Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Автобан
05/11/2012 19:58

Хочеш жити – пристебни пасок безпеки!

Кожен день приносить нам нові повідомлення про дорожньо-транспортні пригоди, у яких гинуть люди. Немає необхідності повторювати зведення Державтоінспекції. У цих трагедіях, окрім моря крові, є чимало спільного. Що конкретно? Та те, що в багатьох випадках загиблі та скалічені люди мали цілком реальні шанси залишитися живими або уникнути каліцтв, за умови, якби вони були пристебнуті пасками безпеки.

Ось як, за даними закордонних експертів, розгортаються події, коли водій наїжджає на якусь нерухому перешкоду, рухаючись зі швидкістю 80 км на годину.
 За 0,026 секунди після удару вдавлюється бампер. Сама автівка зупиняється, а пасажири, якщо вони не пристебнуті пасками безпеки, продов­жують рухатися зі швидкістю 80 кілометрів на годину.
 За 0,039 секунди водій разом із сидінням стрімко просувається вперед на 15 сантиметрів.
 За 0,044 секунди він грудною кліткою втискається в кермо.
 За 0,05 секунди швидкість падає настільки, що на автомобіль і на всіх його пасажирів починає діяти сила, яка у 80 разів перевищує їхню власну вагу.
 За 0,068 секунди водій із силою в 9 тонн ударяється об щиток із приладами.
 За 0,092 секунди водій і пасажир, що сидить із ним поруч, одночасно врізаються в переднє вітрове скло автомобіля і дістають смертельні ушкод­ження черепа.
 За 0,1 секунди водія відкидає назад – він вже мертвий.
 За 0,11 секунди автомобіль трохи відкочується назад.
 За 0,133 секунди пасажир, що сидить за водієм, якщо він теж не пристебнутий паском безпеки, опиняється з кермувальником на одній лінії та завдає йому ще одного удару й водночас сам дістає смертельні ушкодження.
 За 0,15 секунди все закінчується. Осколки скла й уламки металу падають на землю. Місце зіткнення огортає хмара пилу. Все це сталося менш ніж за дві десяті частки секунди.
Не дивно, що за таких умов людина практично не має жодного шансу вижити, якщо, зрозуміло, не будуть вжиті необхідні заходи безпеки. 
Отже, або паски безпеки, або смерть. Вибирайте самі!
 Той, хто їде з вами в машині не пристебнутим, – 
ваш потенційний вбивця.
 І водій, і всі пасажири зобов’язані використовувати паски безпеки під час кожної поїздки, незалежно від обставин.
 Якщо в автомобілі встановлені подушки безпеки, то використання паска все одно обов’язкове.
Руслан ГАВЕЛЯ, 
м. Київ

друкувати

Коментарi