Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
09/08/2012 14:51

Джерелом збагачення стали… надгробки

   У результаті оперативних заходів працівники Управління ДСБЕЗ столичної міліції викрили складну схему розкрадання бюджетних коштів і майна підприємства, які призначалися для обслуговування київських кладовищ.

    Ця історія розпочалася зі звільнення наприкінці 2011 року директора Спеціалізованого комунального підприємства «Спеціалізований комбінат підприємств комунально-побу­тового обслуговування населення», до функцій якого входить облаштування надгробків на могилах й обслуговування території цвинтарів. Після цього зникла печатка підприємства й певні розпорядчі документи щодо діяльності керівника, зокрема й угоди з комерсантами про виготовлення надгробків. У грудні того ж року стосовно колишнього очільника Шевченківське РУ міліції порушило кримінальну справу за ст. 357 КК України (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження).

Пояснення інциденту знайшли згодом: під час інвентаризації виявили нестачу товарно-матеріальних цінностей на суму понад 6,8 млн гривень. Це стало підставою для проведення глибокої всебічної перевірки діяльності комбінату міліцією з залученням фахівців столичної Держ­­фінінспекції. Під час неї виявили документи, які свідчать, що однією з причин знач­них недоліків є факти звільнення матеріально відпо­відаль­них осіб без документального офор­м­лення прийняття-пе­редан­ня товарно-матері­аль­них цінностей іншій мате­рі­ально відповідальній особі. Це свідоме порушення інструкції й слугувало підґрунтям розкрадань.

Інші порушення – встановлення на могилах пам’ятників, виготовлених комерсантами з власного матеріалу та не взятими на баланс комбінатом – маскувалися складанням незаконних актів тимчасових комісій із при­й­нят­тя-передання майна.

Усе це давало можливість керівництву підприємства тримати «в тіні» реальний стан справ витрат коштів, передбачених міським бюджетом на облаштування могил померлих киян. Окрім того, встановлено низку інших порушень законів.

Зібрані матеріали дали підстави для порушення (поки що «за фактом») ще однієї кримінальної справи за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою). За скоєння такого злочину передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна.

Розслідування проводить слідче управління столичної міліції. Зауважимо, що, відповідно до контракту з колишнім директором СКП «Спецкомбінат ПКПОН», укладеним із ним у квітні 2011 року, та статуту підприємства його керівник несе персональну відповідальність за використання й зберігання майна, закріпленого за комбінатом.

Володимир ДМИТРЕНКО, 

м. Київ

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті