П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Офіційно
05/06/2014 17:25

Уряд виплачує повністю пенсії та зарплати на Донбасі

За минулий місяць Державний бюджет України не отримав 422 мільйони гривень податків з Донецької та Луганської областей. При цьому всі пенсії, заробітні плати та субсидії Уряд виплачує повністю. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у Верховній Раді у вівторок, 3 червня.

За його словами, Донецьк недоплатив 220 млн гривень податків, Луганськ – 202 млн: «Попри це, ми закрили все до копійки – пенсії, зарплати, пільги, субсидії. Рівень того, що ми збираємо, і того, що платимо, – один до двох. Тобто зібрали 55 %, а виплатили в Донецьк і Луганськ 100 %.Чому ми це робимо й будемо робити? Тому що Донецьк і Луганськ – це Україна. Терористів ми звідти виб’ємо – і Україна буде єдиною, унітарною, незалежною державою», – сказав Арсеній Яценюк.

Глава Уряду прокоментував ситуацію в Краматорську, Сло­в’ян­ську й Антрациті: «Озброєні терористи не просто вбивають мирних громадян. Їхній цинізм дійшов до того, що вони почали грабувати банки, нападати на працівників „Укрпошти”, „Ощадбанку”. І люди, які несуть пенсію громадянам, не можуть вийти навіть зі свого приміщення, бо їх оббирають прямо на вулиці „мирні” громадяни з автоматами АК-74».

Стосовно тарифів на послуги ЖКГ, то Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд розробив нову систему компенсацій для населення у зв’язку з першим етапом підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги: «Загалом під систему пільг і субсидій нині потрапляє близько 1,2 млн громадян. Ми усвідомлюємо, що після підняття цін і тарифів у людей бракуватиме коштів для того, щоб їх оплатити. Саме тому Уряд розширив програму компенсації, відповідно до якої тепер їй підлягатимуть 4,5 млн сімей – загалом майже 30 % українців».

«Для бюджету це неймовірні витрати. Але іншого виходу немає. Той, хто не має чим платити, – отримає компенсацію. А тому, хто живе у великих хатах і має гроші, – треба платити. Зокрема й допомагати тим, хто не має можливості це зробити», – сказав Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання народного депутата, глава Кабміну також зазначив, що Уряд разом з Національним банком думає, як допомогти громадянам, які не в змозі погашати валютні кредити. «Людям треба казати правду. Ситуація складна. Нині тримаємо курс гривні на рівні 11,92 (щодо долара США. – Ред.). Хоча за таких обставин він мав би бути вдвічі більший».

«Нам вдалося збільшити золотовалютні резерви. Нині вони сягають 18 мільярдів доларів США. У цих надскладних умовах, коли на кордонах України загалом стояла 40-тисячна російська армія, коли в державі тероризм, м’яко кажучи, складно залучати міжнародних інвесторів. Але нам якось це вдається. Принаймні міжнародні фінансові організації видали все, що пообіцяли… А стосовно приватних інвесторів є проблема», – наголосив Арсеній Яценюк, додавши, що надалі Уряд робитиме все для того, щоб стабілізувати курс і напрацювати через розстрочки погашення механізми захисту і людей, і банків.

Урядовий портал

друкувати
Додати коментар

Інші статті