Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
19/02/2012 14:33

Наглядова рада: імпульс до розвитку НАВС

   Минулий рік для Національної академії внутрішніх справ був ювілейним – навчальний заклад відсвяткував 90-річчя з дня свого заснування. З нагоди цієї дати, як і годиться, відбулися урочистості. До славетної дати було випущено друком докумен­тально-художнє видання «Від курсанта до генерала», а також підготовлено документальний фільм про академію.

    Але це – святкові події, святкові турботи. Що ж до буденного життя, то воно сповнене проблем, завдань, які треба невідкладно вирішувати. І це турботи не лише адміністрації вишу, а й його найдієвішого органу – Наглядової ради.
   Наглядова рада академії була створена в 2006 році. Цей час – період впровадження в систему відомчої освіти європейських норм і стандартів з урахуванням приєднання України до Болонської декларації, за умови збереження і накопичення здобутків кращих вітчизняних традицій підготовки фахівців для органів внутрішніх справ на гуманістичних, демократичних засадах. Для реалізації цих завдань Наглядовій раді треба всебічно сприяти розробці перспективних і поточних завдань реформування органів внутрішніх справ відповідно до сучасних вимог у забезпеченні практичних підрозділів методичними рекомендаціями та посібниками з актуальних питань оперативно-служ­бової діяльності, які враховують сучасний досвід і світову практику.
Положенням про Наглядову раду, яке регламентує її діяльність, передбачено, що до її компетенції входить низка завдань, які скеровані не лише на реалізацію державної політики в галузі вищої освіти і науки, визначення пріоритетних напрямів розвитку наукових шкіл, впровадження новітніх технологій у навчальний процес, виконання академією державного замовлення з підготовки кадрів, але й громадський контроль за діяльністю керівництва академією.
   У червні 2011 року Наглядовій раді НАВС виповнилося 5 років. За цей час радою було розглянуто 54 питання, які неодноразово охоплювали всі напрями діяльності академії. Лише за минулий рік Наглядовою радою розглянуто 11 ключових у діяльності академії питань, зокрема щодо стану та напрямів подальшого вдосконалення кадрового забезпечення, зміцнення дисципліни і законності та протидії проявам корупції в академії; щодо підсумків 2010/2011 навчального року, завдань та напрямів подальшого вдосконалення підготовки фахівців в академії у 2011/2012 навчальному році. Треба зауважити, що серед питань, які розглядає і вирішує Наглядова рада, жодне не дублює роботу ректорату, це планові питання, що стосуються, насамперед, розвитку Національної академії внутрішніх справ.
   З-поміж іншого, значна увага зосереджується на питаннях щодо стану і напрямів подальшого вдосконалення фінансово-господарської діяльності, економного, цільового та раціонального витрачання коштів. У своїх рішеннях Наглядова рада акцентує увагу на підвищенні особистої відповідальності та ініціативи в реалізації заходів, спрямованих на подальше зміцнення і поетапний розвиток навчально-наукової, мате­рі­ально-технічної бази академії, поширення впливу важелів збереження й ощадливого цільового використання матеріальних цінностей, коштів та всіх видів енергоресурсів. Визначено завданням перед ректоратом активізацію пошуку резервів розвитку матеріально-технічної інфраструктури академії, ресурсного і фінансового забезпечення всіх напрямів життєдіяльності навчального закладу відповідно до вимог чинного законодавства, сприяння вихованню особового складу в дусі ощадливого, господарського ставлення до майна, коштів, інших ресурсів академії.
На засіданнях Наглядової ради панує ділова обстановка, дискутуються питання, виробляється спільне рішення, надаються рекомендації щодо виконання поставлених завдань.
   Конструктивною є роль ректора академії професора Коваленка В.В. у сприянні взаємодії ректорату з Наглядовою радою. За потреби, з питань, які потребують конкретного вирішення, Наглядова рада звертається до проректорів за напрямами з протокольним дорученням. Проректор на своєму рівні, відповідно до функціональних обов’язків, оцінює можливість і перспективи його виконання.
   Зрозуміло, що одним із нагальних для будь-якого вишу, і НАВС не є винятком, є завдання підвищення рівня професійної підготовки майбутніх фахівців. Для досягнення цієї мети треба підвищувати рівень підготовки викладацького складу, дбати про підготовку наукових і науково-педагогічних кадрів з числа працівників НАВС, які б сміливо впроваджували інноваційні технології у навчання за базовими напрямами підготовки кадрів, розвивати наукові школи, удосконалювати організацію наукових досліджень. Ці питання є ключовими у діяльності Наглядової ради, і наглядові функції реалізуються саме через призму узгодженості проведеної роботи в академії та державної політики у сфері навчально-вихов­ного процесу.
   За роки незалежності сформувались наукові школи з проблем юридичної психології та філософії права (професор М.В. Костицький), кримінального процесу (професор Л.Д. Удалова). Дістали наукового визнання такі сучасні напрями досліджень, як поліцеїстика (професор С.Ф. Константінов), кримі­наль­но-виконавчого права та профілактики злочинів (професор О.М. Джужа), юридична компаративістика (професор О.Д. Тихомиров) тощо. За останні два роки в НАВС започатковано наукову школу з проблем економічної безпеки держави.
   Попри це, Наглядова рада двічі за минулий рік розглядала питання, пов’язані з науковою роботою в академії, та у своїй роботі акцентувала увагу на змістовному оновленні планів науково-дослідних робіт з урахуванням загальнодержавних і галузевих програм, рішень колегії МВС України, замовлень галузевих служб і підрозділів. Рекомендувала ректорату академії двічі на рік здійснювати перевірку виконання планів підготовки дисертаційних досліджень та своєчасно приймати рішення про відрахування докторантів і ад’юнктів, які їх не виконують. Все це і дало відчутний позитивний результат.
   Поруч з вирішенням освітніх, професійних, соціальних проблем повз увагу Наглядової ради не пройшли питання виховання патріотизму та формування національної свідомості, стійких моральних якостей, навичок і звичок поведінки особового складу академії. З цією метою Наглядова рада ініціювала розроблення Комплексної програми патріотичного виховання, в якій визначила основні завдання і форми національно-патріотичного та морально-естетичного виховання. Як результат, Програма була затверджена Вченою радою академії і введена в дію наказом ректора. Це, безумовно, важливо для всіх, а особливо для тих, кого академія готує для роботи у підрозділах органів внутрішніх справ, зокрема, відряджає для участі в миротворчих місіях.
   Ще одним із актуальних питань, що входить до компетенції Наглядової ради, є забезпечення ефективної взаємодії з профільними комітетами Верховної Ради України, органами державного управління, структурними підрозділами МВС, а також навчальними закладами, науковими установами України та іноземних держав.
Зрозуміло, що виконувати таку складну і багатогранну роботу мають досвідчені фахівці, які складають команду однодумців. Незмінним головою Наглядової ради академії є знаний державний, політичний, громадський діяч, радник МВС України, Заслужений юрист України, Почесний професор НАВС, генерал внутрішньої служби України Василь Васильович Дурдинець, спів­­головою – народний депутат Ук­раїни, доктор юридичних наук, член-ко­респондент Національної академії правових наук України, Заслужений юрист України Сергій Миколайович Гусаров.
   Активну участь у роботі Наглядової ради беруть Богуцький Юрій Петрович – перший заступник міністра культури і туризму України, Куліков Петро Мусійович заступник міністра, Болюбаш Ярослав Якович – директор Департаменту вищої освіти, Бондаренко Віктор Дмитрович – директор Департаменту атестації кадрів     Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.
   Опікуються проблеми академії Голова Конституційного суду України – Головін Анатолій Сергійович, голова Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат України – Швець Віктор Дмитрович, керівник апарату Верховної Ради України – Зайчук Валентин Олександрович, голова Київської обласної держадміністрації – Присяжнюк Анатолій Йосипович, голова Солом’янської в місті Києві райдержадміністрації – Сидоров Іван Петрович.
   Завжди сприяють та надають фахову допомогу Шемшученко Юрій Сергійович – директор Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, Пшеничний Валерій Григорович – проректор Національної академії СБУ, Невідомий Василь Іванович – головний контролер-директор Департаменту з питань оборони та безпеки держави Рахункової палати України.
   Від того, як організована робота Наглядової ради, від рівня її забезпечення потрібною інформацією, залежить якість виконання нею своїх функцій, тому до виконання завдань Наглядовою радою долучаються експерти та фахівці з питань, що належать до її компетенції, структурними підрозділами в установленому порядку надається інформація і необхідні матеріали.
   Наразі є актуальним організаційне, документальне і матері­­ально-технічне забезпечення діяльності Наглядової ради, яке покладається на секретаріат Вченої ради та відділи комплексу ресурсного забезпечення та ком­п’ютерного і програмного забезпечення закладу.
   Запорукою успіху, як відомо, є також організаційна форма роботи. З огляду на це, було вирішено чотири рази на рік – щокварталу – проводити засідання, в яких, крім членів Наглядової ради, беруть участь ректор академії, проректори, керівники структурних навчальних підрозділів.
   З питань, де потрібна участь і допомога на найвищому рівні, Наглядова рада звертається до Кабінету Міністрів, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Департаменту кадрового забезпечення МВС України та інших установ.
   Так, на виконання протокольного доручення «Комплексну програму національно-патріо­тичного та морально-естетичного виховання особового складу НАВС на 2011–2012 роки» надано члену Наглядової ради, першому заступнику міністра культури і туризму України Ю.П. Богуцькому для проведення її експертизи із залученням фахівців Академії педагогічних наук, Академії мис­тецтв України та інших установ, які займаються цілеспрямовано методикою виховної роботи.
   Крім того, Наглядова рада провела аналіз участі науково-педа­го­гіч­них працівників академії у розробці законопроектів, концепцій, програм, що стосуються нагальних проблем державотворення та розвитку громадянського суспільства в Україні. І насправді, є чим пишатися Національній академії внутрішніх справ.
У 2011 році за зверненнями профільних парламентських комітетів опрацьовано понад 40 матеріалів із проектами законів України, серед яких зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, зміни до деяких законів України (щодо запровадження європейських стандартів у кримінальній юстиції, щодо запобігання обмеження економічної конкуренції, щодо посилення відповідальності службових осіб за перешкоджання підприємницькій діяльності, щодо протидії хабарництву тощо).
   За дорученнями МВС фахівці профільних кафедр уже тривалий час активно співпрацюють у складі робочих груп з доопрацювання проектів Кримінального процесуального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення.
   Приділяється увага й правовому супроводженню загальнодержавних і відомчих комплексних цільових програм, опрацюванню проектів актів Президента України та Уряду.
   Зокрема, на виконання доручення Ради національної безпеки і оборони України та Плану заходів МВС України на 2011 рік із забезпечення виконання Указу Президента України «Про план заходів із виконання обов’язку та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи», в академії створено цільові робочі групи з підготовки проектів Концепції реформування правоохоронних органів. 
   Показово, що за науковими коментарями до академії звертається Конституційний Суд України. Зокрема, у 2010–2011 рр. за зверненнями Конституційного Суду України фахівцями академії надавалися наукові висновки щодо відповідності Конституції України окремих положень Кримінального та Криміналь­но-процесуального кодексів України, Закону України «Про міліцію», Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Своїм рішенням Наглядова рада зобов’язала керівництво академії винести на розгляд ректорату кандидатури науковців, які беруть участь у нормотворчій роботі щодо вдосконалення законодавства, а також підготувати аргументоване звернення до державних органів влади (Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, Академії правових наук, Академії педагогічних наук тощо) з клопотанням щодо їх висунення до нагород та відзнак.
   Особливо зауважимо на тому, що авторитет Наглядової ради реалізується також через обов’яз­ковість для виконання посадовими особами академії рішень, які прийнято на засіданнях ради в межах її компетенції, а контрольною діяльністю Наглядової ради ніяким чином не підмінюються функції ректорату, передбачені Статутом, останній же не залишає поза увагою жодного рішення та протокольного доручення і обов’язково реагує на них. І це не безпідставні твердження, Наглядова рада щорічно окремим питанням розглядає саме виконання своїх рішень окремими відповідальними особами.
   Зазвичай засідання проходять у теплій, дружній атмосфері, плідній дискусії. Кожен з учасників засідання має змогу не лише викласти свої думки з того чи іншого питання, а й що дуже важливо, запропонувати своє бачення його вирішення.
   Не стало винятком і останнє передноворічне засідання ради на якому, окрім підведення підсумків роботи у 2011 році, розглядались перспективні завдання. Серед них – розроблення та впровадження концепції реформування за окремими напрямами правоохоронної діяльності, а також спрямування зусиль на підвищення іміджу академії, розвиток її навчальної та матеріальної бази, підготовку кадрів, які б примножували славні традиції української міліції.
   Певні того, що авторитет Наглядової ради НАВС і надалі буде зростати, вона продовжить плідну роботу, спрямовану на покращення її діяльності, акцентування уваги ректорату на ключових напрямах діяльності навчального закладу, а жодне рішення не залишиться поза увагою ректорату.
   Попереду нові проблеми і завдання, які треба невідкладно вирішувати. І це турботи не лише адміністрації академії, а й його дієвого органу – Наглядової ради.

Олександр Користін ,
професор
 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті