П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
04/06/2015 15:29

Чужому навчаємось і свого не цураємось

На Яворівському полігоні триває перший етап українсько-американських військових навчань «Фіарлес Гардіан – 2015» («Безстрашний захисник – 2015»), на яких військовослужбовці 173-ї повітряно-десантної бригади Армії США передають свій бойовий досвід бійцям зведеного батальйону Національної гвардії України.

Під час візиту в Україну командувач військ Армії США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес заперечив твердження російських пропагандистів про те, що «Фіарлес Гардіан – 2015» може негативно вплинути на ситуацію на сході України. Генерал Ходжес зазначив: «Я не знаю, як це може дестабілізувати… Велика відмінність у тому, що ми тут на запрошення українського уряду. Росіяни ж в Ук­ра­їні – без запрошення…».

Черговий фоторепортаж американського військового журналіста сержанта Олександра Скрипничука доводить: українська земля й справді гостинно зустріла «небесних солдатів» Армії США – вони почуваються в Україні доволі впевнено, і не лише на заняттях на полігоні, а й на різних заходах, що мають на меті налагодження дружніх контактів із місцевими жите­лями.

Зокрема, з ініціативи американських військовослужбовців відбувся візит делегації 173-ї бригади до Головного військового клінічного госпіталю Міноборони України, під час якого колеги із США поспілкувалися з українськими воїнами, що дістали поранень у районі АТО, а також із лікарями та волонтерами.

8 травня воїни двох країн взяли участь у богослужінні на пошанування пам’яті жертв Другої світової війни, яке очолив єпископ-помічник Львівської архієпархії Української греко-католицької церкви владика Венидикт (варто зазначити, що всі підрозділи 173-ї бригади свого часу брали участь у визволенні Європи від нацизму). А згодом, під час екскурсії до курортного селища Славського, гості із США помилувалися пейзажами Карпат і відвідали меморіал-некрополь Українських січових стрільців на горі Маківці, де 100 років тому відбулася кровопролитна битва Першої світової війни.

Проте найуніверсальнішим способом для «налагодження контактів», що не потребує перекладачів, є спорт: вільні від навчань години воїни двох країн присвячують запеклим «баталіям» з футболу (у «сокері», як іменують цю гру у США, українські гвардійці виявилися значно вправнішими за заокеанських гостей). А під час відвідання матчу української футбольної Пре­м’єр-ліги, що відбувся 10 травня у Львові, американські десантники активно вболівали за львівські «Карпати» й щиро раділи їхній перемозі над одеським «Чорноморцем».

Своєрідний реванш збірна команда 173-ї бригади здобула 24 травня на львівському стадіоні «Юність», де вперше в історії України відбувся товариський матч з американського футболу, під час якого українці змагалися з родоначальниками цієї гри: противниками «небесних солдатів» виступила напівпрофесійна місцева команда «Леви». Матч, який проходив за правилами «флаг-футболу» («полегшена» версія, що не передбачає силової боротьби й тому не потребує захисного спорядження), зібрав багато глядачів і завершився перемогою американської збірної (з рахунком 40:22). Однак, як зазначив президент Національної федерації американського футболу України Павло Тесленко, голов­ним для українських спортсменів (як і для бійців НГУ) було здобути досвід, і НФАФУ планує організувати принаймні ще один товариський матч з американськими десантниками.

Сергій КОВАЛЕНКО, «ІЗ».

Фото Олександра СКРИПНИЧУКА  

друкувати
Додати коментар

Інші статті