Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Офіційно
23/03/2013 18:01

Миротворці 50-ти країн світу зібрались у Києві

У столиці відбулась церемонія відкриття міжнародного семінару на тему: «Розвиток стратегії міжнародної миротворчої поліцейської діяльності», що триватиме в Україні протягом трьох днів. На ньому планується обговорити актуальні питання міжнародної миротворчої поліцейської діяльності, а також затвердити стандартизований спектр завдань, які мають виконувати міжнародні поліцейсь­кі ООН.

На семінар запрошено високопосадовців поліцейських відомств близько 50-ти країн усього євроатлантичного регіону, включно з країнами ЄС, СНД, США та Канадою, а також представників Австралії, Індонезії, Аргентини та міжнародних організацій.

Відкрив захід міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, який наголосив на тому, що за останні два десятиліття роль поліцейських ООН у міжнародних миротворчих операціях суттєво зросла. Збільшився обсяг завдань, із якими доводиться мати справу поліцейським. Якщо раніше вони здебільшого виконували лише функції надання гуманітарної допомоги та моніторингу, то нині використовуються як експерти, аналітики та консультанти. На миротворців нерідко покладаються відповідальні завдання, пов’язані зі створенням, реформуванням і зміцненням національної поліції країни перебування.

Міністр також зазначив, що на цьому етапі розвитку виникає потреба стандартизації діяльності міжнародних поліцейських ООН. Адже професійні навички, набуті за місцем служби, не завжди відповідають сучасним міжнародним стандартам, що може негативно позначитися на ефективності миротворчих місій. Саме тому поліцейське управління Секретаріату ООН ініціювало розробку нової Стратегічної доктрини поліцейської миротворчої діяльності ООН. Вона передбачає введення в майбутньому нових стандартів підготовки й діяльності міжнародних поліцейських сил.

Першим кроком у реалізації цієї ініціативи ООН стала 118-а щорічна Міжнародна конференція Асоціації керівників поліції в м. Чикаго (США) у жовт­ні 2011 року. У подальшому на чотирьох регіональних семінарах представники різних країн і міжнародних організацій спільно повинні визначити стандартизований спектр завдань міжнародних поліцейських ООН.

Під час київського регіонального саміту заплановано відвідування Спеціального миротворчого центру Національної академії внутрішніх справ. Там гості ознайомляться зі зраз­ками озброєння, спеціальної техніки та службовою діяльністю спеціальних підрозділів Міністерства внутрішніх справ України, навчально-матері­аль­ною базою спеціального миротворчого центру академії, системою відбору й навчання кандидатів для участі в миротворчих операціях.

– Підтримка ООН у проведенні цього семінару саме в Україні свідчить про серйозну зацікавленість нашої держави в активній участі в міжнародних миротворчих операціях, – наголосив міністр. – МВС буде позиціонуватися як професійно розвинуте, сучасне, демократичне правоохоронне відомство європейської держави. Символічно, що проведення семінару збіглося з 20-річним ювілеєм участі України в міжнародній миротворчій діяльності. Висловлюю подяку Поліцейському управлінню Секретаріату ООН за проведення регіонального семінару саме в Україні та сподіваюся, що він пройде на найвищому організаційному рівні. 

Зофія Тиченко, м. Київ. 

Фото Олега Супруна

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті