Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
28/05/2012 22:23

Технологія гордості

   До старту фінальної частини Євро-2012 в Україні залишаються лічені дні. Підходять до логічного завершення розпочаті у зв’язку з проведенням футбольного свята різноманітні проекти – будівничі, інфраструктурні, управлінські. Аспекти гарантування безпеки в підготовчий період були чи не найважливішими в низці проблем, котрі Україна зобов’язувалася вирішити упровадженням певних європейських стандартів. Причому ці стандарти не тільки осучаснювали відповідний сервіс на час змагань за право володіти заповітним кубком UEFA. Усе, чого українці спромоглися досягти в цій царині – стадіони, аеропорти, дороги, готелі, сучасне обладнання органів правопорядку тощо, – слугуватиме нашій країні ще не один рік. Днями в Донецьку за участю міністра внутрішніх справ відбулося відкриття першого в державі Центру оперативного реагування міліції (ЦОРМ) – новітньої системи управління силами й засобами, котра значно покращить якість відпрацювання ОВС подій, повідомлень і заяв громадян. За її допомогою вже розкрито кілька злочинів.

    Суть – у цілодобовому контролі
   Церемонію відкриття провели чудово: чітка доповідь міністру, нагородження відзнаками тих, хто доклав найбільше зусиль для втілення проекту, змістовні промови глави відомства й очільника обладміністрації. Усе ніби як і годиться для заходу такого рівня. Проте в присутніх зовсім не виникало відчуття напускного пафосу, як те буває під впливом урочистого звучання фанфар. Навпаки, здавалося: більшість із них охопило відчуття небувалої гордості – саме такої, котрої останнім часом так не вистачало українцям. Гордості за наших людей – за те, що можемо планувати, втілювати та працювати не гірше, ніж у будь-якій іншій розвиненій країні. Україна справді прагне успішності й визнання. І не зашореному упередженістю погляду легко знайти ознаки оновлення. Безперечно – ЦОРМ, котрий Віталій Захарченко назвав принципово новим підрозділом донецької міліції, є кроком до перетворення органів внутрішніх справ на правоохоронне відомство європейського зразка. Для того, на переконання міністра, нині потрібно вдосконалювати наявні методи управління ресурсами ОВС і впроваджувати передові технології.
   Створення цього центру стало можливим завдяки спільним зусиллям главку міліції, обласної і міської влади. Ідея ж централізованого управління правоохоронними силами зародилася 2004-го, коли розробляли та реалізовували комплексну автоматизовану систему «Безпечне місто». Остання є поєднанням прог­рамно-апаратних засобів й організаційних заходів, спрямованих на забезпечення належного громадського порядку й ефективної роботи міліції. До новації діяльно «долучилася» міськ­адміністрація – допомогла запустити пілотний проект. Його суть – у цілодобовому контролі за оперативною обстановкою, зокрема засобами відеоспостереження, автоматизованому інформуванні відповідних служб у разі НП, інтеграції інформації, що надходить із різних автоматизованих систем тощо. Тоді в Донецьку встановили перші 10 «всевидючих» міліцейських камер. Згодом виникла потреба значно вдосконалити апробовану практикою технологію – тим паче Україні довірили провести фінал Євро-2012. От і засіли розробники за новий проект – ЦОРМ, що мав одержати незрівнянно ширше коло можливостей.
   – Цей центр унікальний апа­ратно-програмним оснащенням і створений не для міліції, а для людей, – зауважує очільник МВС. – Таку технологію ми упроваджуватимемо в усіх великих українських містах. Її потенціал доволі великий. Навіть фахівці-розроб­ники досі відкривають нові горизонти використання системи, обладнання котрої має гарантію 25 років. З іншого боку, тут адаптовано європейський досвід. Приміром, у французькому Ліоні поліцейських ви майже не зустрінете, а от реагують вони на пригоди та виклики значно хутчіше нашої міліції. Відбувається це й завдяки повсюдному використанню камер відеоспостереження. Екіпажі виїздять уже тоді, коли інцидент лише набуває ознак правопорушення й ще немає заяви, але оператор моніторингу бачить загрозу. Передусім, це потрібно громадянам, щоб почуватися безпечніше. За допомогою такої системи, як ЦОРМ, можна розібратися в багатьох ситуаціях – у тих же ДТП, коли обидва учасники кажуть, що їхали на зелений сигнал світлофора. Краще документуватимуть і вуличну злочинність – розбої, пограбування, крадіжки, хуліганство. Стандарти, досягнуті перед Євро-2012, ми підтримуватимемо та примножуватимемо. Ми хочемо технічно осучаснити, переоснастити органи внутрішніх справ, щоб вони могли якісно виконувати значний обсяг роботи меншою кількістю працівників.

    Допомога надходитиме швидше
   Водночас начальник ГУМВС у Донецькій області полковник Вік­тор Дубовик відзвітував: ЦОРМ розвиватиметься й надалі. На цей проект витрачено близько 15 млн гривень. Перший результат новації – на 25-30 % збільшується кількість дзвінків: здебільшого тому, що «міліцейська» телефонна лінія стала практично вільною й нею можна безпроблемно скористатися. Тож допомога надходитиме швидше. Якщо донедавна з моменту звернення громадянина до прибуття наряду в Донецьку спливало приблизно 40 хвилин, то тепер – не більше 10. Економія часу досягається переважно за рахунок суттєвого зменшення термінів опрацювання інформації, котра надходить, і автоматизації процесу реєстрації в базах даних. Ефективне управління силами міліції забезпечують пристрої позиціонування (GPS-трекери). Нині їх придбано 74, за допомогою них контролюють не лише координати розміщення наряду, а й те, наскільки швидко він виїздить на подію. Інспектор із управління нарядами на електронній карті бачить диспозицію сил і засобів у зоні відповідальності та місця ситуацій, на які треба організувати реагування. Також він слідкує, в якому статусі перебувають наряди (патрулюють, виїздять на пригоду, змінюються, повертаються з виклику із затриманим тощо). Допомагають фахівцю майже 170 камер стеження в ключових точках мегаполіса. До початку Євро-2012 їх кількість зросте до 527, а до кінця року – до 1500. Системи ж відеонагляду «Рубіж-контроль» і Probki.ua в онлайні дозволяють відстежити певні транспортні засоби, зокрема ті, що перебувають у розшуку. Зауважимо: камери встановлюють за рахунок державного й місцевих бюджетів, бо 2012-го МВС профінансовано лише на 42 %.

    Епохальна пересадка: із «бобика» – у «рено»
   Нам влаштували екскурсію цією гордістю донецької міліції – дуже зручним для тривалої й напруженої роботи офісом. До речі, під час футбольного єврочемпіонату в ньому розміститься група оперативного штабу обласного Антитерористичного центру, а одну з великих кімнат, обладнану Wi-Fi і комп’ютерами, нададуть поліцейським-коорди­наторам, які прибудуть зі збірними. Тут можуть повноцінно працювати 14 людей. Cаме в ЦОРМ, а не в чергові частини райвідділів, надходитимуть повідомлення від громадян, інформація від екстрених служб, а також відеодані з камер. Очільник штабу главку полковник Костянтин Богданов наочно продемонстрував, як діє система в тестовому режимі. Оператори «102» одержали ввідну – дзвінок від іноземки з мобільного про пограбування. Перекладач доповіла суть повідомлення. Черговий одразу прий­няв рішення. За якусь хвилину на величезній багатофункціональній «плазмі» бачимо картину – до заявниці підійшли наряд і волонтер, що знає іноземну мову (до речі, такі знавці працюватимуть разом із міліцією в період Євро-2012). Затим спостерігаємо момент затримання умовного лиходія.
   Міністр запевнив: різновиди послуг міліцейського сервісу розвиватимуть і надалі. Зокрема, створюють мережу сучасних МРЕВ, куди людина зможе звернутися у питаннях реєстрації ТЗ, здачі іспитів тощо незалежно від місця проживання. Такі МРЕВ уже відкрили в столиці й Івано-Франківську.

Геннадій КАРПЮК , «ІЗ»,
Київ–Донецьк–Київ.
Фото Олега ПЕРЕВЕРЗЄВА 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті