Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
05/06/2014 17:41

Ветеранські організації: не декларувати, а допомагати

Наприкінці травня в Міністерстві внутрішніх справ України відбулася нарада керівників ветеранських організацій ГУМВС, УМВС в областях, у місті Києві, УМВС на залізницях і вищих навчальних закладів МВС України, присвячена обговоренню шляхів реалізації положень, окреслених у Зверненні міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова (ознайомитися з текстом звернення можна в №№ 18-19 від 8 травня 2014 р. – Ред.). Редакція тижневика запросила керівників ветеранських організацій до діалогу й запропонувала поділитися своїми напрацюваннями щодо цього на шпальтах видання. Першими на пропозицію пристали голова ветеранської організації «найгарячішого» східного регіону України – Донеччини – Микола Дмитрович Капиця та очільник ветеранської організації західної області країни – Волині – Сергій Володимирович Шелепін. Власне, їм – слово.

Микола Дмитрович Капиця:

– Донецька обласна ветеранська організація та її громадські формування, послуговуючись статутами Асоціації ветеранів МВС України та організації ветеранів України, спрямовують свої зусилля на вирішення завдань із правового та соціального захисту ветеранів, пенсіонерів, удосконалення взаємодії із керівництвом галузевих служб і підрозділів органів внутрішніх справ, надання їм допомоги в роботі з виховання особового складу та вирішення низки інших службових питань. 

Нині в органах внутрішніх справ і підрозділах міліції функціонує 58 первинних ветеранських організацій, які об’єднують більш як 18 тисяч пенсіонерів і ветеранів МВС, зокрема близько півтисячі учасників бойових дій, понад півсотні учасників бойових дій на території інших держав і дві сотні учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. 

Наша організація тісно спів­працює із керівництвом Управління кадрового забезпечення Головного управління внутрішніх справ. У радах ветеранів ГУМВС і ОВС області організовано щоденне чергування активістів. Задля активізації громадської діяльності ветеранських організацій на місцях Рада ветеранів ГУМВС Донеччини надає всебічну організа­ційно-методичну й практичну підтримку. Постійно проводяться виїзні зональні засідання президії, на які запрошують керівників первинних ветеранських організацій, депутатів місцевих рад, що є вихідцями із правоохоронної системи. Завдання, окреслені на таких засіданнях, набувають реальних форм.

Ми усіляко підтримуємо важкохворих і самотніх пенсіонерів. Спільно із волонтерами громадських організацій відвідуємо їх у лікарнях та вдома, допомагаючи як словом, так і ділом. Лише за останній час здійснили близько сотні таких візитів. Варто зазначити, що й нині, за таких непростих умов, керівники органів внут­рішніх справ на місцях спільно з радами ветеранських організацій роблять усе можливе, щоб усіляко підтримати, зокрема й матеріально, літніх людей, які присвятили свої життя службі на ниві правопорядку. До різних свят – Дня захисника Вітчизни, 8 Березня та 69-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні – близько двом тисячам ветеранів вручили грошову допомогу й продовольчі набори. Пенсіонерів, що живуть у приватному секторі, вдалося забезпечити вугіллям і дровами. Також надали допомогу в ремонті трьох квартир, де мешкають ветерани, встановленні стаціонарних телефонів. Організація піклується й про те, щоб наші колишні правоохоронці завжди були в курсі останніх новин в Україні. Ми забезпечили для них передплату на понад тисячу примірників місцевих і всеукраїнських видань.

Не забуває наша організація й про тих членів, які живуть поза містом, а таких ветеранів – більш як сім сотень. Їх забезпечили овочами, зерном і фуражем. Тим, хто не в змозі доглядати за своїми садибами та городами, теж надали посильну допомогу. З ініціативи організації, у низці ОВС міст Донецька, Макіївки, Маріуполя, Горлівки, Дзержинська, Красноармійська, Тореза за місцем проживання ветеранів закріплені дільничні інспектори міліції, які постійно навідуються до них.

За матеріальними турботами намагалися не забувати й про духовне, адже для літніх людей вкрай важлива увага. Попри складну ситуацію в області, ми організували вшанування ювілярів, заручившись підтримкою керівництва донецької міліції.

Звісно, опікуємося не лише пенсіонерами й ветеранами органів внутрішніх справ. Щоб надати посильну допомогу керівникам галузевих служб і підрозділів у доборі кадрів, найдосвідченіші ветерани постійно зустрічаються із молодим поколінням правоохоронців. Під час таких заходів колишні вартові порядку діляться зі своїми послідовниками багатим професійним досвідом і життєвою мудрістю. Стало доброю традицією запрошувати вете­ранів-наставників на вручення погонів міліціонерам, які нещодавно прийшли на службу в органи внутрішніх справ. 

Не на останньому місці й просвітницька робота з населенням, яку проводять у навчальних закладах, на підприємствах. Ветерани розповідають громадянам про покладені на міліцію функції та обов’язки, орієнтують, куди слід звертатись у разі виникнення тієї чи іншої проблеми.

Звісно, у тих умовах, в яких нині опинилися жителі східних регіонів країни, складно продовжувати працювати у звичному режимі. Однак ми намагаємося не опускати руки й продовжуємо робити все можливе, надаючи посильну допомогу рідному відомству та державі. Приміром, у Мар’їнському райвідділі за участю голови ветеранської організації Івана Санжаревського вдалося встановити й урочисто відкрити пам’ятник загиблим працівникам міліції. Тож зроблено чимало, але ще більше нам належить зробити.

Наостанок зазначу: ми, ветерани, – люди, які присвятили найкращі роки свого життя боротьбі за закон і правопорядок, не звикли коритися труднощам, які б тяжкі часи не були. Обов’язок працівника міліції – у найскладніші хвилини простягати руку допомоги тим, хто цього потребує. А як відомо, колишніх міліціонерів не буває.

 

Сергій Володимирович Шелепін:

– Тривожний час, коли українській державності загрожує реальна небезпека, не залишив осторонь ветеранів Волині. Наша обласна ветеранська організація Асоціації ветеранів МВС України ще на початку суспільних хвилювань, торік у листопаді, на засіданні Ради ветеранів ухвалила рішення про виїзд голови ради до епіцентру подій – столиці України. Ми мали на меті відвідати волинських працівників спецпідрозділу «Беркут», подивитися, в яких умовах вони несуть службу, підтримати їх морально, надати практичні поради і, звісно, передати посильну матеріальну допомогу.

Коли під час загострення протистояння в столиці були поранені дванадцять бійців волинського «Беркута», наша ветеранська організація вирішила вивезти їх на лікування в місто Луцьк. 20 лютого на власному автомобілі, минаючи блокпости, я доставив на Волинь поранених, серед яких були й діти ветеранів міліції.

З розвитком подій в Автономній Республіці Крим туди був делегований член президії Ради ветеранів протоієрей Олександр Мазурак. Зокрема, він відвідав військовий корвет «Луцьк», що в місті Севастополі. 5 березня делегація також побувала у військовій частині А 0793, яка тоді була оточена й заблокована російськими військовими. Наступного дня представник духівництва відслужив на корветі молебень й освятив екіпаж. На запрошення військових делегація волинян побувала ще на двох кораблях Вій­ськово-морських сил України: «Хмельницькому» та «Донбасі», а для командирів військових кораблів «Тернопіль», «Славутич», «Придніпров’я» та «Прилуки» передали святині з Єрусалима: святу воду, свічки та хрестики. Священик висловив підтримку екіпажам і закликав залишатися вірними Присязі та народу України.

Нині волинські міліціонери допомагають підтримувати громадський порядок у смт. Боровій Харківщини, що на межі з Луганською та Донецькою областями. Керівництво обласного управління внутрішніх справ із ветеранською та профспілковою організаціями атестованих працівників ОВС України відвідали місце дислокування наших хлопців задля надання їм нової форми, взуття, бронежилетів, забезпечення харчовими продуктами. Делегація була приємно вражена тим, що жителі селища сприймають волинян як своїх захисників й усіляко їх підтримують. 

У зв’язку зі зверненням до ветеранів міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова щодо необхідності формування нової генерації керівників ОВС і рядових працівників, було проведене засідання президії Ради Волинської обласної ветеранської організації Асоціації ветеранів МВС України та обласної профспілкової організації атестованих працівників ОВС, на якому учасники підтримали кандидатуру полковника міліції Петра Петровича Шпиги для призначення на посаду начальника УМВС області. З ініціативи нового керівника, голови ветеранської та профспілкової організацій нині входять до складу кадрової, атестаційної та житлово-побутової комісій. 

З 2013 року голова обласної ветеранської організації та профспілки ОВС за допомогою керівництва міськрайвідділів та органів самоврядування краю щоквартально проводять виїзні засідання. До такої роботи долучаються і депутати місцевих рад, і керівники громадських організацій. Згадані зустрічі вже провели в міськ­райвідділах, де на посади заступили новопризначені керівники. Зокрема в Луцькому, Ковельському, Володимир-Волинському міських і Камінь-Каширському, Горохівському, Старовижівському районних відділах внутрішніх справ.

Нині з ініціативи керівництва УМВС Волині, ветеранської та профспілкової організацій вивчається питання щодо створення із ветеранів і пенсіонерів ОВС батальйону «Світязь», який буде залучений в охороні громадського порядку і в області, і за її межами. Відбір кандидатів, окрім кадрового апарату, здійснюватиме ветеранська організація та профспілка.

Також проводимо й профорієнтаційну роботу з ліцеїстами підшефного Луцького правознавчого ліцею з посиленою фізичною підготовкою. Лише цього року 106 ліцеїстів стали його випускниками. Проведене серед них опитування засвідчило: понад 70 % воліють стати захисниками правопорядку. Відтак вони здобуватимуть подальшу освіту у вищих нав­чальних закладах системи МВС України.

Записала Марія САЛЬНІК, «ІЗ»

 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті