Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
30/07/2012 21:32

«Не треба «гри з цифрами», потрібна реальна робота»

   З-поміж питань, винесених на розгляд колегії, що відбулася минулого тижня в Міністерстві внутрішніх справ України, були стан криміногенної обстановки в державі впродовж першого півріччя, підсумки проведення Євро-2012 в Україні, кадрова політика відомства, а також підготовка до набуття чинності нового Кримінально-процесуального кодексу. У роботі колегії, окрім керівників МВС, територіальних органів внутрішніх справ, узяв участь народний депутат України Володимир Малишев. 

    Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко розпочав роботу колегії з того, що поінформував її учасників про низку кадрових змін у територіальних органах внутрішніх справ, а також структурних підрозділах центрального апарату МВС.

За словами Віталія Захарченка, керівництво держави проголосило курс на побудову якісно нової системи Міністерства внутрішніх справ на основі подальшого реформування правоохоронних органів.

«Цього реально досягти, і позитивний досвід проведення в Україні фінальної частини Євро-2012 це підтверджує», – наголосив керівник відомства.

Характеризуючи криміногенну обстановку в державі, Віталій Захарченко зазначив, що впродовж першого півріччя цього року правоохоронці розкрили понад 163 тисячі злочинів, третина з яких – тяжкі та особливо тяжкі. За його словами, необхідно налагодити обмін досвідом і прогресивними напрацюваннями в системі органів внутрішніх справ, адже це сприятиме оперативному розкриттю злочинів, а також якіснішому й повному їх розслідуванню.

«Передовий досвід, а також усе те найкраще, що є в тому чи іншому обласному підрозділі, повинно бути вивчене й упроваджене в повсякденній роботі. У зв’язку з модернізацією МВС України цей досвід необхідно застосовувати ширше», – наголосив міністр внутрішніх справ. 

Окрім того, Віталій Захарченко звернув увагу керівників обласних управлінь внутрішніх справ на необхідності відродження ефективних методів роботи з випускниками відомчих навчальних закладів, адже вони – той майбутній «кістяк», на основі якого має бути сформоване професійне ядро української міліції.

У той же час очільник правоохоронного відомства наголосив на необхідності принципового та жорсткого реагування на всі випадки порушення законодавства й вимог службової дисципліни з боку працівників міліції.

«Потрібно вчасно й відкрито звільняти працівників, які своїм ганебним вчинком зводять нанівець копітку роботу багатотисячного колективу. Тут компромісів не повинно бути», – сказав керівник МВС.

Учасники наради торкнулися кола актуальних питань у роботі структурних підрозділів внутрішніх справ. З-поміж них – протидія економічним злочинам, незаконному обігові наркотиків, необхідність реорганізації окремих підрозділів, які контактують із населенням. Окрім того, міністр наголосив на необхідності звернути увагу на ті проблемні моменти, які можуть виникнути з набуттям чинності нового КПК України.

«Ми повинні зробити все, щоб у нових умовах система працювала стабільно й ефективно», – зазначив Віталій Захарченко.

Заступник міністра внутрішніх справ України Віктор Ратушняк поінформував учасників колегії про результати роботи відомства під час проведення в Україні фінальної частини Євро-2012. Він зазначив, що завдяки професійним діям працівників міліції вдалося уникнути порушень громадського порядку. На думку представника керівництва МВС, позитивні напрацювання необхідно використовувати й надалі, адже нашу державу в майбутньому очікує низка значущих суспільних подій.

Народний депутат України Володимир Малишев, який є головою підкомітету з питань законодавчого забезпечення і парламентського контролю за діяльністю органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, зупинився на кількох важливих моментах у житті українського суспільства. Серед них протидія наркоманії, підвищення іміджу правоохоронного відомства в очах громадян тощо. Він наголосив, що, зі свого боку, всебічно сприятиме цій роботі, зокрема законодавчо.

Ще один аспект, на якому народний депутат акцентував увагу правоохоронців, – набуття чинності нового КПК. Володимир Малишев переконаний, що навчальні заняття з особовим складом міліцейських підрозділів потрібно розпочинати вже тепер. На завершення свого виступу парламентар наголосив на необхідності врахування громадської думки про роботу міліції в оцінюванні діяльності відомства.

Віталій Захарченко зазначив, що він підтримує ідею проведення соціологічних досліджень ефективності діяльності органів внутрішніх справ.

«Не треба «гри з цифрами», потрібна реальна робота. Остаточне рішення про те, ефективно чи не­ефективно працює міліція, повинні зробити громадяни. Для цього Міністерство внутрішніх справ потрібно модернізувати», – сказав на завершення засідання Віталій Захарченко.

Під час роботи колегії керівник МВС також вручив нагороди тим працівникам міліції, які взяли активну участь у розкритті резонансного злочину в Дніпропетровську наприкінці квітня цього року.

Микола Гулевич , м. Київ. 

Фото Олега Переверзєва

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті