Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
11/12/2012 15:55

Майбутні покоління потребують об’єднання суспільних зусиль

На Всеукраїнській нараді з питань захисту прав дитини під головуванням Президента України розглянуто широке коло питань, зокрема – захист неповнолітніх від протиправних посягань із боку дорослих, а також створення уповноваженого органу з питань профілактики правопорушень серед дітей.

 

Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко відзначив, що на торішній нараді перед МВС поставлено низку завдань. Одним із них стала потреба переформатувати роботу підрозділів кримінальної міліції у справах дітей на попередження «дитячої» злочинності, а також стосовно до дитини перейти від каральних методів до відновного правосуддя.

«Нині увага Міністерства внутрішніх справ акцентована на профілактиці правопорушень серед дітей. Ми залучаємо дітей до суспільно-корисної діяльності, організовуємо спортивні змагання, допомагаємо займатися творчістю», – зазначив очільник МВС.

За словами Віталія Захарченка, у межах Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні, а також з урахуванням новітніх європейських тенденцій в державі триває створення уповноваженого органу з питань профілактики правопорушень серед дітей. Завдяки такому підходові кількість дітей, причетних до скоєння злочинів, упродовж року скоротилася на 14 відсотків.

Водночас серйозне занепокоєння в правоохоронців викликає розповсюдження та вживання наркотиків, алкогольних напоїв та тютюнових виробів серед дітей та молоді, адже кількість таких споживачів залишається все ще високою.

Міністр внутрішніх справ також наголосив, що набуття чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом сприяє захистові прав дітей, передусім – тих, які ввійшли в конфлікт із Законом. Права працівників кримінальної міліції у справах дітей, надані їм Кодексом, сприяють застосуванню найдоцільніших заходів щодо дитини, а перевиховання можливе лише через застосування альтернативних способів покарання – особистого зобов’язання, особистої поруки, застави, передання під нагляд батьків чи законних представників, домашнього арешту тощо.

Міністр внутрішніх справ України зазначив, що дуже важливо залучати інститути громадського суспільства до профілактики адміністративних і кримінальних правопорушень серед дітей. Це, насамперед, батьківські комітети, шкільні ради, органи учнівського самоврядування, соціальні служби, громадські організації, які діють у сфері захисту дітей.

«Упевнений, що державні інституції та громадськість повин­ні об’єднати зусилля для підтримки майбутніх поколінь», – зазначив Віталій Захарченко.

Микола ГУЛЕВИЧ, м. Київ. 

Фото Дмитра БАТИРЕНКА

 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті