Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Автобан
28/05/2012 22:29

«Автосторож» збереже спокій

   Професійний викрадач може заволодіти транспортним засобом за кілька хвилин. Тобто приблизно сто двадцять секунд знадобиться злочинцю, щоб вивести сигналізацію з ладу, завести двигун та зникнути з місця пригоди. 
А зважаючи на те, що кількість машин на дорогах постійно зростає, то й поле діяльності для кримінальників розширюється. Судіть самі: згідно з інформацією аналітиків у царині автобізнесу, 2011-го автомобільний ринок збільшився на 30 %, а цього року очікують зростання ще на 20 %. Про те, як убезпечитися від крадіжок ТЗ, ми дізнавалися в начальника столичної ДАІ Анатолія Курінного. 

    – Пане Анатолію, поінформуйте, будь ласка, читачів: скільки автомобілів було викрадено торік та з початку 2012-го? Чи багато з них вдалося знайти?
– Минулого, 2011-го, на території Києва було скоєно 536 незаконних заволодінь транспортними засобами, з яких 235 ми розкрили. А за чотири місяці поточного року викрадено 131 авто, з них розкрито 56 випадків, 30 ТЗ повернено власникам.

– Авто яких марок приваблюють злочинців найбільше?
– Виявляється, що нині найпопулярнішою в «угонників» є марка ВАЗ: торік поцупили 88 таких автівок, а за 4 місяці 2012-го – 27. На другому місці – «тойота», 59 викрадень торік та, відповідно, 15 нинішнього року. Трійку лідерів завершує «лексус» – від початку 2012-го їх викрали вже 14.

– На яких вулицях міста найбільше «полюють» на автівки?
– Згідно з нашими даними, останнім часом «територією достатку» для автовикрадачів стали проспект Героїв Сталінграду та вулиця Прилужна: відповідно 6 та 4 викрадень.
Загалом злочинці надають перевагу машинам, припаркованим неподалік будинків та магазинів. Перед тим, як заволодіти «трофеєм», змовники стежать за обраною жертвою кілька днів. Вивчають, куди власник ставить авто, його спосіб життя тощо. Потому визначають, як та де буде зручно й безпечно виконати задум.

– Побутує думка, що заволодіння транспортними засобами скоюють дуже швидко. Чи відмовиться від злочинної ідеї «угонник», котрий не зумів одразу відімкнути дверцята машини?
– Крадієві достатньо дві, максимум три хвилини, щоб заволодіти чужим авто. Але якщо противикрадних пристроїв буде кілька, то, ймовірно, в злодія виникне чимало проблем. Якщо протягом трьох-п’яти хвилин кримінальник не нейтралізує сигналізацію машини, він припинить спроби її відімкнути.
Проте ця проблема, як і будь-яка інша, має нюанси. Річ у тім, що автовикрадачів можна умовно поділити на два типи. Перший – ті, для кого процес «угону» є, як то кажуть, хобі. Таких, насамперед, цікавлять машини вітчизняного виробництва з великим пробігом, не обладнані «автосторожем» чи залишені власниками без нагляду. Другий тип – це так звані професіонали. Зазвичай, їх приваблюють дорогі іномарки, приміром, такі, як «мерседес», «лексус», «тойота», «міцубісі» тощо. Варто зазначити, що системи захисту для цих крадіїв не є перешкодою, адже вони використовують у роботі сучасні технічні пристрої.

– Порадьте найдієвіший спосіб, як уберегти своє авто.
– Найкраще залишати транспорт на стоянках із охороною. Якщо ж такої можливості немає, тоді варто обладнати чотириколісного «друга» двома «автосторожами» – механічним та електронним. Ми неодноразово переконувалися: таке поєднання ефективне. Однак через те, що крадії вивчають усі можливі методи захисту, найкраще обирати найсучасніші моделі пристроїв, маловідомі у кримінальних колах.

– Пане Анатолію, розкажіть, будь ласка, про подальшу долю автівок після викрадення.
– Як правило, машини вітчизняного виробництва крадії розбирають на запчастини, а потому розпродують їх. Іномарки бізнес-класу, зазвичай, вивозять за кордон на замовлення. Для їх подальшого збуту злочинці використовують доволі популярну схему: автомобіль, яким заволоділи, перетворюють на «двійника» іншого ТЗ. Для цього на нього наносять номери агрегатів реального транспортного засобу, також підробляють документи відповідно до даних, що зафіксовані в техпаспорті на легальне авто. Якщо ж не вдається реалізувати товар поза територією України, оборудники провертають афери зі співгромадянами. Часом трапляється так, що людина купує засіб пересування й не підозрює, що її надурили.

– Як столична Державтоінспекція бореться з проблемою автовикрадень?
– У Києві є підрозділ, який запобігає таким викраденням. Зокрема, його працівники інформують власників ТЗ на різних підприємствах та в організаціях міста, щоб ті були обачними, залишаючи транспорт в громадських місцях, та обов’язково обладнували його захисними системами. Також ми створюємо та розповсюджуємо серед господарів машин невеликі тематичні повчальні листівки, розміщуємо на біг-бордах відповідні матеріали. Про це розповідаємо й на сторінках загальноукраїнських видань. Приміром, в газеті «Факти» є постійна рубрика зі статистикою викрадень, що оновлюється, та корисними порадами, як не втратити авто. Потрібну інформацію кожен може знайти й на сайті столичної Державтоінспекції. Окрім цього, ми проводимо операції «Нічне місто», «Засторога», «Авторинок», орієнтовані на гарантування безпеки транспортних засобів.

– Як убезпечитися від сучасних методів викрадення автівок?
– Передбачити, де саме і як «працюватиме» викрадач, важко: певно, це залежить від можливостей конкретного лиходія. Хтось купує для роботи сучасне дороге обладнання, що нейтралізує сигналізацію, декому достатньо викрутки, щоб відімкнути дверцята машини, а комусь варто лишень розбити скло. Проте справді ефективними є новітні методи й пристрої для викрадення транспортних засобів. З-поміж них нині найбільш відомі так звані перехоплювачі, заводилки, скрутки, глушилки. Викрадення можуть вчиняти і використовуючи такі способи, як заміна блоків і бампінг. (Докладніше про них читайте в окремому блоці «Варто знати». – Авт.)

– Зі слів постраждалих ми знаємо, що людина, коли її авто викрали, одразу губиться. Нагадайте ще раз: як поводитися в екстремальних ситуаціях?
– Потрібно одразу телефонувати на номер «102». Тоді інформацію швидко передадуть черговому міста, який сповістить про скоєння злочину всім патрулям. Отримавши дані про марку, номерний знак та колір поцупленого авто, правоохоронці розпочинають пошук. Головне – якомога раніше звернутися по допомогу. Ймовірність віднайти транспортний засіб по гарячих слідах завжди вища.

Юлія ПРОЦИШЕНА,
м. Київ

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ
обов’язково обладнайте машину противикрадними пристроями;
за можливості паркуйте автівки на стоянках, що перебувають під охороною, на видноті чи освітлених територіях;
коли залишаєте транспортний засіб надовго, заберіть із нього всі цінні речі, які можуть привернути увагу злочинців;
у жодному разі не залишайте ключі в замку запалювання;
купуючи автомобіль, перевіряйте документи, звіряйте з ними всі ідентифікаційні ознаки транспортного засобу. Звертайтеся до відділень екзаменаційно-реєстраційної роботи, щоб їхні працівники підтвердили одержану інформацію.

ВАРТО ЗНАТИ
«Перехоплювач»
Зчитує заводський код сигналізації автівки. Здебільшого має форму брелока. Принцип роботи полягає в перехопленні сигналу встановлення на охорону чи зняття з неї й занесенні його у свою пам’ять. Боротися із ним можна, вмонтувавши в сигналізаційну систему так званий діалоговий код (відсилає запит на захисний пристрій та очікує на «правильну» відповідь) чи індивідуальний ключ шифрування.
«Заводилка»
Створена для розблокування імобілайзера (блокатора руху автомобіля під час викрадення). Підключають до штатного діагностичного гнізда, потім за допомогою клавіатури у пристрій вводять необхідну комбінацію цифр, і двигун стає незахищеним. Для убезпечення можна встановити додатковий імобілайзер, а стандартне діагностичне гніздо перенести в потайне місце.
«Заміна блоків»
Один із найпростіших способів відключити штатний імобілайзер. Достатньо замінити лише кілька елементів обладнання на ті, які викрадачі приносять із собою, – і двигун можна запускати. Радимо встановити на електронний блок керування мотором так званий захисний кожух («металевий сейф»).
«Скрутка»
Призначена для відмикання автівок вандальним методом. Таким способом замок дверцят виводять з ладу (під час прокручування в ньому ламається механізм личинок) за лічені секунди. На жаль, скрутці піддається більшість автозамків, які потім потребують заміни. Спробуйте встановити дверні блокатори.
«Бампінг»
Призначений для відмикання так званих пінових замків. Для цього виготовляють спеціальний ключ, котрий має максимальну кількість насічок із можливих для конкретної марки автомобіля. За допомогою нього й кількох ударів замок відмикається: «піни» в ньому шикуються в необхідну комбінацію, а потім відбувається прокручування. Тут вихід такий: обладнайте транспортний засіб блокаторами.
«Глушилка»
Діє в радіусі до 15 метрів. Цього достатньо для того, щоб приглушити сигнали тривоги чи виходу на зв’язок супутникової системи охорони авто для визначення його координат. Спосіб боротьби з цим методом викрадення перейшов із практики використання радіопейджерів у автосигналізації. Діє він так: GSM-приймач, встановлений у машині, періодично передає інформацію про те, що ТЗ перебуває в безпеці, на спеціальний сервер. Якщо ж контрольний сигнал не надходить, то обладнання розцінює це як глушіння, й одразу посилає повідомлення «SOS» або робить попереджувальний дзвінок автовласнику.


 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті