П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
03/08/2015 10:30

Спека – не завада шахраям

Ось уже який день поспіль на вулиці стоїть виснажлива спека, від якої, як кажуть, плавляться мізки. Вона значно впливає на самопочуття, викликаючи притуплення пильності. Така ситуація грає на руку всіляким шахраям, які, як і їхні «побратими» по ремеслу – крадії, грабіжники й розбійники, працюють за будь-якої погоди. У райвідділи міліції влітку приходить чимало жертв вигадливих облудників.

Квартира за… труси

Якось літнього дня у відділення міліції знаменитого одеського промтоварного ринку «Сьомий кілометр» із заявою звернувся 42-річний підприємець і повідомив таке. Кілька днів тому він домовився з наочно знайомим хлопцем (назвемо його Артуром), щоб той доставив йому в Херсон кілька тюків з чоловічою білизною, купленою гуртом. Вантаж комерсант оцінив у понад 1,2 млн гривень. Однак і дотепер його він так і не отримав. Потерпілий описав прикмети підступного перевізника. І одеські сищики взялися за роботу. Незабаром вони встановили та затримали «кидалу» – 24-річного чернігівця. Той, не бажаючи сам іти на підсудну лавицю, довго не відпирався і здав операм спільника – майже вдвічі старшого жителя Очакова Анатолія. Під час допитів аферисти зізналися, як вони ретельно готували й уміло прокрутили цю хит­ру комбінацію. Виявилося, що партію товару змовники завантажили в мікроавтобус, на якому стояли фальшиві номерні знаки. На ньому вони виїхали за територію ринку, де перевантажили цінності в іншу машину та привезли їх у Миколаїв. Там і продали всю партію трусів невідомому оптовикові вдвічі дешевше. Затим, поділивши гроші, подільники розбіглися хто куди, розпорядившись трофеями на власний розсуд. 

Артур, приміром, прикупив у Чернігові впорядковану квартиру, після чого на решту коштів розкошував. подільник теж виявляв певну розважливість. За виручені від спільної оборудки грошики той зробив удома євроремонт. І нікому з них навіть у жахливому сні не могло приснитися, що незабаром за ними прийдуть хлопці з наручниками. Тепер компанії доведеться звикати до в’язничних «апартаментів», де вони проведуть по кілька років. А на доважок – ще й виплачувати потерпілому бізнесменові вартість проданих ними наліво трусів. І заслужено – щоб іншим не кортіло.

Віртуальні ноутбуки

Що не кажи, а життя на місці не стоїть. Нині реальністю стали масові продажі будь-чого через Інтернет. Не забарилися скористатися такою можливістю заробити й шахраї. До того ж ті, зазвичай, грають на бажанні клієнтів купити товари дешевше – інколи навіть нижче за їхню реальну вартість. На шляху одних з таких шахраїв стали оперативники Управління боротьби з кіберзлочинністю УМВС у Миколаївській області. До них звернулися працівники інтернетаукціону, які заявили, що двоє їхніх клієнтів стали жертвами нахабних і досі невстановлених аферистів. Сищики тоді вийшли на 27-річного миколаївця. Виявилося, що той, зареєструвавшись на сайті аукціону в розділі «Продам», виклав фото ноутбука і планшетного комп’ю­те­ра. Хоча їх у нього не було і близько. При цьому хитрун заздалегідь вказав за обидва лоти дещо високу ціну – 15 тис. гривень. Проте під час спілкування з покупцями поступився й знизив вартість техніки до 9 тисяч. Та, коли покупці безтурботно клюнули на привабливу пропозицію, продавець висунув умову: спочатку перерахуйте на вказаний рахунок необхідну суму, а вже після підтвердження факту її отримання за дві доби техніку швидко доставлять.

Не бажаючи втрачати «жирну» можливість, замовники не гаючи часу перерахували гроші. Однак ні через два дні, ні через два тижні наївні клієнти омріяного «заліза» так і не отримали. Не відповідав і мобільний телефон продавця. Тоді ошукані, усвідомивши свій реальний статус в цій історії, прийшли в міліцію.

Оперативники спрацювали швидко й чітко – за кілька діб шахрай уже давав свідчення слідчому. При цьому виправдовувався – мовляв, пішов на таку аферу заради того, щоб розрахуватися з великими боргами. Сплативши їх, решту суми прогуляв у барах, де горілкою заливав страх перед неминучою розплатою за скоєне.

А ось ще один приклад використання неординарної схеми шахрайства задля заволодіння ноутбуками. У цьому випадку лиходії діяли в парі. Виявилося, що вони знайшли в розділі «Оголошення» однієї з миколаївських газет повідомлення підприємця. Той пропонував купити в нього ноутбуки за невеликою ціною. Спритники зателефонували на вказаний номер мобільного. Відрекомендувавшись працівниками лікарні Ленінського району Миколаєва, заявили, що куплять одразу п’ять ноутбуків для медзакладу. При цьому їхньому нахабству не було меж. Вони запропонували продавцю доставити ті ноутбуки прямо до лікарні. Що той необачно і зробив на радощах від відчуття, що за день заробить купу грошей.

І справді, в обумовлений час у холі лікарні до нього підійшли двоє хлопців у білих халатах. Вони побіжно оглянули товар і залишилися ним (а головне – ціною) задоволеними. Після чого спокійним тоном заявили бізнесменові: вони залишаться тут доглянути за товаром. А йому ввічливо запропонували з’їздити ліфтом на третій поверх у бухгалтерію й отримати там гроші за товар. Проте ніякої бухгалтерії й каси, звісно ж, бідолаха не знайшов. Запідозривши недобре, чоловік прибіг у хол. Однак негідників разом з його п’ятьма ноутбуками вже й слід прохолов. Невдалого бізнесмена довелося відпоювати валеріаною.

Розшуковцям таки вдалося «вирахували» й затримали акторів кримінального жанру. Розслідування встановило, що раніше їх уже притягували до кримінальної відповідальності.

Фальшиві «цяцьки» замість золота

Справжнім лихом цієї літньої пори на вулицях Миколаєва стали грабежі жінок і дівчат з метою заволодіння золотими прикрасами. Зазвичай, лиходії здійснюють їх «на ривок». Здебільшого таким різновидом криміналу нині промишляють молоді наркомани, яким терміново потрібні гроші на дозу. Сищики оголосили на згадану публіку справжнє полювання. Так було й цього спекотного дня. На одній з тихих вулиць Миколаєва грабіжник з шиї дівчини зірвав золотий ланцюжок. Оперативники Заводського райвідділу міліції міста, працюючи за прикметами, невдовзі затримали 28-літнього чоловіка, який нещодавно звільнився з місць позбавлення волі за зберігання зброї та наркоти. Але той за розум не узявся. Наслухавшись повідомлень різних консультантів, що радять обивателям зберігати накопичені заощадження в золоті, цей кримінальник вирішив освоїти суміжний бізнес. У різних кіосках він купував дешеву біжутерію «під золото» за 10-15 грн за виріб. Потім удома, використовуючи спеціальний інструмент для маркування, ставив на них клеймо з високою пробою. І штовхав ці підробки марновірам на вулицях Миколаєва по 200-250 грн за штуку. Здебільшого люди, купивши золото «задарма», не цікавилися, звідки воно у продавця. А особливо допитливим той вішав локшину, про приналежність тих прикрас до партії конфіскованого на митниці добра. І люди брали цю біжутерію собі, рідним і знайомим. А коли все спливло, ошукані згадували пройдисвіта злим і навіть не завжди тихим словом. Та було надто пізно.

Володимир ЗАЦЕРКЛЯНИЙ,

Миколаївська обл.

друкувати
Додати коментар

Інші статті