Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
26/08/2012 15:06

У протидії криміналітету

   Нещодавно світ побачило нове творче дітище генерала внутрішньої служби України радника МВС України Василя Дурдинця – збірник праць у двох частинах під загальною назвою «Скоординовані дії в інтересах народу і держави». 

Ім’я автора добре відоме широкому загалу: Василь Васильович ось уже кілька десятиліть представляє істинну еліту не лише правоохоронного відомства, а й держави в цілому. Аналітичний розум у поєднанні з багатим життєвим і професійним досвідом, високі культура й ерудиція – усе це риси особистості Василя Дурдинця, сформовані неабиякими цілеспрямованістю і працездатністю, щирою любов’ю до людей і справжнім патріотизмом. 

У новій праці Василя Васильовича на високому професійному рівні здійснено аналіз криміногенної ситуації в Україні у 90-х роках минулого століття, процесів і тенденцій, що її характеризують. Добре аргументований фактологічно-аналі­тичний матеріал розкриває суть, динамізм і масштабність повсякденної роботи центральних і місцевих органів влади, судових і правоохоронних органів із протидії злочинності та боротьби з корупцією. Максимально об’єктивно, гостро й критично осмислюються здобутки і прорахунки у цій діяльності, і що дуже цінно – пропонуються шляхи й практичні заходи щодо запобігання й подолання злочинності та корупції. 

Досвід роботи на ниві боротьби з корупцією і організованою злочинністю, який базується на різнобічній фактологічній основі та подається в цій книзі, допоможе глибше пізнати новітню історію нашої країни, а головне – спонукатиме всіх нас використати цей набуток у подальшій практичній роботі задля досягнення і утвердження високих стандартів суверенної, демократичної України.

Ставити перед собою завдання такого масштабу здатна лише людина, за плечима якої – десятиліття плідної діяльності на високих державних посадах та у політичному і громадському житті. У період з 1995 по 1999 роки Василь Дурдинець очолював Координаційний комітет боротьби з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України, обіймав посади Віце-прем’єр-міністра України, Першого віце-прем’єр-міні­стра України, виконував обо­в’язки Прем’єр-міністра України. Василю Васильовичу довелось безпосередньо організовувати та координувати роботу державних установ і правоохоронних органів щодо протидії корупції, незаконному вивезенню валюти за кордон, чисельним добре озброєним злочинним угрупованням та іншим негативним явищам злочинного характеру. 

Варто згадати і той факт, що це не перша спроба Василя Васильовича зробити ґрунтовний аналіз зазначених проблем. Раніше з-під його пера вийшли праці «У протидії криміналітету» та «На злочинність – усім миром». 

На думку автора цих ґрунтовних розвідок, успішність протидії криміналітету й корупції залежить від низки чинників, з яких Василь Васильович виокремлює наступні: це системний, комплексний підхід до її організації, як у центрі, так і на місцях; постійна ділова координація діяльності державних та правоохоронних органів; вміла, добре продумана концентрація сил і засобів, високий професіоналізм кадрів, їхня самовіддача та ефективне правове виховання громадян. Все це – за умови законодавчого, наукового, фінансового, матеріаль­но-техніч­ного, інформаційного забезпечення, міжнародної співпраці та справедливого правосуддя. Лише дотримуючись цих принципів, на переконання Василя Дурдинця, можна забезпечити в країні законність і правопорядок.

Нова книга Василя Дурдинця буде цікавою широкому колу читачів, передусім, дослідникам державотворчих процесів, що відбуваються у суверенній Україні, науковим та практичним працівникам правоохоронних органів. Ця ґрунтовна праця – незамінний практичний інструментарій для професійного і духовного зростання молодих лицарів Закону, оборонців конституційних прав і свобод людини і громадянина.

Марія САЛЬНІК, «ІЗ»

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті