Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
17/06/2012 18:27

Чого українців іспанці навчали

   У межах реалізації проекту Твінінг «Сприяння вдосконаленню системи охорони громадського порядку внутрішніми військами МВС України» делегація офіцерів українських внутрішніх військ на чолі із заступником начальника Управління міжнародних зв’язків МВС України полковником міліції Олексієм Ілляшенком відвідала Королівство Іспанію.

   

 

Під час зустрічей із представниками МВС Іспанії розглянуто структуру й функції Національної поліції та Цивільної гвардії Королівства, філософію суспільно-орієнтованої поліції та програми участі правоохоронних органів у поліпшенні безпеки в навчальних закладах, а також завдання, які стоять перед іспанськими правоохоронцями щодо боротьби з нелегальною міграцією.

Цивільна гвардія Іспанії є аналогом ВВ – військовим формуванням, яке виконує правоохоронні функції. Її діяльністю охоплено понад 84 % території королівства – міста з населенням менше як 50 тис. осіб та сільську місцевість, – де проживає понад 35% громадян країни. З-поміж завдань гвардійців – несення патрульної служби, регулювання дорожнього руху на магістралях і шляхопроводах, боротьба зі злочинністю (опера­тивно-роз­шу­кова діяльність і виконання слідчих дій). Крім того, гвардія бореться з кон­трабандою, провадить митний контроль на кордоні, в морських та аеропортах, наглядає за безпекою навколишнього середовища, видає ліцензії на зброю та вибухові речовини, конвоює засуджених, виконує завдання військової поліції у Збройних силах Іспанії.

До складу Цивільної гвардії входять і такі підрозділи, як інформаційна служба (виконує функції розвідки, боротьби з тероризмом, захисту національної безпеки), вузькоспеціалізований елітний антитерористичний підрозділ спеціального призначення, служба забезпечення радіохімічної, біологічної та вибухотехнічної безпеки, кінологічні підрозділи (що загалом налічують понад 400 службових собак), берегова охорона (2 кораблі та 75 інших плавзасобів), авіація (2 літаки та 36 гелікоптерів) та інші.

Під час відвідування Державного секретаріату безпеки МВС Королівства Іспанії члени української делегації ознайомилися з функціями цього органу, структурою Національної поліції та Цивільної гвардії, їхніми завданнями й тим, як забезпечується координація роботи двох правоохоронних структур.

У дислокованому в передмісті іспанської столиці Мадрида спеціальному антитерористичному підрозділі Цивільної гвардії, на який покладено завдання боротьби з тероризмом, протидії наркотрафіку та операції щодо звільнення заручників, представникам МВС України запропонували оглянути матеріальну базу для підготовки військовослужбовців (що забезпечує проведення комплексу тренувань та стрільб, крім тренувань на воді), екіпіровку та озброєння. Наявна матеріальна база підрозділу дозволяє протягом 30 хвилин із моменту прибуття на місце виконання завдання розгорнути у кількох сучасних наметах модульний мобільний центр керівництва операцією та підготовки груп втручання. Крім того, іспанські колеги провели для гостей показові заняття, під час яких відпрацьовувалися дії щодо звільнення заручників.

 

Цікавим був і візит до мобільного підрозділу з охорони громадського порядку Цивільної гвардії, який є аналогом військової частини спеціального призначення українських ВВ. Він охороняє громадський порядок у регіоні Мадрида, надає допомогу місцевим силам правопорядку, а також забезпечує особисту охорону перших осіб держави. У Цивільній гвардії вісім таких підрозділів, дислокованих у найбільших округах країни. Окрім навчально-матеріальної бази, техніки, озброєння та екіпіровки підрозділу, українська делегація мала змогу оцінити й побутові умови іспанських колег – зокрема, звернувши увагу на те, що в підрозділі служать чимало жінок. Як з’ясувалося, щодо служби представниць прекрасної статі ніяких штучних послаблень не створюють (хіба що для них передбачено дещо легші нормативи з фізичної підготовки). Професійний рівень жінок-поліцей­ських і гвардійців досить високий, вони служать нарівні з чоловіками майже в усіх правоохоронних підрозділах Іспанії. Цікаво й те, що табельна зброя кожного військовослужбовця зберігається в його персональній шафі поряд із форменим одягом, до того ж, за словами командира, протягом понад 15 років його служби в підрозділі не сталося жодного випадку втрати зброї або її неправомірного використання.

Під час відвідання мадридського підрозділу спеціального призначення Національної поліції Іспанії, який є аналогом українського «Беркуту», члени нашої делегації ознайомилися із завданнями цього підрозділу, технікою та спеціальними засобами, які використовують для охорони громадського порядку та ліквідації масових заворушень. До речі, як з’ясувалося, під час масових заходів у місті та на території стадіонів іспанські правоохоронці несуть службу з вогнепальною зброєю.

У контексті наближення Євро-2012 особливо актуальним для українських правоохоронців був візит на одну з футбольних арен Мадрида – «домашній» стадіон футбольного клубу «Атлетико» «Вісенте Кальдерон», де вони детально, починаючи з етапів підготовки, ознайомилися з організацією охорони правопорядку під час проведення матчу чемпіонату Іспанії між столичними командами «Атлетико» та «Реал». Українській делегації продемонстрували командний пункт стадіону, звідки за допомогою понад 200 відеокамер ведеться спостереження за всім, що відбувається на трибунах та прилеглій території. Відповідальність за працездатність цього обладнання несе адміністрація стадіону. Порядок на трибунах забезпечували стюарди та понад 200 поліцейських, із них 80 – навколо сектора з фанатами-«ультрас» «Реалу». Після матчу українським офіцерам надали можливість поспілкуватися з футболістами «Реалу» (з-поміж яких був і нападник клубу та збірної Португалії Криштіану Роналду). Основною темою обговорення було питання безпеки футболістів та вболівальників під час проведення Євро-2012.

 

У  Мадриді українська делегація також ознайомилася зі структурою та основними завданнями Вищого командування поліції та оперативного командного Центру 091, який щодня приймає понад 3 тис. телефонних дзвінків. Ті повідомлення, які не є компетенцією поліції, переадресовуються відповідним службам.

У місті Логроно українські правоохоронці відвідали Центр спеціальної підготовки (ЦСП), на базі якого військовослужбовці Цивільної гвардії удосконалюють рівень професійної підготовки за сімома основними напрямами. Це й 13-тижневий курс спеціальної підготовки, під час якого військовослужбовці спецпідрозділів Цивільної гвардії відпрацьовують дії в будь-яких умовах, як на суші, зокрема й у лісистій та гірській місцевості, так і на воді та в повітрі, тобто із застосуванням елементів парашутної та аеромобільної підготовки (одночасно навчається 100 осіб); 6-тижневий курс стрільби (25 осіб); 4-тижневий курс захисту віп-персон (24 особи); 4-тижневий курс «контроль мас» – тобто охорона громадського порядку під час масових заходів (70 осіб); спецпідготовка кавалерії (2 тижні в центрі та 8 тижнів – у Мадриді); 9-тижневий курс підготовки інструкторів – спеціалістів оперативного втручання (25 осіб); 5-тижневий курс підготовки фахівців для міжнародних миротворчих місій (70 осіб). До речі, нині за фінансової підтримки Європейського Союзу навчальну базу ЦСП удосконалюють: тут уже споруджено нове стрільбище та майданчик для відпрацювання навичок екстреного маневрування автомобілем.

Під час візиту до групи оперативного реагування українська делегація дізналася про функції цього підрозділу, його озброєння та екіпірування. Враховуючи те, що ця група дислокована поблизу Країни Басків, де досі діє терористичне угруповання ЕТА, основним завданням цього підрозділу є пошук і виявлення терористів та їхніх баз у гірській місцевості. Також іспанські правоохоронці продемонстрували гостям прийоми затримання злочинців у різних ситуаціях – під час пішого патрулювання, на транспортних засобах, у будівлі, з використанням альпіністського спорядження, а також дії щодо супроводу віп-персон.

Національна поліція і Цивільна гвардія Іспанії, як соціальні інститути, що забезпечують захист прав і свобод громадян, мають безмежну повагу й довіру іспанського суспільства (що не раз підтверджено опитуваннями населення).

Олександр БУСЛОВИЧ , м. Київ.Фото Сергія МАЛЬЦЕВА

друкувати

Коментарi