П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Офіційно
20/11/2014 16:08

Польове житло для бійців Нацгвардії

На подвір’ї МВС відбулася презентація Прем’єр-міністрові України Арсенію Яценюку пересувних житлових модулів для польових опорних пунктів, які одержить на оснащення Нацгвардія.

Згадані пересувні пункти розміщення й обігріву особового складу оглядали також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр оборони Степан Полторак, керівний склад міліцейського відомства та НГУ. 

– Триває процес переозброєння та придбання нових технічних засобів для армії, – зазначив Прем’єр-міністр. – Та, окрім зброї, хлопцям потрібно десь спати й мешкати. Упродовж двох із половиною місяців ми приймали рішення зі Степаном Тимофійовичем (на той час – командувач НГУ. – Авт.), як забезпечити ночівлю українських військовослужбовців, щоб це було і якісно, і дешево. Перший проект, що презентували на полігоні в Петрівцях, був надто громіздкий, а головне – дорогий. Натомість теперішній, який уже схвалений Урядом, – мобільніший і втричі дешевший.

Глава Уряду також зазначив, що згаданий проект розроблено спеціально для потреб Національної гвардії України. Аналогічне «житло» для Збройних сил проектуватимуть з огляду на специфіку цього військового формування.

Представлені пересувні житлові модулі – вітчизняна розробка двох українських підприємств. Згадані пункти – універсальні, бо однаково функціональні як у стаціонарних умовах, так і «на колесах»: їх змонтовано на рухомій базі, і вони можуть транспортуватися за вахтовим автомобілем. В одному такому польовому будинку одночасно можуть розміститися 18 військовослужбовців. Житло обладнане автономною системою опалення та твердопаливною піччю. Також передбачена подвійна система вентиляції – витяжного типу та примусова. Цей житловий модуль може споживати електроенергію як зі стаціонарної мережі, так і з власної системи енергозабезпечення.

Прем’єр-міністр України зазначив, що такий проект розроблено в умовах облаштування другої лінії оборони. Проте в разі настання інших надзвичайних подій військовослужбовці чи особи, які братимуть участь у ліквідації наслідків таких НП, матимуть змогу зробити це на належному рівні. За словами Арсенія Яценюка, до кінця поточного року Уряд планує придбати півсотні таких житлових модулів.

Марія САЛЬНІК, «ІЗ».

Фото Юлії БАБИЧ, м. Київ

друкувати
Додати коментар

Інші статті