Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
26/08/2012 15:09

Земляк для земляка – найдорожчий

Нещодавно Іллічівський міський суд Одеської області засудив до позбавлення волі членів організованої злочинної групи, учасники якої заробляли гроші, викрадаючи громадян Китайської Народної Респуб­ліки.

Налагодив такий «бізнес» 40-річний громадянин КНР, який тривалий час на законних підставах жив в Україні. Примітно, що його вже притягували до кримінальної відповідальності за незаконне поводження зі зброєю та незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Чоловіка тоді було засуджено до 5 літ позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з 2-річним випробувальним терміном.

Зловмисник знав: родина посідає в серці кожного китайця особливе місце, представники цього народу ніколи не залишають своїх у біді. А ще – у чужій країні звикли покладатися лише на себе, тож навряд чи звернуться по допомогу в правоохоронні органи. Розуміючи, що реалізувати задум самотужки не зможе, громадянин Піднебесної залучив до справи двох безробітних киян 49 та 21 років (старший із них мав статус учасника бойових дій у Афганістані та інваліда ІІ групи і також був засуджений за незаконне переправлення осіб через державний кордон). Згадане тріо діяло за простою схемою. Спочатку підбирали заможну жертву, встановлювали місце її проживання, розпорядок дня, звички та родинні зв’язки. Згодом, обравши слушний момент, двоє українців, перевдягнутих у формений одяг працівників міліції, зустрічали жертву біля будинку й, начебто для перевірки документів, силоміць саджали в автомобіль та вивозили в заздалегідь підготовлене місце. 

Потому зловмисники зв’язу­ва­лися з близькими полонених та, погрожуючи вбивством заручників, вимагали викуп. Саме таким чином, викравши трьох громадян КНР, негідники отримали від родичів потерпілих викупи на загальну суму 477 тис. доларів США.

Першою жертвою бандитів стала китаянка, яку викрали 6 березня 2010-го в Одесі. Забравши в неї особисті речі, чоловіки посадили дівчину в автомобіль, де надягли кайданки, у рота вставили кляп, ноги замотали липкою стрічкою, а на голову натягнули мішок. Проїхавши певну відстань, злочинці, з метою конспірації, перенесли бідолаху в інше авто та поклали на підлогу за сидінням водія. Відтак довго везли. Підгледівши у вікно, вона зрозуміла – до Києва.

Зрештою полонянка опинилася в заміському будинку, що в Бориспільському районі Київщини. Її завели в сауну та принесли мобілку. Незнайомець китайською мовою зажадав номер телефону батьків... За життя дів­чини злочинці вимагали 250 тис. доларів США.

Перебуваючи в полоні, китаянка постійно плакала та навіть відмовилася від їжі, проте 8 березня отримала найбажаніший подарунок – волю. Дівчину вивезли на автовокзал у Києві та посадили в автобус, що прямував до Одеси. Дорогою додому вона дізналася: за її життя батьки заплатили 180 тис. доларів...

Злочинці одразу ж розпочали пошуки наступної жертви, і вже 19 червня за такою ж схемою знову викрали громадянина КНР. Та цього разу вони оцінили свою «роботу» у 300 тис. доларів.

Чоловік три доби був прикутий кайданками до сходів приватного будинку, доки його дружина збирала гроші. Бандити погодилися відпустити полоненого за 97 тис. доларів...

За третього китайця, якого викрали 16 жовтня того ж року, трійця вимагала вже 400 тис. доларів, однак, зрештою, відпустила бранця за половину бажаної суми.

Працівники УБОЗ ГУМВС в Одеській області зібрали достатньо доказів та довели провину злочинців у незаконному поз­бавленні волі та викраденні людей, вчинених із застосуванням зброї.

Ірина ЛЕМЕШЕВА, 

м. Київ

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті