Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
07/07/2012 15:17

Іспит на безпеку ЄВРО-2012: оцінка «відмінно»

 

   Українських правоохоронців можна щиро привітати з успішно виконаною титанічною роботою і подякувати за те, що свято футболу не затьмарили серйозні інциденти. Склавши іспит на бездоганний рівень гарантування безпеки, «силовики» запевняють, що не збираються «занижувати планку» – отриманий досвід і надалі слугуватиме українцям.Після завершення чемпіонату керівники Міжвідомчого координаційного штабу з питань безпеки і правопорядку при Президентові України під час фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, заступники керівників силових відомств розповіли на прес-конференції про підсумки своєї роботи за період турніру і поділилися радістю від того, що Україна відтепер може називатися країною, в якій безпечно. Безпечно й іноземцям, заляканим напередодні ЄВРО-2012 закордонною пресою нібито проявами расизму в Україні, і самим українцям, які, мабуть, не всі вірили в те, що рідні правоохоронці зможуть стримати багатотисячні натовпи футбольних фанатів і не допустити кровопролиття.

   Найбільше навантаження – на МВС

   Щоденна та найбільш трудомістка частина роботи лягла на плечі міліціонерів: забезпечити правопорядок у містах, що прий­мають Євро-2012, знайти в прямому й переносному значенні спільну мову з тисячами іноземців, допомогти, пояснити, захистити. І найважливіше – не допустити конфліктів, зіткнень та інших інцидентів. «Сьогодні ми з радістю констатуємо, що виконали ці завдання й забезпечили і правопорядок, і безпеку громадян», – не без гордості відзвітував заступник міністра внутрішніх справ, заступник керівника Міжвідомчого штабу Віктор Ратушняк.

   Звичайно ж, щоб спрацювати на високий кінцевий результат, потрібна дуже серйозна підготовка. Це і вивчення досвіду іноземних колег, і профілактична робота, і спільні скоординовані дії з іншими правоохоронними відомствами. Заступник міністра нагадав, що в період проведення чемпіонату правопорядок забезпечували понад 240 тисяч працівників міліції і військово­службовців внутрішніх військ: у дні матчів – близько 22 тисяч, в інші дні – понад 9 тисяч правоохоронців. У міста-господарі чемпіонату були відряджені міліціонери з інших регіонів.

   Безпрецедентна кількість вартових порядку у фанзонах і на центральних вулицях міст, де проходили матчі, виправдала себе повністю: правопорушення розкривалися по гарячих слідах, «з’ясувань стосунків» між уболівальниками збірних різних країн не було – працівники міліції не лише супроводжували фанатів, але й, за необхідності, вишиковувалися між «футбольними опонентами».

   Однією з тем для скепсису напередодні чемпіонату був рівень знань англійської мови українським міліціонером і, відповідно, його готовність спілкуватися з іноземцем. Заступник глави МВС запевнив, що і тут наш віт­чизняний правоохоронець виглядав гідно: «Жодних проблем у працівників міліції та в іноземців у цьому плані не було». При цьому Віктор Ратушняк пояснив, що в кожній черговій частині перебував міліціонер, який володіє іноземною мовою.

    Отже, навіть якщо гостю Євро-2012 не зустрівся жоден із 2 тисяч курсантів міліцейських вишів, які добре володіють англійською, або з 22 тисяч міліціонерів, які пройшли підготовчий курс англійської, то вболівальник з іншої країни все одно був почутий міліцією, його зрозуміли, а в разі необхідності – допомагали.

   Щодо поведінки іноземців в Україні під час чемпіонату, то, як зазначив заступник міністра, міліція не порушила жодної кримінальної справи стосовно них, оскільки гості турніру не вчиняли серйозних правопорушень. Проте міліція склала 15 адміністративних протоколів – незначні порушення, скоєні іноземними фанатами, все-таки фіксувалися.

   А от жертвами українських зловмисників іноземці ставали набагато частіше – під час проведення чемпіонату стосовно них було вчинено 293 правопорушення. Найчастіше нечисті на руку українці, які приїжджали «на заробітки», витягували гаманці та цінні речі саме у фанатів із-за кордону.

   Швидко розкривати такі злочини і в більшості випадків повертати речі їх невезучим власникам вдавалося завдяки злагодженій роботі міліціонерів, які «спеціалізуються» на кишенькових злодіях. «Залучення оперативних підрозділів з інших регіонів до міст, що приймали турнір, дало можливість гарантувати безпеку людей у фанзонах», – підкреслив Віктор Ратушняк. За весь період проведення Євро-2012 міліція зафіксувала 30 фактів крадіжок.

   А ось інформація про те, що до Києва прибували організовані групи кишенькових злодіїв, за словами заступника керівника відомства, не підтверджується.

   Кажучи про так званих проб­лемних уболівальників, через лиху вдачу та нетолерантність яких могли виникнути серйозні проблеми, заступник міністра розповів, що кілька разів надходила оперативна інформація про те, що ці люди готуються приїхати до України й організувати масові правопорушення. Але злагоджена робота з Міжнародним центром поліцейської співпраці, прикордонною службою та СБУ давала змогу вживати заходи з недопущення цих людей в країну.

    Система антитерору спрацювала ефективно

   Працівникам Служби безпеки України теж довелося нелегко – серія вибухів у Дніпропетровську напередодні чемпіонату створила напружену ситуацію в країні. І навіть після розкриття цього злочину, затримання підоз­рюваних і офіційної інформації про те, що з Євро-2012 ці теракти жодним чином не пов’я­зані, побоювання, що такі речі можуть знову трапитися, залишалися. Активізувалися і «телефонні терористи».

   «За час проведення турніру до Антитерористичного центру при СБ України надійшло 17 анонімних повідомлень про можливу загрозу вчинення терористичного акту. Осіб, що здійснили ці неправдиві анонімні повідомлення, встановлено або буде найближчим часом встановлено», – розповів перший заступник голови СБУ, заступник керівника Міжвідомчого штабу Петро Шатковський.

   За його словами, в одному випадку йшлося навіть про захоплення літака: «Зафіксовано один випадок хибного повідомлення про нібито захоплення повітряного судна на внутрішніх авіалініях. Довелося попрацювати, бо на той день було аж 6 літаків із Борисполя в напрямку того міста, стосовно якого була загроза, і один – із «Жулян». Але завдяки співпраці з МВС за 9 діб особу, яка зробила цей дзвінок, було встановлено. Мотивом злочину, як підкреслив Петро Шатковський, став конфлікт бізнес-інтересів.

   Перший заступник голови СБУ розповів, що під час Євро-2012 українська спецслужба отримувала від іноземних партнерів інформацію щодо можливих загроз безпечному проведенню чемпіонату. Вжитими СБУ спільно з МВС заходами не допущено масових сутичок радикально налаштованих груп фанатів у всіх містах, що приймали Євро. Також було заблоковано можливі спроби організацій, що пропагують екстремістські методи, вчинити під час турніру антигромадські прояви щодо іноземних гостей.

   «Незважаючи на інформацію, яка надійшла в перші дні про можливі сутички між уболівальниками різних країн, не допущено масових конфліктів, які могли мати місце, не допущено кровопролиття і терористичних проявів», – акцентував увагу Петро Шатковський.

   З’явилися під час чемпіонату у спецслужби і нові функції – спільно з Міністерством оборони, МВС, Державіаслужбою, УДО, Українським державним центром радіочастот СБУ брала участь в антитерористичному забезпеченні повітряного простору в 150-кілометровій зоні навколо міст, що приймали турнір.

Над стадіонами у цих містах під час проведення футбольних матчів здійснювалося постійне патрулювання повітряного простору бойовими гелікоптерами армійської авіації Сухопутних військ Збройних сил України з тактичними групами вогневої підтримки Центру спеціальних операцій «А».

    Робота номера 112 виправдана

   МНС досить успішно випробувало функціонування номера «112» – з переадресацією повідомлень на інші служби екстреної допомоги (102, 103, 104).

   «112» працювала як тимчасова схема і себе виправдала. У період з 1 червня по 2 липня щоденно на телефонний номер «112» у середньому надходило близько 16 тисяч повідомлень. Загалом диспетчерськими службами МНС опрацьовано понад 494 тисячі звернень за цим номером , – розповів перший заступник міністра з надзвичайних ситуацій Віталій Бут.

   Для забезпечення безпеки під час турніру МНС зі свого боку залучало майже 5 тисяч особового складу, 1200 одиниць техніки – безпосередньо біля стадіону.

   Окрім того, за словами зас­тупника голови відомства, 600 працівників і 200 одиниць техніки знаходилися на центральних автомагістралях для запобігання можливим дорожньо-тран­спор­т­ним пригодам. У всіх містах, що приймали Євро, чергувала авіаційна техніка, вертольоти та літаки для можливості доставки людей у той чи інший регіон.

   У свій «залік» МНС може занести і той факт, що вдалося уникнути надзвичайних ситуацій і пожеж на стадіонах, у фанзонах, місцях проживання вболівальників та утримати ситуацію контрольованою протягом проведення турніру.

   Як і його колеги, Бут впевнений, що безпека гостей чемпіонату та українців – це результат спільної роботи правоохоронців: «Безумовно, робота міжвідомчого штабу, на моє глибоке переконання, відіграла свою важливу роль. У режимі онлайн ми мали змогу спілкуватися між собою і вирішувати всі ситуації, передбачати їх. Сьогодні ми можемо сміливо сказати: результат, який ми маємо, безперечно, досягнутий завдяки нашій співпраці».

   ЄВРОдосвід – на благо українцям

   «Настрій, з яким ми сьогодні зібралися, свідчить про те, що, мабуть, було враховано все. Результати говорять самі за себе – безпеку забезпечено. Я вдячний членам штабу і всім тим десяткам тисяч людей, які були залучені до цієї роботи. Свято футболу в Україні відбулося!», – резюмував перший заступник голови Національного агентства з питань підготовки і проведення в Україні фінальної частини Євро-2012 і реалізації інфраструктурних проектів, керівник Міжвідомчого координаційного штабу з питань безпеки і правопорядку Олександр Бірсан.

   Керівники силових відомств одностайні у думці, що досвід, набутий ними під час підготовки та проведення турніру, – колосальний, і він неодмінно застосовуватиметься у щоденній роботі правоохоронців.

   «Досвід, набутий під час роботи цього штабу, буде використаний у подальших заходах з антитерористичного захисту України», – запевнив керівник Антитерористичного центру при СБУ.

   А заступник міністра внутрішніх справ дав зрозуміти, що і простий українець відчує, що наша міліція – це не «каральний меч», а міліціонер – це людина, яка будь-якої миті може прийти на допомогу і вміє усміхатися. Не лише гостям Євро-2012.

   Відповідаючи на запитання польського журналіста про те, чи можуть українці розраховувати на доброзичливість і толерантність міліції після закінчення Євро (адже саме такі якості українського міліціонера відзначали іноземні гості), Віктор Ратушняк сказав: «Набутий досвід – справді європейський досвід роботи правоохоронців, однозначно буде удосконалюватися і поширюватися, і в жодному разі в інший бік іти ми вже не будемо».

Оксана Бойченко , м. Київ

 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті