Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Україна невідома
01/09/2011 16:17

Медіуми на службі в Закону

    Хтось вважає їх брехунами, хтось божевільними, а дехто шахраями. До них звертаються у пошуках істини, в останній надії на диво. Їхніми послугами користуються правоохоронні органи різних країн світу. Наука поки що неспроможна пояснити феномен таких людей, але те, що вони існують, – незаперечний факт. То хто ж ці люди – ясновидці, медіуми, телепати, парапсихологи, екстрасенси – ті, хто «бачить» минуле й сучасне і здатний «зазирнути» у майбутнє?

     Екстрасенси проти маніяків
    Міжнародний досвід співпраці медіумів і поліції доволі багатий. Вартий того, щоб його згадали, ясновидець Роберт Крекнелл. Найкращою його роботою вважають справу Йоркширського Патральника. У період між 1975-1980 роками в графстві Йоркшир (Великобританія) вбили і знівечили 13 жінок. Злочинцем, без сумніву, була одна і та ж людина. Поліція звернулася по допомогу до Крекнелла. У жовтні 1980-го на сторінках газети «Йоркшир пост» медіум заявив, що нелюд перед затриманням скоїть ще одне вбивство. У листопаді жертвою Патральника стала Жаклін Хілл. У грудні ж у виданні «Санді мірроу» опублікували словесний портрет вбивці та опис будівлі в Бредфорі, де він мешкав, «побачені» в уяві Робертом. За місяць маніяка заарештували. Він і справді мешкав у тому будинку, який детально описав провидець. 
    Та, певно, найзнаменитішим детективом-медіумом був Жерар Круазе, датський ясновидець і цілитель. Він співпрацював із поліцією кількох країн і домігся міжнародного визнан­ня, допомагаючи розшукувати безвісти зниклих людей. Так, у лютому 1961 року за загадкових обставин зникла американська дівчинка Едіт Кикоріус. Круазе у приватному порядку попросили виїхати до Сполучених Штатів, щоб спробувати розшукати дитя за допомогою своїх надздіб­ностей.
    Ясновидець не відмовив, але сказав, що нікуди не поїде, і попросив переслати йому карту Нью-Йорка, одяг і фото дівчинки. За якийсь час Круазе заявив, що Едіт вбили, описав, де лежить її тіло, і змалював портрет зловмисника. Однак не зважаючи на всі збіги між пророцтвом Краузе і реальними фактами, офіційно його участь у розкритті справи ніколи не визнавали. Та й не дивно, бо як можна визнати те, пояснити чого не можна? До того ж, слова медіума не є доказами у справі й протоколюванню не підлягають.
    Усі ми люди, і нам властиво помилятися. Не був винятком і Круазе. З-поміж величезної кількості успішних розслідувань у нього траплялися і серйозні прорахунки. 1960-го ясновидець «розкрив» вбивство 14-річного хлопчика. Була призначена поминальна служба в церкві, аж раптом... з’явився сам хлопчик – живий і здоровий.
Жерар розплутав чимало загадкових справ, тож не дивно, що кримінальний світ вбачав у ньому небезпечного ворога. Його цілодобово охороняла поліція. Та все ж не вберегла. Терористи із «червоних бригад» убили медіума після того, як він взяв участь у розшуку викраденого ними італійського політика Альдо Моро.     Подейкують, мафіозі боялися, що Круазе таки добереться до істини. Тому сьогодні екстрасенси працюють під прикриттям. Приміром, американська ясновидиця Доротi Елiсон, яка розкрила 13 злочинів i розшукала понад 50 зниклих дітей, завжди працювала під охороною агентів ФБР.

    Мозок як радар
   Існує думка, що паранормалами народжуються або стають внаслідок сильних потрясінь чи переживши клінічну смерть. Так, Петер Харкос, опритомнівши після триденної коми, зрозумів: віднині йому відкрито все, що для решти є таємницею. Покладаючись на свої незвичайні здібності, Петер загалом допоміг у розкритті 27 вбивств у 17 країнах. Харкоса ще називали «людиною з мозком-радаром». Основним його талантом була «психометрія»: він «читав» інформацію про людину, поклавши руку на її речі. Сам медіум казав: «Іноді люди намагаються обдурити мене, але я доторкаюся до чого-небудь, що їм належить, і в моїй свідомості виникає картина реальної дійсності, яку я їм потім оповідаю».
   Найгучнішими справами Харкоса стали розслідування вбивства родини Тейт і сім’ї Лі Біанко влітку 1969 року. Ці жахливі вбивства, за словами медіума, скоїла злочинна група, очолювана бороданем на прізвисько Чарлі. С’юзен Еткінс на прізвисько Крихітка Несміяна, котра тоді сиділа у в’язниці за звинуваченням у магазинних крадіжках, повідомила: у вбивствах винні вона і її «сім’я», і діяли вони під керівництвом Чарлі.
   Харкосу дорікали тим, що він брав гроші за свою роботу – 2500 доларів та відшкодування витрат. На ці закиди він відказував: «Коли ти маєш талант, то не повинен боятися показати його. Якщо ти покладаєшся на свій дар, щоб годувати і одягати сім’ю, і якщо така робота забирає багато часу, чому ти не можеш отримувати за це гроші?». Сам він не раз застерігав людей, щоб ті не потрапили на гачок псевдоекстрасенсів: «Якщо ви колись звернетеся до екстрасенса, нічого йому не розповідайте. Справжній провидець здатний сам визначити, у чому полягає проблема».

    Пророки для можновладців
   Не гребували послугами телепатів і відомі особи, зокрема політики та можновладці. Так, ще 1924 року керівництво ОГПУ запросило до співпраці Олександра Барченка – надзвичайно сильного екстрасенса. Спецслужби оплачували його роботу. За 5 років на Луб’янці створили підрозділ, куди набирали 12-14 річних хлопчиків, які мали екстрасенсорні здібності. Найкращі з них продовжували навчання в розвідшколах НКВС за особливою програмою. Таким чином було підготовлено десятки розвідників, які легко входили в довіру до людей, підкоряли їх своїй волі й вербували.
   Не можна тут не згадати і про Сталіна, котрий цікавився у Вольфа Мессінга можливим розвитком подій у ході Другої Світової війни. До речі, останній задовго точно передбачив битву за Сталінград, дату падіння Берліна, час і місце висадки союзників в Європі тощо. Інше питання, що ці прогнози не були використані з практичною метою. Натомість у Гітлера особистим астрологом і екстрасенсом був Еріх Гануссен. Вони зблизилися, коли Адольф ще не був фюрером. Еріх мав дар ясновидіння і допомагав поліції розшукувати злочинців і зниклих безвісти людей. Однак коли він напророчив страшну кончину своєму шефу, той наказав його вбити. Невдовзі вакантне місце зайняв граф Сергій Вронський.
   За часів правління Хрущова екстрасенси і парапсихологи офіційно працювали в штаті кремлівської охорони. Вони періодично їздили в Індію на так звані курси підвищення кваліфікації, а йоги приїздили обмінюватися досвідом у Москву.
   У Леоніда Брежнєва також була група ясновидців із шести осіб. До речі, вони попередили його про небезпеку, коли той вирушив зустрічати космонавтів. Того дня на генсека було вчинено замах, але сталося так, що кулі влучили в автомобіль із героями космосу. 
   Що ж до Бориса Єльцина, то, як кажуть, його опікав персональний провидець – Георгій Рогозін.

    Чужі думки – наче на долоні
   31 березні 1989 року в Бакинському аеропорту приземлився літак. На його борту був терорист, який стверджував, що в салоні з ним два спільники, а у вантажному відсіку – вибуховий пристрій. Погрожуючи привести його в дію, терорист вимагав надати їм півмільйона доларів і можливість вилетіти в Пакистан. До Баку терміново перекинули групу захоплення «Альфа». Перед початком операції керівники КДБ та МВС вирішили порадитися з Тофіком Дадашевим, якого вважали найсильнішим медіумом світу, здатним читати чужі думки на відстані. Тофіку надали можливість протягом кількох хвилин поговорити з терористом. Ясновидець відчув, що той блефує: немає в нього ані вибухового пристрою, ані спільників. Своїми висновками Дадашев поділився з керівництвом штабу, порадивши при цьому, як відвернути увагу злочинця, щоб потім знешкодити його. За кілька днів учасників тієї операції із підрозділу «Альфа» нагородили орденами, а Тофіка – Почесною грамотою. Вірити чи ні?
   В Україні екстрасенси теж співпрацюють із правоохоронними органами. І хоча надзвичайні здібності, про наявність яких у себе заявляють декотрі наші громадяни, не прийнято розглядати в силових структурах як дієвий метод в ході розслідування злочинів, інформацію, запропоновану провидцями, не відкидають. Так, цінними виявилися відомості, надані дніпропетровським цілителем і провидцем Віктором Громовим, завдяки яким вдалося розшукати вбивцю місцевої підприємниці. Варто згадати і ще один випадок. Колишній правоохоронець, звільнений зі служби за компроматом, вирішив помститися за давню кривду колезі і викрав у того пістолета. Потерпілий звернувся до ясновидця, який у деталях змалював «побачену» картину пригоди. Громов точно вказав населений пункт і навіть місце, де схований «ствол». Тож незважаючи на наше ставлення до явища екстрасенсорики, воно таки існує, і версії парапсихологів заслуговують на увагу.

Юлія КОВАЛЬ, «Моменти»


 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті