Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
01/02/2012 12:40

Був оркестр курсантським – став офіцерським

   Дебют духового оркестру УМВС в Івано-Франківській області відбувся під час урочистостей з нагоди Дня міліції. Музичний колектив створив знаний на просторах краю диригент Ярослав Геців, запросивши до співпраці своїх колишніх вихованців.

    Випускник музично-педаго­гічного факультету Івано-Фран­ківського педінституту Ярослав Геців понад три десятиліття очолював духовий оркестр у міліцейському навчальному закладі. Спочатку це була школа, а потім училище міліції. З 2004 року він став керманичем музичного колективу Прикарпатського юридичного інституту МВС України. З хлопчаків, які ніколи не тримали в руках духових інструментів і не знали нотної грамоти, Ярослав Степанович виховував справжніх музик. Духовий оркестр, у якому грали винятково курсанти, не раз ставав переможцем і лауреатом міжнародних та всеукраїнських фестивалів, виступав на різноманітних заходах, що проводилися в Івано-Франківську. Щоранку, перед початком занять, марші в його виконанні надихали інститутський колектив на плідну роботу, підіймали настрій.
   Після розформування Прикарпатського юридичного інституту професійний педагог і диригент залишався без роботи не довго. Коли керівництво УМВС в Івано-Франківській області запропонувало Ярославу Геціву створити духовий оркестр, одразу ж постало питання: кого запросити? За власними записами Ярослав Степанович розшукав випускників Прикарпатського юридичного інституту, які грали у духовому оркестрі цього навчального закладу й отримали направлення на роботу в органи внутрішніх справ Івано-Фран­ківщини. Виявилося, що хтось із них вже зняв погони, дехто вийшов на заслужений відпочинок. Загалом набралося 23 оркестранти, з яких після співбесіди з диригентом «відсіялось» троє.
   – Оскільки часу було не так вже й багато – перед нами поставили завдання до 20-ї річниці української міліції підготувати виступ, то проводили репетиції двічі на тиждень, – розповідає Ярослав Геців. – Дехто понад 10 літ не брався за інструмент й практично все забув – час робить своє. Нині ж у репертуарі нашого оркестру є 15 творів: як службово-оркестрового репертуару, так і танцювально-розва­жального. Оркестр може обслуговувати урочисті заходи, брати участь у святкових концертах, проводити в останню путь. 
   Прем’єра виступу новоствореного музичного колективу відбулася 20-го грудня 2011-го. Перед початком урочистостей оркестр у фойє грав для гостей, а потім обслуговував церемоніальну частину: супроводжував музикою внесення прапора УМВС, грав туш, різні марші. А в концертній програмі глядачі захоплено слухали акомпанемент пісні «Офіцери» у виконанні дільничного інспектора Калуського міськвідділу майора міліції Володимира Возняка та легку оркестрову композицію «Роземунда». 
   – Хлопці втягнулися в творчий процес, грають із задоволенням. Вони ніби знову повернулися у свої курсантські роки, але вже як статечні чоловіки. У цьому колективі є й капітани, і майори, і підполковники. Щоправда, оркестранти іноді дозволяють собі й погаласувати, але ті­льки-но я на них гляну – миттю вгамовуються, – усміхаючись, розповідає Ярослав Степанович.
   Ярослав Геців наголошує: колектив, очолюваний ним, – єдиний самодіяльний оркестр в українській міліції. У багатьох областях є духові колективи, але там здебільшого грають професійні музиканти.
Автор цього матеріалу поспілкувався з деякими оркестрантами. Так, заступник начальника Городенківського РВ УМВС області Олег Яворський каже, що, як не дивно, він дуже швидко згадав усе, чого навчився в училищі міліції, хоча й закінчив його 14 літ тому.
   – Так склалося, що відтоді я не брав труби в руки, – розповідає підполковник міліції. – Але Ярослав Степанович вкладає в кожного з нас свою душу, знаходить індивідуальний підхід. Звісно, поєднувати службу з музикою нелегко, але результат того вартий. Ми показуємо людям, що працівники міліції можуть не лише професійно виконувати свою роботу, а й бути творчими особистостями.
   Молодший колега Олега Яворського – дільничний інспектор Богородчанського райвідділу лейтенант міліції Володимир Крижанівський – закінчив Прикарпатський юридичний інститут позаторік. Він грав у духовому оркестрі інституту протягом чотирьох років. Лейтенант міліції щиро радіє, що зустрів у новому колективі своїх інститутських друзів.

Ігор ГОЛИНСЬКИЙ ,
Івано-Франківська обл.
Фото Дмитра БОЙЧУКА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті