П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Офіційно
29/01/2014 19:27

Микола Азаров: «Я пишаюся такими воїнами!»

«Як Прем’єр-міністр України офіційно заявляю, що жертви, які, на превеликий жаль, уже є, на совісті й на відповідальності організаторів і певних учасників масових заворушень. Вимагаю, щоб правоохоронні органи ретельно та рішуче розслідували ці злочини, а головне – зробили все можливе, щоб не допустити їх надалі, – заявив під час засідання Уряду Микола Азаров. – Звинувачення в адресу правоохоронних органів безпідставне, бо на вул. Грушевського вони взагалі не мають вогнепальної зброї.

Очевидно, що купка екстремістів за гіркою іронією на київській Європейській площі вже кілька днів намагається ґвалтувати всю Україну, конституційний лад і законність.

Ці бандитські дії – прямий наслідок підбурювання та закликів до дестабілізації ситуації в Україні, якими весь останній час зай­малися лідери так званої опозиції. Ми неодноразово попереджали про можливість таких наслідків і про те, що підбурювачі сховаються за депутатську недоторканість, а прості люди опиняться в трагічній ситуації.

Так і сталося. Лідери опозиції одразу ж із переляку спробували відхреститися від погромників, а трагедії вже сталися. Сотні людей опинились у лікарнях із серйозними травмами, кілька назав­жди залишаться інвалідами. А ті, кому доведеться відповідати перед законом за вчинені злочини, усе життя жалкуватимуть про те, що взяли участь в огидній авантюрі.

Моє особисте ставлення до цих жертв – безумовно, я співчуваю сім’ям. Я пам’ятаю вислів російською: «По ком звонит колокол?». Він дзвонить по тобі, по мені. Безумовно, ми шкодуємо, що так сталося, хоча не маємо ніякого до цього стосунку й закликаємо людей не піддаватися на провокації.

На нас у цій ситуації лежить величезна відповідальність. Уся країна насправді живе нормальним життям, і ми повинні забезпечувати цю нормальну життєдіяльність держави. Своєчасно виплачувати зарплати, пенсії, соціальні допомоги, розвивати економіку, терміново реагувати на аварійні ситуації, як та, що вчора сталась, наприклад, у місті Южному Одеської області й сьогодні в Миколаєві.

Хочу запитати так званих лідерів так званої опозиції: а вони за що відповідають? Невже вони не розуміють, що екстремістськими акціями не примусять владу прийняти їх ультиматуми?

Їхня мета зрозуміла: спровокувати владу на застосування сили (я хочу, щоб усі це зрозуміли), передбаченої законом, а потім на владу ж покласти відповідальність.

Такою ж є їхня тактика й у Верховній Раді. Вони постійно блокують прийняття необхідних для розвитку країни рішень, розхитують політичну стабільність. В окремих випадках це провокує невдоволення людей. І в цьому вони звинувачують владу, хоча самі є винуватцями нестабільності та накопичення певних проб­лем.

Сьогодні ми бачимо такий же самий розрахунок. Але нині вони помиляються. Люди вже зрозуміли, що влада, захищаючи правопорядок і стабільність, діє винятково в їхніх інтересах. 

Сьогодні, завдяки безпрецедентній витримці, мужності, самопожертві та вірності присязі працівників правоохоронних органів, серед яких юні хлопці з внутрішніх військ, застосовуються лише засоби стримування, і навалу бойовиків вдається стримувати.

Я насправді пишаюся, що в нас є такі воїни, і вдячний їм за самовідданий захист конституційного ладу та правопорядку. Уся країна може ними пишатися. До речі, я бачу, що так і є. Величезну підтримку правоохоронцям нині висловлюють люди, які пишуть на мою сторінку у «Фейс­буку», створюють спільноти на підтримку конституційного ладу в соціальних мережах. Суспільство також стає на відсіч погромникам і терористам.

Одразу скажу, що держава належно оцінить мужність своїх громадян у погонах. А постраждалі, яких, на жаль, багато, і їхні сім’ї отримають усю необхідну допомогу та підтримку.

Доручаю міністру внутрішніх справ підготувати проект рішення Уряду про надання такої допомоги з Резервного фонду. Треба ретельно все врахувати: і лікування, і реабілітацію, і компенсацію збитків постраждалим правоохоронцям, і вирішення їхніх житлово-побутових проблем. Терміново вносьте цей проект на наступне засідання Уряду».

Урядовий портал

друкувати

Коментарi