Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Соціум
13/11/2012 19:36

Хліб для брата в райвідділку

Для багатьох правоохоронців, які дістали право виходу на заслужений відпочинок, завше актуальною є адаптація до цивільного життя. Звісно, ніхто не забороняє сорокарічним оперативникам, слідчим і дільничним працювати далі, проте, як свідчить практика, до почесного ветеранського статусу з тих, хто колись починав службу сержантом чи лейтенантом, має бажання й силу дістатися не більше як чверть. На жаль, суспільство не надто переймається тим, як влаштуються в новій іпостасі ці люди обов’язку. 

При­наймні про якісь державні курси перепідготовки нам нічого не відомо. Проте нині для таких служивих є хороша новина. Почніше, розповідь про досвід, гідний усеукраїнського поширення. Отже, поговоримо про розвиток ініціативи ПАП ОВС України – започаткування й ведення різновидів господарської діяльності, зокрема на ринку охоронних послуг. Приклад профспілки рівненської міліції демонструє: під егідою тред-юніону відставники здатні згуртуватися й досягти хороших результатів як у самореалізації, так і в розкритті потенціалу економічної складової цієї організації.

Добре, що закон дозволяє

Спершу зауважмо: профспілка змогла показати приклад не лише організації соціального супроводу пенсіонерів МВС, надаючи їм робочі місця, а й пошуку компенсаторів браку соціальної захищеності діючих мілі­ціо­нерів-членів ПАП ОВС. Приміром, у державі набуває розвитку проект запровадження згаданою спілкою дисконтних знижок на різноманітний сервіс і купівлю товарів. Це коли членський квиток чи спеціальна картка стають базою накопичення права участі в усе більшому колі бонусних акцій. Тобто поступово член спілки розширює власні клієнтські привілеї на певних АЗС, у супермаркетах, замовляючи туристичні послуги тощо. Переваги системи вже відчутні на Рівненщині. Обласна профорганізація атестованих працівників міліції уклала угоди зі станціями техобслуговування. Вартість будь-якого авторемонту для спілчан знижено на 25%, а в деяких СТО можна зекономити ще 15% і на запчастинах. Автовласнику варто показати профквиток, і його обслужать якнайкраще і значно дешевше.

Та найвідомішим проектом міліцейського профоб’єднання краю є створення 2000-го колективного підприємства «Агент­ство Захист». Мета була доволі прозаїчна – забезпечити розвиток профспілки, наповнити її соціальні програми як за рахунок членських внесків, так і за кошти, зароблені власними зусиллями. Добре, що закон дозволяє формувати бюджет тред-юніону з надходжень від підприємництва й добровільних пожертв. Підприємство унікальне тим, що змогло втриматися на «плаву» не лише в доволі тісному та конкурентному сегменті охоронних послуг, а й значно розширило спектр надаваного сервісу. Зокрема, це юридичний супровід, забезпечення економічної безпеки, працевлаштування й добір персоналу, встановлення систем відеостеження. А в травні 2010-го тут сталася «епохальна» подія – КП відкрило Острозьке міжрайонне відділення, яке за 2,5 року продемонструвало свою успішність. І виявилось це не тільки в прямій користі головному офісу – цебто прибутку, а й у конкретному соціальному ефекті. Передусім – створення філією десятків робочих місць. По-друге, її працівники, колишні міліціонери, військові, продовжують служити звичній справі – оберігати закон та правопорядок. І це не пустодзвонні заяви. На їхньому рахунку розкриті та припинені злочини, адмінпорушення. Тому й мають заслужене визнання громади, пошану міліцейського керівництва області – заохочувальні відзнаки та грамоти.

 

Важко втиснутися, коли все поділено

– Щоб комусь чимось допомогти, потрібно той ресурс заробити, – зазначає голова Рівненської облпрофорганізації атестованих працівників ОВС Микола Крисюк. – Ідею почали втілювати, коли взяли ліцензію на ведення охоронної діяльності. Коштів для старту було обмаль. Пробували, не все виходило як слід, але не зупинялися. На цей ринок дуже важко ввійти переконливо, втиснутися, коли все поділено. Наша «родзинка» – підготовлений персонал – колишні офіцери, відносно молоді й досвідчені, здатні ефективно працювати, психологічно готові до екстремальних ситуацій. Зрештою, у регіоні вдалось узяти на обслуговування 27 об’єктів. Головне, що ми, як то кажуть, дали кусок хліба нашим пенсіонерам, адже в декого з них – малі діти. Стратегічною метою підприємства є відкриття відділень у районах. Причому об’єктами не перебираємо. От, в Острозі, не гребували нічим – брали під охорону кіоски, магазинчики, будь-що. Згодом заробили й на пристойний офіс, і на оснащення, і на оплату праці. А ще вистачає на, хоч і невеличку, грошову допомогу колегам, які ще служать. Адже відомо: ми єдині, хто може, не порушуючи антикорупційного закону, сприяти правоохоронцю, як члену спілки, коштами. Практика ця доволі нова для України. Дивно, що деякі міліцейські керівники важко сприймають такі новації та ініціативи. Їм варто затямити: ми не відбираємо в них хліба, бо заробленим, образно кажучи, ділимося зі своїм братом у райвідділку.

І це добре, що колишні колеги гуртуються довкола профспілки – вона їм за те віддячує сторицею. Передусім, увагою: не забуває й у свята, й у будні. Якось зібралися на День рибалки, провели конкурс, зважили «трофеї» – дехто наловив п’ять кіло лускатої. Наварили юшки, згадали минуле, зазирнули в майбутнє... Це невимовна, безцінна радість, яку, бува, починаєш цінувати тоді, коли вже згаяно багато часу на щось вторинне. Так зустрічаються люди, які не бачилися роками, та й традиції відом­чі потрібно комусь зберігати.

Лише торік рівненська обл­організація ПАП ОВС, що нараховує 33 первинки, надала 300 тис. гривень матеріальної допомоги понад одній тисячі її членів. А ще – подарунки неповнолітнім, кошти на лікування, заохочення ветеранів, профактиву тощо. Улітку возили дітей в одеський табір «Салют» на 18 днів – 1,5 тис. гривень за повний пансіон! Знайшли кошти й на організацію концерту оркестру камерної та органної музики для особового складу УМВС. Частину прибутку від господарської діяльності тред-юніон скеровує саме на соціальні потреби. Цікаво, що представництва КП «Агентство Захист» уже діють у сусідній Волині. Їх відкриватимуть у Березнівському й Корецькому районах Рівненщини, а також в Одеській, Житомирській та Львівській областях.

Перебуваючи в Рівному, ми побували в офісі згаданого КП, де розташовані і його «дочки» – агенція «Захист Плюс» та ТОВ «Спілка ветеранів ОВС „Щит”». Зустрілися з директором «Агентство Захист» Юрієм Баланчиком – підполковником міліції у відставці, колишнім заступником очільника УДСО, який віддав їй чверть віку.

– У мене теж був непростий період адаптації після виходу на пенсію. Перші півроку мало не щоночі снилася служба. Потім, як кажуть, попустило – ділиться досвідом Юрій Миколайович. – Завдяки профспілці все обійшлось успішно. Ця нова-стара робота нам, відставникам, дає практично друге життя, соціалізує в новому статусі, повертає у звичне професійне середовище. Проте на відміну від інших охоронних структур, яких почасти використовують у рейдерських захопленнях підприємств і навіть політичних акціях, ми в ці справи, зокрема майнові суперечки, не сунемося. Нам не треба ніякої допомоги. Головне, щоб не заважали. Тут формула проста: що більше беремо об’єктів, то кращі прибутки дістаємо й, відповідно, ліпшу допомогу надаємо профспілчанам і ветеранам. Але не подумайте, що все так легко – мовляв, уклав угоду, і працюй собі: вартуй та гроші рахуй. Ми вже звертали увагу керівників регіону, зокрема надсилали листа в облраду щодо дивного формування ринку охоронних послуг у краї. Приміром, у Рівному діють структури зі Львова, Донецька, Луцька. Офіс у них там, а заробляють тут. Охоронців привозять своїх, вартують об’єкти в нас, не працевлаштовуючи місцевий люд. Чиновники нас послухали, та й годі.

 

Резервісти порядку

Баланчик каже: вони не просять грошей. Навпаки, підприємство готове поділитися заробленим із міліцією і брати участь у правоохороні. Агентство пропонувало діяльно увійти в державну програму боротьби зі злочинністю – у сенсі охорони шкіл. Проте наткнулося на глуху чиновницьку стіну нерозуміння. Мовляв, ідея ваша – то ви її і втілюйте, а ми тут не помічники. Прикро, та це звична українська реалія, до якої варто ставитися філософськи. Так вчинили й рівненькі «агенти захисту». І знову вийшли з ідеєю – об’єднати системи відео­стеження в містах області в єдиний безпековий комплекс. Приміром, у Здолбунові на це треба було приблизно 90 тис. гривень, що значно менше, аніж пропонують комерційні структури. Мер давав половину суми, кажучи: «Якщо район теж виділить – усе гаразд, агентство встановить обладнання і виведе його на моніторинг у райвідділ». Проте на сесії райради грошей не дали, зарубавши ініціативу на корінь…

А економічна складова діяльності профспілок справді багатогранна. Приміром, ДП «Захист плюс» зайшло в такі сфери, як інформатизація, туризм, реалізація конфіскованого податковою й митницею майна тощо.

Завітали ми й в Острозький відділок агенції. Завдяки спільним нарядами міліції патрулюванням її охоронців (усі вони – члени ГО «Козацька варта») значно знизився рівень злочинності в місті. Упродовж року від цього формування надійшло кілька десятків інформацій щодо протиправних діянь, припинено чимало правопорушень, розкрито низку злочинів і затримано з десяток лиходіїв. Керівник відділку – Микола Бондарчук, полковник міліції запасу, який починав службу сержантом ДАІ, а завершив начальником райвідділу. Він зауважує: соціальні ініціативи профспілок об’єднують колишніх і діючих вартових порядку, дають шанс відчути себе потрібним.

– Торік ми сприяли розкриттю двох скоєних наркоманами крадіжок, цього року маємо ще кращий результат, – каже Микола Петрович. – Окрім своєї роботи (обслуговують два десятки об’єктів. – Авт.), ми підтримуємо й громадський порядок, допомагаючи міліції не лише людьми, а й тим же пальним. Хіба погано, коли в райвідділі не ламають голови над тим, де шукати дружинників, як компенсувати їхню роботу? В Острозі діє єдина дислокація міліції та працівників нашої структури, котрі почасти виступають і як свідки, і як поняті. Вони допоможуть і затримати, і доставити правопорушника. Найголовніше – у нас пенсіонер ОВС чи Збройних сил завжди знайде підтримку та роботу – ми вже маємо 60 осіб кадрового резерву. Щойно беремо під охорону новий об’єкт, одразу з «резервістів» формуємо зміну. Насамкінець хочу, щоб почули від нас важливу річ. Поміркуймо, а навіщо вигадувати муніципальну міліцію, коли під егідою профспілок, а ПАП ОВС спроможне це зробити, в державі можна створити структури на зразок нашої?

– Завдячуючи таким агенціям колишні міліціонери не скочуються на соціальне дно, що інколи стається, не послуговують інтересам кримінальних структур, – зауважує заступник очільника Острозького МВ Андрій Венгерчук. – Ми вже набули значного досвіду, адже в підприємстві працюють колишні наші колеги, що залишилися у своїй новій іпостасі вірними життєвим орієнтирам і принципам.

 

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ».

Фото Олега ПЕРЕВЕРЗЄВА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті