Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
20/02/2013 14:41

Твінінг: шлях до європейських стандартів

31 січня в Головному управлінні внутрішніх військ МВС України підбили підсумки проекту Твінінг «Сприяння вдосконаленню системи охорони громадського порядку внутрішніми військами МВС України», що розпочався торік у лютому.

В урочистій церемонії закриття проекту взяли участь заступник міністра внутрішніх справ України генерал-лейтенант міліції Віктор Ратушняк, командувач внутрішніх військ генерал-лей­тенант Станіслав Шуляк, радник-послан­ник Представництва Європейського Союзу в Україні Ендрю Разбаш, Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні Ален Ремі, Надзвичайний та Повноважний Посол Румунії в Україні Корнел Іонеску, делегація МВС Франції на чолі із заступником генерального директора Національної жандармерії дивізійним генералом Бертраном Субеле, делегація жандармерії Румунії на чолі із першим заступником генерального інспектора – начальником штабу полковником Овідіу Васіліка, керівники проекту від Франції та Румунії, керівники компонентів від внутрішніх військ та представники ЗМІ.

Нагадаємо, що проекти Твінінг (назва походить від англійського «twins», що в перекладі означає «близнюки») вперше було втілено в життя у 1998 році в країнах Центральної та Східної Європи. В Україні цей механізм співробітництва почав діяти відповідно до Угоди про партнерство й співпрацю між Україною та Європейським Союзом. Варто зазначити, що внутрішні війська брали активну участь у реалізовуваному протягом 2008-2010 рр. 18-місяч­ному українсько-фран­цузь­кому проекті «Впровадження та розвиток управління якістю в українській міліції». Новий проект став логічним продовженням плідної співпраці.

Після звернення української сторони до Представництва ЄС в Україні із пропозицією організувати проект для ВВ, на засіданні тендерної комісії серед численних пропозицій європейських країн було обрано пропозицію Франції, до якої на правах молодшого партнера приєдналася Румунія. Значну роль у виборі відіграла подібність ВВ до французької жандармерії та давні плідні зв’язки цих двох військових правоохоронних структур. Бюджет фран­цузь­ко-румунсько-українсько­го про­екту становив 1,55 млн євро, наданих ЄС. Його керівниками було призначено: від України – гене­рал-майора Миколу Климчука, від Франції – полковника Філіпа де Буазера, від Румунії – майора Рауля Васілаке, а роль постійного радника проекту виконував дивізійний комісар поліції Мішель Жербер, який раніше обіймав посаду аташе із правоохоронних питань Посольства Франції в Україні. Основною метою проекту стало вдосконалення системи охорони громадського порядку вітчизняними військовими правоохоронцями з урахуванням досвіду європейських колег.

Проект реалізовувався за чотирма основними напрямами. Перший компонент – «Вдосконалення інституційної спроможності внутрішніх військ МВС України» – передбачав підготовку пропозицій змін до законодавства України стосовно внутрішніх військ для підвищення ефективності їхньої діяльності.

Спираючись на досвід та рекомендації європейських експертів, внутрішні війська опрацювали проекти змін до законодавчих актів, які регулюють їхню діяльність. Ідеться про доопрацьований проект Закону України «Про Державну службу правопорядку» та паралельно розроблений ГУВВ законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України»». На важливості цього компонента неодноразово наголошував дивізійний комісар поліції Мішель Жербер, адже, на його думку, модернізація законодавства – обов’язкова умова подальшого розвитку української правоохоронної системи. Проте питання реформування ВВ неможливо розглядати поза контекстом модернізації усієї системи МВС. Такі зміни в правоохоронних структурах повинні здійснюватися концептуально, планово та поетапно – миттєве переформування зі зміною правового статусу, функцій, завдань може призвести до непередбачуваних наслідків.

Два наступні компоненти проекту – «Вдосконалення тактики дій внутрішніх військ під час виконання завдань із охорони громадського порядку» та «Вдосконалення системи професійної підготовки» – мали чималі практичні надбання. До речі, близько 40 % заходів проекту були спрямовані на покращання ефективності службово-бойової діяльності військових правоохоронців.

Важливою була й робота з аналізу чинної системи управління, яка, на думку європейських експертів, має набути рис партисипативного менеджменту, тобто демократичного стилю управління, що ґрунтується на спілкуванні й поясненні. Причому, цих принципів мають дотримуватись на всіх рівнях – від ГУВВ до найменшого підрозділу – взводу.

Окрім того, іноземні експерти активно ділилися з українськими військовими правоохоронцями практичним досвідом несення служби. Головне в тактиці дій європейських колег під час виконання завдань із забезпечення правопорядку на масових заходах – дозволити громадянам використати надані державою права та свободи, але водночас утримати дії людей у межах закону, убезпечити правоохоронців. Тож французькі та румунські спеціалісти, насамперед, ознайомлювали військовослужбовців ВВ із принципами виваженого, обережного застосування сили в критичних ситуаціях. Власне, їхню практику військовики застосовували під час проведення в Україні матчів Євро-2012. Умілі та професійні дії вояків ВВ з охорони громадського порядку упродовж чемпіонату Європи з футболу дістали високу оцінку іноземних фахівців.

Реалізація третього компонента щодо професійної підготовки фахівців у погонах дала змогу українській стороні отримати цінні рекомендації закордонних колег із модернізації системи навчання всіх категорій військовиків. Четвертий компонент Твінінгу стосувався особливостей логістики. У сфері матері­ально-техніч­ного забезпечення ВВ іноземні експерти надали чимало слушних пропозицій, однак їх впровадження потребує чималих коштів і безпосередньо залежить від фінансування внутрішніх військ із держбюджету.

Загалом в межах проекту Твінінг понад 500 військовослужбовців з’єднань та частин внутрішніх військ, МВС та СБУ по всій країні залучалися до десятків різноманітних заходів (тренінгів, навчань, підготовчих курсів). 120 європейських експертів навчали їх протидії порушенням громадського порядку під час масових заходів, детально розбирали ситуації, які виникали в їхній роботі.

Під час реалізації проекту європейські фахівці підготували понад 200 інструкторів з охорони громадського порядку (що стало в нагоді під час Євро-2012). Практична підготовка інструкторів відбувалася в умовах, максимально наближених до реальних. Важливість та актуальність такого навчання не викликає сумнівів, адже, як зазначив генерал Бертран Субеле, «під час занять військові правоохоронці проявили неабиякі професійні якості, що позитивно позначилося на іміджі військ у цілому».

Порівняно з іншими проектами міжнародної співпраці, Твінінг дає змогу вивчити не окреме питання чи певний напрям, а роботу тих чи інших структур у комплексі – за допомогою порівнянь, висновків, покращуючи дружні стосунки. Завдяки навчальним візитам до країн ЄС українські військові правоохоронці на власні очі побачили, як працюють їхні колеги з Франції, Великобританії, Румунії, Німеччини, Іспанії. Досвід цих держав, зокрема з питань боротьби з хуліганством на стадіонах, дуже став у нагоді ВВ напередодні проведення Євро-2012. Окрім того, у такий спосіб на практиці оцінювалися надані рекомендації.

Підбиваючи підсумки проекту Твінінг, його організатори та керівники наголосили, що він матиме суттєвий вплив на процес реформування внутрішніх військ, наближення їх до найвищих європейських стандартів. Виступаючи під час заходу, командувач ВВ генерал-лей­тенант Станіслав Шуляк висловив сподівання, що плідна співпраця українських військ правопорядку із аналогічними правоохоронними структурами країн ЄС триватиме й надалі.

Загалом 2013 рік стане для українських ВВ роком упровадження новацій. Із наступного місяця в повсякденній службі застосовуватимуть методичні рекомендації іноземних фахівців щодо убезпечення вояків ВВ під час виконання завдань із охорони громадського порядку. У «тестовому режимі», для апробації та вдосконалення, започатковано нові програми: бойової та спеціальної підготовки військово­службовців ВВ, програму підготовки особового складу загонів спец­призначення. Активна робота триває щодо впровадження нового, вдосконаленого курсу стрільб – найближчим часом відбудеться практичне випробування нових вогневих вправ.

Звісно, це лише деякі кроки на шляху масштабного реформування, що має завершитися народженням нової доктрини функціонування ВВ, яка відповідатиме найвищим демократичним європейським стандартам, матиме за найвищу цінність охорону конституційних прав і свобод кожного громадянина.

Ірина МАКАРЧЕНКО, м. Київ.

Фото Руслана МУЗИЧУКА, Михайла БОЦАНЮКА та Петра ФЕСУНА

друкувати

Коментарi