Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Автобан
25/11/2012 15:20

Поминаючи загиблих, дбаючи про живих

«Безпека на дорогах залежить від кожного!» – саме під таким гаслом із 12 по 18 листопада в нашій державі втретє пройшов Всеукраїнський тиждень безпеки дорожнього руху.

Масштабну акцію в межах проголошеного Генеральною асамблеєю ООН Десятиліття дій із гарантування безпеки дорожнього руху організували спільними зусиллями Департамент Державної автомобільної інспекції МВС України та інші міністерства та відомства, громадські та комерційні організації.

Упродовж тижня по всій країні проведено низку різноманітних заходів, що привертали увагу суспільства до питань безпеки дорожнього руху. Це і брифінги для представників ЗМІ, і зустрічі із трудовими колективами підприємств та організацій, студентами та учнями навчальних закладів.

Найпомітнішими, звісно ж, стали профілактичні заходи, які проводили безпосередньо на автошляхах та вулицях міст: «Увага! Пішохід за дорозі!», «Мобільний телефон» та «Пасок безпеки». Наприклад, у столиці Поділля в рейдах із працівниками ДАІ брали участь журналісти та представники духовенства. Із водіями, які того дня на «зебрі» у центрі міста не пропустили пішоходів або порушили інші вимоги ПДР, проводили бесіди начальник Управління ДАІ Вінниччини полковник міліції Павло Солоненко та священик Спасо-Преобра­жен­ського кафедрального собору отець Віталій Голоскевич – окрім напучувань, порушники отримували від протоієрея іконки з образом Пресвятої Богородиці Барської.

А в Одесі на кермувальників чекало спілкування із керівником ДАІ області підполковником міліції Володимиром Недільським та перегляд відеороликів, які переконували: кілька секунд, витрачених на те, щоб пристебнутися, можуть врятувати життя. Потому їм вручали листівки із нагадуванням про необхідність дотримання ПДР, а маленьким пасажирам автівок – сувеніри: закладки для книжок із зображеннями мультиплікаційних героїв.

На Рівненщині вартові доріг звернули особливу увагу на водіїв гужового транспорту, оскільки одним із чинників, що впливають на стан аварійності в регіоні, є неосвітлені вози. Тому працівники ДАІ провели профілактичну акцію, даруючи візникам комплекти із флікерами.

За допомогою митців та педагогів провели й різноманітні заходи для наймолодших учасників дорожнього руху. Наприклад, ДАІ Черкащини із акторами лялькового театру «Бойдан» започаткували спільний проект – виставу «Оля, Коля і дорожня небезпека». Перегляду цієї казки передують лекції, під час яких працівники Державтоінспекції нагадують школярам та вихованцям дитсадків вимоги ПДР, а згодом діти, спостерігаючи за пригодами героїв дійства, активно долучаються до нього.

Вартові доріг Хмельниччини проводили в загальноосвітніх закладах експериментальні «Уроки дороги». Використовуючи схему руху з дому до школи, учні за допомогою інспекторів детально розбирали кожен етап шляху, розповідаючи, які на ньому трапляються пішохідні переходи, світлофори та дорожні знаки.

У харківському Палаці дитячої та юнацької творчості одразу півтисячі дітей стали учасниками Єдиного уроку з безпеки руху, переглянувши виступи ЮІРівців середніх загальноосвітніх шкіл № 76 і № 126 «Life is Good» та «Форсаж», а також колективу профе­сійно-аматорського міліцейського театру «Діти майбутнього». В Одесі ж на допомогу ДАІ у вихованні молодого покоління прийшов творчий колектив театру «Зустріч»: молодий актор та режисер Євген Філіпенко поставив виставу «У царстві доріг», учасники котрої в ігровій формі відображають найтиповіші ситуації, що призводять до ДТП. Тільки під час проведення Всеукраїнського тижня БДР цю постановку побачили півтори тисячі маленьких глядачів у 4 школах та 7 дитсадках.

Примітно, що й молодь брала участь в акціях Всеукраїнського тижня БДР. Наприклад, у Луганську волонтери-студенти Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля із вартовими доріг агітували водіїв не порушувати Правила дорожнього руху. 

У центрі Миколаєва місцеві школярі провели зворушливу флеш­моб-акцію «Дорослі – ви нас не вберегли!»: 103 школярі (саме стільки дітей поточного року постраждали в ДТП на дорогах Миколаївщини) вишикувались, тримаючи таблички з іменами загиблих та травмованих. Байдужих до цього видовища не було: і дорослі, і діти зупинялися, вчитувалися в написи, ставили запитання і... замислювалися.

На одній із центральних площ Одеси пройшла акція «Зав’яжи зелену стрічку безпеки», у якій разом із правоохоронцями взяли участь юні інспектори руху – учні СОЗШ № 63, та одеські байкери. Роздаючи водіям агітаційні матеріали, учасники заходу пропонували пов’язати на антену машини зелену стрічку – символ безумовного дотримання ПДР, і сотні водіїв охоче підтримали таку пропозицію.

Резонанс викликали й акції, під час яких небайдужі люди спільно з ДАІ «вдарили автопробігом» по проблемах безпеки дорожнього руху. Так, на запорізькому проспекті Леніна такий захід відбувся за участю правоохоронців, а також членів байкерського клубу «Сільвер Стар», клубу любителів ретро-автомобілів «Фаетон» і вихованців підшефної Вольянської школи-інтернату. У столиці Слобожанщини Управління ДАІ спільно із Союзом Автоклубів та іншими громадськими організаціями організувало марш пам’яті жертв ДТП. Колона автомобілів, мотоциклістів та велосипедистів від площі Конституції дісталася площі Свободи, де відбувся молебень за загиблими.

Слід зазначити, що на заклик Державтоінспекції впродовж Всеукраїнського тижня БДР у храмах різних релігійних конфесій поминали загиблих і закликали парафіян до неухильного дотримання Правил дорожнього руху, причому в багатьох молебнях взяли участь працівники ДАІ. Більшість таких заходів відбулися останнього дня тижня – 18 листопада, коли в Україні відзначали Всесвітній день пам’яті жертв ДТП (традицію вшановувати загиблих на шляхах у третю неділю листопада встановлено Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 26 жовтня 2005 року).

Упродовж Всеукраїнського тижня БДР майже чотири тисячі вартових доріг добровільно стали донорами крові, долучившись до ініційованої Державтоінспекцією загальнодержавної акції «Здай кров – збережи життя». Зокрема, група працівників столичної ДАІ поділилися кров’ю із пацієнтами Української дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» (до речі, цим відомим закладом київські даївці опікуються вже 10 літ). Гідний приклад підлеглим показав начальник Управління ДАІ ГУМВС України в Харківській області полковник міліції Олександр Єршов, який здав кров одним із перших. 

Сергій КОВАЛЕНКО, «ІЗ».

Фото прес-служби 

Департаменту ДАІ МВС

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті