Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
05/04/2012 17:57

МВС цікавить досвід грузинських реформ

    Досвід Грузії в реформуванні своєї правоохоронної системи, його практичне застосування в процесі модернізації МВС України, а також протидія корупційним проявам у державній царині – ці питання в Києві обговорили міністр юстиції Грузії Зураб Адеішвілі та міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко. 

    За словами очільника українського правоохоронного відомства, співпраця та добросусідські відносини між двома країнами завжди були й залишаються на високому рівні. Що ж до взаємодії правоохоронних структур України й Грузії, то з часу проголошення незалежності між міністерствами внутрішніх справ обох країн укладено п’ять угод про співпрацю в різних напрямах правоохоронної діяльності.
   – Нас дуже цікавить процес модернізації грузинської поліції, оскільки МВС України на сьогодні теж перебуває в стадії реформування, метою якого є перетворення Міністерства на правоохоронне відомство європейського зразка. Цікавлять і ті процеси, які відбувалися у вас, особливо новий підхід до організації діяльності підрозділів Державної автомобільної інспекції, підрозділів служби охорони громадського порядку, – зазначив Віталій Захарченко.
   Керівник Міністерства юстиції Грузії подякував главі МВС України за допомогу, яку очолюване ним відомство надає грузинським колегам. За його словами, ситуація в органах правопорядку Грузії на початку реформ була досить важкою, однак нині в країні майже немає такого явища, як корупція. На думку Зураба Адеішвілі, це стало можливим завдяки ухваленню необхідної законодавчої та нормативної баз. Окрім того, керівництво країни зробило кілька необхідних кроків: об’єднання окремих право­охоронних структур, оснащення їх високотехнологічним обладнанням, належне матері­аль­но-технічне забезпечення.
   Розмова між українським та грузинським колегами торкалася актуальних для кожного громадянина тем: прозорості процесу та відсутності корупційних схем під час видачі особистих документів (паспортів, посвідчень водія), введення винятково електронного документообігу. Грузинські фахівці поділилися досвідом створення «Будинків юстиції» – спеціалізованих установ, де будь-хто може одержати майже всі соціальні сервіси, що надає держава. Така модель побудови процесу задоволення соціальних потреб громадян є додатковим бар’єром у протидії посадовим зловживанням й унеможливлює виникнення передумов для корупційних проявів.
   Найближчим часом Віталій Захарченко на запрошення іноземних колег планує прибути з візитом у Грузію, щоб особисто ознайомитися з досвідом реформування правоохоронної системи цієї країни та вивчити методи його застосування в процесі модернізації МВС України.

Микола ГУЛЕВИЧ , м. Київ.
Фото Олега Супруна  

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті