П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Офіційно
24/10/2013 21:25

Віталій Захарченко: «Наше завдання – підготувати працівників, здатних працювати по-новому, у форматі часу»

Розширене засідання колегії Міністерства внутрішніх справ під головуванням мініс­тра внутрішніх справ України Віталія Захарченка, до участі в якому, окрім перших осіб міліцейського відомства, долучилися виконувач обов’язків Генерального прокурора України Анатолій Пришко та заступник керівника управління – завідувач відділу з питань взаємодії з центральними органами виконавчої влади Головного управління з питань регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України Юрій Побережний, було присвячене аналізу роботи ОВС за 9 місяців поточного року і – з огляду на загальнодержавний курс на європейську інтеграцію – визначенню стратегічних орієнтирів на найближче майбутнє. 

На часі підписання Україною Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. Цей документ стане детальною програмою перетворень у всіх сферах життя. Цілком логічно, що подальша трансформація правоохоронної системи відбуватиметься невіддільно від цього процесу. Такий смисловий акцент у своєму виступі на колегії зробив міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко.

«Новий КПК підтверджує прагнення України розвиватись як європейська правова держава»

 «Як зазначив Президент України Віктор Федорович Янукович, Угода про асоціацію з Європейським Союзом – це дорожня карта нашого зближення з європейською спільнотою. Євроінтеграція – це не просто наміри, бажання жити краще. Це, насамперед, значний обсяг внутрішніх державних зобов’язань щодо вдосконалення конкретних процедур. Разом із тим – це велика відповідальність перед майбутніми поколіннями за результат обраного курсу, – розпочав засідання колегії Віталій Захарченко. – В Україні вже сьогодні відбуваються масштабні й глибинні зміни. Суттєво вдосконалюється система судочинства, модернізуються інститути правової держави, правоохоронні органи. Серед ключових зав­дань, що постають перед на­ми, – адаптація правової бази до законодавства Європейського Союзу. Приміром, не більше ніж за сім років лише за одним розділом Угоди нам належить імплементувати понад 300 регламентів, директив та інших актів. Для реформування органів внутрішніх справ також потрібні зміни до законів, відповідні укази Президента, постанови Уряду, удосконалення відомчої нормативної бази».

На шляху до євроінтеграції, поряд із низкою завдань, які ще тільки належить вирішити, вже є й цілком конкретні здобутки. Найвагомішим із них Віталій Захарченко вважає набрання чинності новим КПК.

«Новий Кримінальний процесуальний кодекс на практиці підтверджує прагнення України розвиватись як європейська правова держава. У моделі кримінального процесу закладені нові інструменти та гарантії захисту прав і свобод громадян, – наголосив глава МВС. – Щодо перспективи функціонування КПК лунали різні думки. Але вже сьогодні можна стверджувати: нам вдалося привести вітчизняне законодавство у відповідність з європейськими стандартами».

Проте ідеалізувати загальну картину ніхто не збирається: щоб забезпечити виконання норм нового КПК на належному рівні, ще чимало потрібно зробити.

Міністр внутрішніх справ вкотре нагадав присутнім у залі колегії керівникам регіональних підрозділів ОВС, що пріоритети в роботі міліції – ті ж самі: «Людина – понад усе!». На думку Віталія Захарченка, покращення соціально-сервісної функції міліції залишається на часі.

З огляду на євроінтеграційні процеси важливо усвідомлювати: європейський стиль роботи передбачає невтручання правоохоронних органів у сферу особистого життя, унеможливлення кримінального переслідування без реальних правових підстав на те. Глава МВС звернувся до загалу з вимогою ще раз нагадати підлег­лим, що в кримінальному судочинстві вони діють від імені держави.

Подальшого вдосконалення потребує й інформаційна політика Міністерства внутрішніх справ. Об’єктивне й оперативне ознайомлення населення з роботою міліції вибудовує надійний підмурок громадської довіри до правоохоронців.

Не менш важливою проблемою залишається доступність для населення адміністративних послуг, що надає МВС. Позитивним напрацюванням, яке отримало чимало вдячних відгуків громадян, можна вважати створення кол-центру міграційної служби. Окрім того, суттєво спрощено порядок перетину кордону для жителів прилеглих до нього територій. Зрушення на краще, за словами міністра, також відзначають власники автотранспорту. Нині на території держави функціонує майже три сотні центрів із надання послуг, пов’я­за­них із використанням транспортних засобів. Також спрощено порядок здійснення реєстраційних операцій, чимало з них – скасовано. Запроваджено автоматичне зарахування сплачених штрафів, затверджено дорожні знаки та розмітку відповідно до європейських стандартів.

 

«Потрібно карати за будь-які прояви корупції незалежно від рівня впливовості тих, хто скоює корупційні дії»

Окрему увагу міністр внутрішніх справ приділив питанню міграції – вкрай актуальному, враховуючи прагнення нашої держави найближчим часом стати пов­ноправним членом Європейського Союзу.

«Наш плідний візовий діалог з Євросоюзом сприятиме якнайшвидшій лібералізації візового режиму для України. Однак збільшення масштабів міграційних процесів у світі, розвиток зв’яз­ків між країнами посилює таке явище, як незаконна міграція, – зазначив Віталій Захарченко. – Міграційні потоки, що проходять територією нашої держави, – це доб­ре організований і роками налагоджуваний бізнес. Ук­раїна ризикує перетворитися на пункт тривалого перебування незаконних мігрантів, що створює суттєві проблеми для держави».

Ці загрози в МВС добре усвідомлюють, тому у структурі міністерства вже створено Департамент боротьби зі злочинами, по­в’я­заними з торгівлею людьми. Віталій Захарченко доручив своєму першому заступнику Вік­торові Дубовику взяти під особистий контроль налагодження ефективної роботи новоствореного підрозділу.

Першочерговим завданням у роботі міністерства залишається боротьба з корупцією. Позиція першої особи правоохоронного відомства щодо цього питання жорстка й безапеляційна.

«Наша держава повинна зробити все, щоб подолати корупцію. Потрібно карати за будь-які її прояви незалежно від рівня впливовості тих, хто вчиняє корупційні дії, – наголосив Віталій Захарченко. – Політична воля вищого керівництва держави щодо боротьби з цим явищем є: ухвалено антикорупційне законодавство, адаптоване до міжнародних стандартів, визначений спеціалізований антикорупційний орган. Але, як зауважив Президент Ук­раїни Віктор Янукович, імплементацію антикорупційного законодавства, відповідні реформи, спрямовані на боротьбу з корупцією, гальмують чиновники-коруп­ці­о­нери. Ще на квітневому засіданні колегії я вимагав відпрацювання системи реальної протидії хабарництву. Уже є окремі факти викриття корупційних дій високопосадовців. Однак антикорупційні заходи, як і раніше, здебільшого спрямовані на так звану низову корупцію».

Зважаючи на не дуже втішні результати щодо цього питання, міністр внутрішніх справ поставив вимогу перед першим заступником Віктором Дубовиком: організувати роботу щодо боротьби з корупцією так, щоб люди відчули реальний результат уже найближчим часом.

«Особлива увага має бути приділена економіці, збереженню бюджетних коштів, створенню сприятливого клімату для інвестицій», – резюмував щодо цього питання Віталій Захарченко.

 

в Уряді опрацьовують питання щодо підвищення посадових окладів працівників ОВС

Лейтмотивом у виступі міністра стала тема євроінтеграції, тож суттєва увага була приділена вимогам до працівників правоохоронних органів, їхніх професійних та особистих якостей у нових умовах. Стратегія розвитку поліцейських структур у західних країнах спрямована на виховання висококваліфікованих спеціалістів, яким притаманні патріотизм, чесність, неприй­няття корупції в будь-яких проявах та безумовна повага до прав людини. Саме такий «портрет» працівника органів внутрішніх справ найбільше відповідає запитам європейської спільноти. Окремий наголос Віталій Захарченко поставив на необхідності самоочищення системи від випадкових людей, що ганьблять честь мундира. Щодо цього питання міністр був вичерпно лаконічний:

«Ми й надалі жорстко дотримуватимемося лінії позбавлення від осіб, які дискредитують звання правоохоронця».

За словами першої особи МВС, цього року за негативними мотивами з органів внутрішніх справ звільнили близько тисячі осіб, 277 – засуджено, з них 12 осіб посідали керівні посади.

«Як зазначив глава держави, необхідне суттєве кадрове оновлення правоохоронних органів. Потрібно створити якісно нову систему управління персоналом в органах внутрішніх справ, що передбачає утворення резерву кад­рів, ефективне навчання протягом усієї служби та розробку стратегії професійного здоров’я працівників», – продовжив свій виступ Віталій Захарченко.

Керівник МВС зауважив, що віднедавна на базі Національної академії внутрішніх справ України відкрито курси підвищення кваліфікації для керівної ланки, наголосивши на необхідності обо­в’яз­кового проходження навчання за цією освітньою програмою.

Останнє – та не за важливістю – питання, якого торкнувся у виступі міністр, стосувалося покращення соціального та правового захисту працівників органів внутрішніх справ. Віталій Захарченко доручив упродовж найближчого місяця перевірити умови роботи та соціального забезпечення дільничних інспекторів у всіх регіонах держави. Зважаючи на результати таких перевірок, керівники територіальних органів внутрішніх справ мають домогтися від органів місцевої влади вирішення питання щодо забезпечення міліціонерів «від землі» належними умовами для службової діяльності. «Роль дільничного інспектора нині дуже значна, адже він – перший із працівників міліції, до кого йдуть люди», – зазначив міністр. Окрім того, глава МВС повідомив, що нині в Уряді опрацьовують питання щодо підвищення наступного року посадових окладів працівників ОВС.

«Реалії суспільного життя вимагають від нас внесення корективів у діяльність, формування сучасних підходів та моделей міліцейської поведінки, – сказав, завершуючи свій виступ на колегії, Віталій Захарченко. – Наше зав­дання: підготувати працівників,  здатних працювати по-но­во­му, у форматі часу».

Записала Марія САЛЬНІК, 

«ІЗ».

Фото Олега ТАБОРОВСЬКОГО


друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті