Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Автобан
13/07/2011 13:42

Революція в техогляді стала фактом

    5 липня Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень".   

    Зазначеним законом скорочується перелік документів, які зобо­в’я­заний мати і передавати працівникові Державтоінспекції для перевірки водій транспортного засобу. Зокрема водієві достатньо мати при собі лише свідоцтво про реєстрацію на ТЗ та посвідчення водія (скасована вимога щодо обо­в’яз­кової наявності у водія дорожнього (маршрутного) листа та нотаріально посвідченого доручення).
    Разом з цим, скасовано процедуру державного технічного огляду та запроваджено обо­в’яз­ко­вий технічний контроль транспортних засобів (лише для певних категорій ТЗ) без участі Державтоінспекції. Повноваження щодо проведення обов’язкового технічного конт­ролю транспортних засобів передано уповноваженим суб’єктам господарювання.
    Одне з основних положень – взагалі не підлягають обов’яз­ковому технічному контролю легкові автомобілі усіх типів, марок і моделей, причіпи (напівпричіпи) до них (крім таксі та автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку), мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засоби – незалежно від строку експлуатації.
    Для інших транспортних засобів встановлюється така періодичність обов’язкового технічного контролю: для легкових автомобілів, що використовуються з комерційною метою, вантажних автомобілів, незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепів до них зі строком експлуатації понад два роки – кожні два роки; для вантажних автомобілів вантажопідйомністю більше 3,5 тонни, причепів до них та автомобілів таксі, незалежно від строку експлуатації – щорічно; для автобусів та спеціалізованих транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, незалежно від строку експлуатації – двічі на рік.
    Порядок перевірки технічного стану транспортних засобів визначається Кабінетом Міністрів України.
На кожний транспортний засіб, що пройшов обов’язковий технічний контроль і визнаний технічно справним, суб’єктом проведення обов’язкового технічного контролю складається протокол перевірки його технічного стану, примірник якого видається водієві транспортного засобу.
    Разом з цим встановлюється адміністративна відповідальність за порушення порядку здійснення обов’язкового технічного контролю ТЗ як для суб’єктів господарювання, так і для страхових компаній.
Закон набуває чинності через 30 днів з дня його опублікування.

Ігор КЛОПОТІЙ, м. Київ.
Фото Олега ПЕРЕВЕРЗЄВА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті