень» (ч. 1 ст. 125) на «хуліганство» (ч. 2. ст. 296 Кримінального кодексу).

Також до Шевченківського районного управління звернувся із заявою Содель Владислав Олександрович, фотокореспондент газети «Комерсант Україна», про визнання його як потерпілого в кримінальному провадженні. Він перебував на місці події із дружиною О. Ю. Сніцарчук і також постраждав від дій невідомих. Тілесних ушкоджень йому не заподіяно.

Під час досудового розслідування виконано низку слідчих дій та організовано збір інформації щодо цієї події.

Особу, на яку вказували О. Ю. Сніцарчук та В. О. Содель, встановили. Сьогодні суд вирішить питання про обрання запобіжного заходу.

Своєю чергою, я запевняю Ольгу Юріївну: правоохоронці зроблять усе можливе для відновлення Ваших конституційних прав і притягнуть до відповідальності винних.

Причому я наголошую, що ми ухвалюватимемо відповідні рішення до всіх, хто брав у тих бійках активну участь.

Хочу поставити вас до відома, шановні народні депутати, що 19 травня прокуратурою Шевченківського району м. Києва винесено постанову про об’єднання матеріалів кримінальних проваджень в одне провадження.

Щодо встановлення наметів

Крім того, під час акції опозиційних сил на Софійській площі представники Всеукраїнського комітету «Наступ» та громадянського руху «Спільна справа» без відповідних дозвільних документів встановили біля пам’ят­ника Богдану Хмельницькому 16 туристичних наметів.

Працівники міліції на підставі Правил благоустрою міста Києва, затверджених рішенням Київської міської ради від 28.12.2008 р. № 1051, запропонували представникам цих організацій надати відповідні дозволи на встановлення туристичних наметів, а в разі їх відсутності – негайно демонтувати. 

Однак ці пропозиції громадяни проігнорували. У зв’язку з цим працівники комунального підприємства «Шляхоексплуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Шевченківського району міста Києва» демонтували 16 наметів. Працівники міліції забезпечували тільки охорону громадського порядку.

За його порушення було затримано чотирьох громадян, стосовно яких склали адміністративні протоколи.

Щодо оцінки професійності дій працівників міліції призначено та проводиться службове розслідування. Усі матеріали службового розслідування будуть направлені для прийняття остаточного рішення до прокуратури.

Хочу відзначити, що під час проведення таких масових заходів із значною кількістю громадян полярних політичних поглядів органи внутрішніх справ спрацювали в цілому на належному рівні, відповідно до наданих Законом повноважень.

Водночас вважаю за вкрай необхідне ухвалення Закону України «Про мирні зібрання», який перебуває у Верховній Раді з 2009 року та розглянутий у першому читанні.

Дякую за увагу». 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті