Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
09/08/2012 15:01

Шлях до кар’єрного зростання

    Одним із пріоритетних завдань внутрішніх військ МВС залишається перехід на професійну основу, тобто комплектування підрозділів військовослужбовцями за контрактом. Із 2011-го визначну роль у підготовці й перепідготовці останніх відведено Навчальному центру ВВ МВС України, дислокованому в місті Золочеві, що на Львівщині.

    Звісно ж, людина не перетворюється на професіонала лише за фактом укладення контракту про проходження військової служби: більшість із прийнятих на службу контрактників (особливо – молодь, що не проходила строкової служби), потребує ретельної початкової підготовки. Та й у подальшому, для розвитку кар’єри, солдатів, сержантів і прапорщиків треба навчати, спонукати до підвищення кваліфікації. Ці потреби враховано в затвердженому торік у вересні наказом командувача ВВ «Положенні про організацію навчального процесу в Навчальному центрі внутрішніх військ МВС України», яким визначено, що в НЦ на спеціальних курсах проводиться підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації військовослужбовців за кон­трак­том за трьома рівнями.

Перший, початковий, рівень підготовки спрямований на навчання воїнів ВВ для їх подальшого призначення на посади зі штатними категоріями «солдат», «старший солдат», «молодший сержант». Для громадян, які не пройшли строкової служби, тривалість курсу становить 75 навчальних днів, а для тих, хто підписав контракт під час строкової та осіб, призваних із запасу, – 63 нав­чальні дні.

На другому, базовому, і третьому, вищому, рівнях підготовки військовослужбовців за контрактом готують до призначення на посади зі штатними категоріями, відповідно – «старшина» і «старший прапорщик». Тривалість обох навчальних курсів – по 25 днів.

Запровадження трирівневої системи підготовки, безумовно, має на меті підвищення рівня вишколу контрактників і престижу військових звань сержантського та старшинського складу. Адже тепер для того, щоб піднятися на нову кар’єр­ну сходинку, треба не лише сумлінно служити, а й пройти відповідний курс навчання, успішно скласти іспити, тобто довести, що за своїми професійними й діловими якостями служивий гідний підвищення на посаді й у військовому званні.

Військовослужбовець частини ВВ з охорони Южноукраїнської АЕС солдат Юрій Бурдейний – один із тих, хто цієї весни закінчив курс початкового рівня підготовки в Навчальному центрі. Юнак не служив строкової, тож незабаром після підписання контракту його направили до Золочева. За два з половиною місяця він засвоїв ази військової науки й склав випускні іспити з вогневої, фізичної, стройової, тактичної підготовки й статутів ЗСУ на «доб­ре» й «відмінно».

«Найяскравіші враження від навчання в Золочеві в мене залишилися від багатокілометрового марш-кидка «з повною викладкою», який наш підрозділ здійснив від Навчального центру до полігона, – ділиться спогадами Юрій. – А загалом за час, проведений у золочевській «учебці», я не тільки здобув ґрунтовну, всебічну військову підготовку, а й розширив свій світогляд, знайшов багато нових друзів із різних частин ВВ, з якими регулярно листуюсь, телефонуємо один одному».

Старшого телефоніста окремого столичного з’єднання ВВ з охорони дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав в Україні старшого солдата Наталію Кащук, яка пройшла в НЦ курс базового рівня підготовки, до Золочева привело прагнення кар’єр­ного зростання. За плечима чималий досвід військової служби, яку вона проходить вже за другим кон­трак­­том. Перспектива призначення на вищу посаду – головна причина того, що Наталя подала рапорт із проханням відрядити на навчання.

«Я вдячна командуванню за надану можливість професійно зростати, – каже жінка. – Приємно, що людина в погонах може здобути новий досвід, вдосконалити свої знан­ня. У Навчальному центрі для цього створені всі необхідні умови».

Сергій ДІДИК,

Ірина МАКАРЧЕНКО, м. Київ

Фото Дмитра ЖМОВКИ

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті