Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
03/04/2011 12:42

За океаном і чужого навчалися, і свого не цуралися

     У березні цього року делегація працівників МВС України на запрошення Організації Американські ради з міжнародної освіти ACTRA/ACCELS (American Councils) побувала з візитом у Вашингтоні (округ Колумбія, США).

      Під час зустрічей українські правоохоронці ознайомились із особливостями та перспективами розвитку законодавства США щодо боротьби з сексуальною експлуатацією дітей, тактикою та методикою протидії кіберзлочинам, пов’я­заним з розшуком зниклих дітей та неповнолітніх, що експлуатуються.
     Програма відрядження була спланована дуже детально й виявилася вельми насиченою. Після  офіційної зустрічі у біб­ліотеці Конгресу США з представниками Державного департаменту США, науковцями університету Джорджтауна та неурядового Центру «За американський прогрес» з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності із запобігання та боротьби з торгівлею людьми й сексуальною експлуатацією дітей, відбувся семінар-тренінг у Національному центрі допомоги зниклим і під­да­ним експлуатації дітям (ICMEC) та низка інших заходів. Особливо корисним, на думку українців, виявився круг­лий стіл з питань протидії торгівлі людьми та експлуатації дітей у США, який був проведений в офісі конгресмена від штату Нью-Джерсі Крістофера Сміта.
     Крім того, наші фахівці обговорили із заокеанськими колегами проблеми провадження онлайн-розслідувань та фіксації комп’ютерних доказів злочинної діяльності, пов’язаної з розповсюдженням дитячої порнографії в мережі Інтернет. Разом із представниками ФБР та Департаменту юстиції був проаналізований досвід розкриття резонансних злочинів, пов’язаних із сексуальною експлуатацією дітей, питання кри­мінально-правового переслідування порушників федеральних законів проти експлуатації дітей та дитячої порнографії тощо.
     «У рамках візиту делегація МВС України мала змогу ознайомитися із особливостями законодавства США про злочини проти дітей, процедури документування таких злочинів, що має важливе значення для налагодження міжнародної співпраці, організації ефективного кримінального переслідування секс-злочинців на території США та України, – зазначив, коментуючи підсумки відрядження, начальник Департаменту боротьби з кіберзлочинністю і торгівлею людьми МВС України Юрій Кучер. – За результатами проведених обговорень американські фахівці висловили готовність надати правоохоронним органам України допомогу в розслідуванні справ про злочини, пов’язані з сексуальною експлуатацією дітей у мережі Інтернет, з розповсюдженням дитячої порнографії, створеної в Україні та поширюваної на території США».
     Безумовно, позитивним підсумком візиту стало також і те, що представники МВС України ознайомились із напрацюваннями американських колег у зборі відомостей про користувачів послуг зв’язку, про рух інформації та інших технічних даних під час розслідування справ про кіберзлочини. На особливу увагу, переконані фахівці, заслуговує досвід застосування правоохоронними підрозділами США програмного забезпечення для онлайн-роз­слідувань, яке може бути адаптовано до аналогічних потреб українських правоохоронців.

Максим ЛІТВІНОВ,
м. Київ
 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті