Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
21/04/2013 13:15

Колегія визначила пріоритети відомства

Невідворотність покарання за скоєний злочин і відновлення прав потерпілих – такі пріоритеті роботи міліцейського відомства визначили на засіданні колегії.

 

За оцінками авторитетних європейських експертів, Кримінальний процесуальний кодекс України – один із найкращих у Європі. Наразі особливої важливості в роботі ОВС набуває необхідність кваліфікованого й системного підходу до практичної діяльності, яку слід організовувати на засадах оновленого КПК.

Про це міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко заявив під час засідання розширеної колегії, що відбулася на базі ГУМВС України в Донецькій області. У заході взяли участь перший заступник Генерального прокурора України Анатолій Пришко, народний депутат України, секретар комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Володимир Малишев, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, представники місцевої влади, прокуратури й регіональні керівники міліції.

За словами очільника правоохоронного відомства, щодо нового КПК виникають питання, які потребують законодавчого врегулювання. Зокрема, це необхідність прискорення законодавчого визначення поняття «кримінального проступку», потреба внесення певних змін до відомчих, законодавчих актів, удосконалення статистичної звітності, забезпечення відомчого контролю за якістю й дотриманням законності під час досудового розслідування.

Але, безсумнівно, простежується і вплив людського фактора, про що свідчить моніторинг позитивних і негативних тенденцій застосування нового кодексу. У зв’язку з цим очільник МВС зауважив: слід продовжити роботу над зміною психології слідчих та оперативних працівників – працювати над підвищенням рівня їхньої практичної й теоретичної підготовки й розробленням алгоритму чітких дій кожного.

Міліція України впевнено йде до застосування європейських стандартів у повсякденній роботі, про що, передусім, і свідчить ухвалення нового КПК. Але успішність цієї роботи, як зазначив міністр, можлива за умови продовження збалансованої реформи кримінальної юстиції в цілому.

«Якщо оцінювати стан запровадження нового кодексу, то слід враховувати кінцеву мету нашої діяльності – невідворотність покарання за скоєний злочин і відновлення прав потерпілих», – зазначив Віталій Захарченко.

Микола Гулевич, 

м. Київ

 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті