Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
24/02/2013 16:41

Наша перемога!

Українським спортсменкам у багатьох видах спорту вдається досягати значно більшого, аніж колегам-чоловікам. Напевно, це наш національний феномен, який спостерігається з давніх-давен. Приміром, у біатлоні вже майже двадцять літ панує матріархат – жінкам тут вдається набагато частіше підніматися на п’єдестал. Не став винятком і 46-й чемпіонат світу з біатлону, що днями відбувся в Чехії, у Новому Месті-на-Мораві, де уславили себе й країну наші співвітчизниці Олена Підгрушна та сестри Валентина й Віта Семеренко.

Капітанові збірної Олені Підгрушній (Тернопільська обл­організація ФСТ «Динамо», Львівський держуніверситет внутрішніх справ) вдалося у важкому суперництві вибороти «золото» у спринті та «бронзу» – у гонці переслідування. Сестри Семеренко (динамівки із Сум, представляють внутрішні війська) також зробили вагомий внесок у підвалини успіху – Валя стала третьою в індивідуальній гонці на 15 км із чотирма вогневими рубежами, а Віта замкнула трійку лідерів у спринті. В естафеті ж спортсменки з України завоювали «срібло». Звісно, ця вікторія є заслугою як дівчат, у котрих є чимало особистих здобутків, так і тренерського штабу й всього динамівського спорту, у якому головну скрипку грає правоохоронне відомство.

18 лютого героїнь чемпіонату урочисто зустріли на рідній землі. В аеропорту «Бориспіль», щой­но там з’явилися тріумфаторки, на їх честь вітально заграв міліцейський оркестр. Серед численного гурту зустрічальників були представники МВС, ФСТ «Динамо», Держслужби молоді та спорту, політики, журналісти, вболівальники, рідні й близькі медалісток. Спортсменок, завдяки яким жіноча збірна виборола третю позицію в загальному заліку чемпіонату, рясно засипали квітами й теплими словами. Примітно, що востаннє таку кількість нагород українські біатлоністки здобули ще 1999-го, на чемпіонаті світу у фінляндському Контіолахті, коли у складі збірної виступали Олена Зубрилова, Тетяна Водоп’янова, Ніна Лемеш та Олена Петрова.

Той день видався щедрим для призерок на подарунки та увагу. Спершу їх привітав глава Кабміну Микола Азаров, зауваживши, що країна пишається досягненнями спортсменок. Урочистості й вшанування продовжилися в МВС України. Очільник міністерства внутрішніх справ Віталій Захарченко наголосив: серед видатних людей спорту чимало представників міліцейського відомства, які поповнюють скарбничку національних спортивних досягнень.

– Від себе й особового складу міністерства щиро вітаю зі здобуттям довгоочікуваної перемоги на чемпіонаті світу. Упевнений: ці досягнення додадуть наснаги для подальших стартів, стануть сходинкою до олімпійського п’єдесталу, – сказав Віталій Захарченко, звертаючись до «зіркових» динамівок. – Зичу вам здоров’я, благополуччя й нових звершень.

Віталій Захарченко нагородив сестер Семеренко Почесними грамотами МВС, а Олену Підгрушну до того ж привітав із достроковим присвоєнням чергового спецзвання «капітан міліції». Навзаєм переможниці віддячили за таку увагу врученням Віталієві Захарченку пам’ятного подарунка – фарфорової статуетки біатлоніста.

Тим часом голова Державної служби молоді та спорту зауважив: ці здобутки дуже вагомі – спортсменки вписали свої імена в золоті сторінки літопису українського спорту. Равіль Сафіуллін висловив сподівання, що 2014-го в Сочі наші дівчата виступлять ще краще, а його відомство докладе усіх можливих зусиль, щоб їм допомогти.

Голова ФСТ «Динамо» Віктор Корж зазначив, що перемога біатлоністок – це спільний здобуток динамівців та правоохоронних органів. Плани і надії «Динамо» пов’язані саме із новою елітою спорту, яка відчуває свою відповідальність у кожному старті. Україна стає лідером серед «стріляючих лижників», і новоспеченим переможницям практично нема коли розслаблятися, спочиваючи на лаврах. За кілька днів після нагородження всі дівчата вилетіли в Осло готуватися до наступного етапу Кубка світу в Холменколлені.

– До цієї перемоги ми йшли майже 15 років, – говорить володарка повного комплекту нагород чемпіонату світу з біатлону 26-літня Олена Підгрушна. – Медалі легко не даються, за кожною – надзвичайно великий обсяг різнопланової роботи. І коли сходиш на п’єдестал, чуєш гімн України, ще й підхоплений уболівальниками, переживаєш неймовірні емоції.

Олена нині мріє поїхати додому, на Тернопільщину, відпочити й хоча б кілька годин присвятити улюбленому хобі – вишиванню. Вона упевнена: на зіркову хворобу не занедужає, інакше годі сподіватися на подальші успіхи. А ще дякує усім, хто працював на їхній тріумф. Так, цього року сервіс-група заслужила на відмінну оцінку, тому й лижі в наших біатлоністок нині «бігали» значно ліпше, ніж торік.

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ».

Фото Дмитра БАТИРЕНКА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті