Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Резонанс
28/06/2012 17:04

«Маски-шоу» із сумним фіналом

   За звинуваченням у розбійному нападі сумські правоохоронці затримали кримінальне тріо з Харкова, до складу якого входили два чоловіки та жінка. Їхньою жертвою став місцевий фотограф, якого злочинці запросили нібито для фотографування весільного обряду.

    На лінію «102» надійшло повідомлення: «Приїздіть, тут людину у квартирі зачинили!». Міліціонерів зустріла схвильована жінка: «Це я чоловіка у вікні побачила. Йду на ринок, а він зсередини намагається виламати ґрати. Я йому: «Навіщо вікно ламаєш?» – а він каже, що його тут зачинили. Такі страхіття мені порозповідав, що я одразу до вас зателефонувала...». 

Сам «в’язень» на ім’я Сергій, ще не заспокоївшись від пережитого жаху, розповів правоохоронцям таке: «Ще два тижні тому мені зателефонували невідомі й запропонували познімати весілля. Я погодився – це мій заробіток. Вчора мені повідомили адресу, за якою я мав прийти. Просили взяти із собою якомога більше техніки – це мене не здивувало, адже кожному хочеться мати на згадку про весілля гарний фотоальбом. Для початку ми домовилися провести фотозйомку нареченої...». 

...В обумовлений час Сергій вже дзвонив у двері квартири. Відчинила дівчина, із косметичною маскою на обличчі. Вибачившись, вона запросила фотографа пройти до кімнати. «А далі все було як у кіно, – пригадує потерпілий. – Раптом у помешкання увірвалися два чоловіки в чорній формі та масках, в руках одного з них був пістолет. Вони відрекомендувалися працівниками міліції і звинуватили мене в оборудках із наркотиками. Перше, що спало на думку, – це якийсь розіграш, але їхнє грубе поводження переконало, що тут не до жартів...».

Зловмисники, які вдавали із себе міліціонерів, надягали на руки фотографу кайданки і навіть змушували його писати пояснення. Потім люди в масках наказали переляканій жертві «сидіти тихо» і разом із дівчиною залишили квартиру, зачинивши у ній Сергія та прихопивши його особисті речі. «У мене забрали мобільні телефони, фотоапарати та об’єктиви. Загалом – тисяч на п’ятдесят гривень речей», – бідкався потерпілий. 

Усім постам ДАІ області та керівникам міськрайвідділів негайно було передано орієнтування із прикметами злочинців. Чітко спланована робота дала позитивний результат. «За декілька годин машину з підозрюваними було помічено в Охтирському районі. Працівники ДАІ під приводом перевірки документів у водія зупинили авто, а оперативні працівники провели затримання, – розповідає начальник УМВС у Сумській області Петро Дяченко. – Зловмисники – усі вони виявилися харків’янами – не розраховували на таку блискавичну реакцію з нашого боку. Заперечувати свою причетність до скоєння злочину не було сенсу, адже в машині знаходилось більш ніж достатньо доказів: речі потерпілого, маски, два комплекти форменого одягу, пістолет».

На запитання, чому вони удавали із себе міліціонерів і демонстрували потерпілому фальшиві посвідчення працівників МВС, затримані пояснили, що у такий спосіб їм легше було ввести в оману потерпілого. Під час слідчого експерименту злочинці відтворили обставини свого «шоу».

«Трійця діяла досить зухвало, – продовжує Петро Миколайович. – Не кожен здатний скласти такий план: приїхати до нас з іншого міста, заздалегідь обрати жертву, домовитись із нею, після чого залякати й пограбувати її на орендованій квартирі, а потім зникнути... Вони зробили все, аби убезпечити себе від викриття, проте прорахувались. Хотів би відзначити роботу не лише наших, а й харківських оперативників. Адже ще до того, як ця група з’явилась у Сумській області, ми отримали інформацію від колег про її діяльність у Харкові, тому були підготовленими. До речі, є всі підстави стверджувати, що затримані скоювали аналогічні злочини не лише на території Сумщини, а й на Харківщині та Полтавщині».

Нині злочинна трійця перебуває під вартою. Її дії кваліфікуються як розбійницькі, тож відповідно до ч. 2 ст. 187 КК України влаштоване нею «шоу» в масках і з міліцейськими посвідченнями може обернутися десятьма роками ув’язнення з конфіскацією всього особистого майна.

Ельвіра БІГАНОВА , м. Суми

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті