Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Україна невідома
26/02/2011 18:09

Так гартувався "Кобальт"

      Про афганську війну, як звично називають участь радянських спецслужб та армії у спершу примусовій зміні влади в цій країні, а потім силовій підтримці «революційно-демократичного» режиму, написано і сказано чимало. Відомі деталі підготовки і проведення підрозділами КДБ та ГРУ захоплення ключових об’єктів у Кабулі і те, що потім з того вийшло. Революція захлиналася у крові власного народу. Потрібна була допомога союзника – «великого брата», який вміє не лише будувати дамби і газопроводи, а й вправно воювати. Тоді СРСР «за річку» десантував військо. Коли шураві прийшли зі зброєю в руках, про нещодавню дружбу афганці, що ставали моджахедами, поволі забули. «Раптом» виявилося: партизанській тактиці повстанців протиставити нічого. Терміново виникла необхідність не лише в 18-20-літніх солдатах, а й у досвідчених розвідниках, оперативниках, аналітиках, котрі знають, як працювати у ворожому криміналізованому середовищі. 

Дружина і діти – стимул для повернення


    1980-го з’явився овіяний славою підрозділ КДБ «Каскад» (його бійців називали «каскадерами»). Так склалося, що про інше формування, тоді ж створене з особового складу МВС СРСР, яке називалося «Кобальт», ми знаємо значно менше. З-поміж тих, хто був у складі першого «Кобальту», є й наш земляк – Володимир Павловський, який все життя віддав карному розшуку, а нині очолює пра­в­­ління консорціуму «Сатурн-К».
    Нагадаємо історію «Кобальту», упродовж «каденції» якого (міліціонерів відряджали на півроку) Афган пройшло понад 3 тис. правоохоронців Країни Рад. Загалом, одна ротація налічувала до 600 осіб, поділених на 23 групи й дислокованих у провінціях (Афганістан трішки більший за Україну), а також тих, хто перебував у резерві в Кабулі. Кістяк загону складали досвідчені сищики, які мали головне завдання – створити царандой (афганську поліцію) і батальйони захисту революції. Тобто, місію планували як дорад­чо-інс­трук­торську під орудою «Каскаду». Насправді «кобальти» розбудовували блокпости, налагоджували агентурну та оперативну діяльність. Першим командиром загону став генерал-майор міліції Бексултан Дзіоєв.
   – Мої дід і батько були військовими, ­– розповідає Володимир Павловський. – Я ж начитався детективів і теж став офіцером, але міліції. Причому, потрапив у її горнило – карний розшук. До того був дружинником, служив у повітрянодесантних військах недалеко від дому, де жила сім’я, – тобто, у Фергані. Загалом, ми багато поїздили за татом – Крайня Північ, Сибір, Далекий Схід, Москва, Середня Азія… Кар’єру в «органах» розпочав в Узбекистані – у Ферганському обласному УВС. Дослужився до чільника відділення «А» у званні старшого лейтенанта. Але батько вирішив повернутися на батьківщину – у Черкаси, де я став старшим оперуповноваженим, а згодом очолив відділення. Навесні 1980-го з Москви прийшла рознарядка: для виконання важливого завдання були потрібні оперативники. Невдовзі ми зрозуміли: шукають охочих поїхати в Афганістан. Оскільки я жив у Середній Азії, знав тамтешні звичаї, мову, був кандидатом у майстри спорту зі східних єдиноборств, то мене першим і викликали в кадри з «цікавою пропозицією». Чесно кажучи, про нашу присутність у цій країні правди не писали, тому багатьох сищиків звабили романтика й бажання взяти участь у наданні інтернаціональної допомоги. Мені теж неймовірно «закортілося», та­ й батьки були не проти. Підтримала і дружина, хоч у нас тоді й підростало двоє дітей: син та дочка. До речі, одруженим віддавали перевагу – щоб був стимул повернутися…

 


Війна – війною, а день народження – і в окопі свято


    Поволі вималювався абрис «роботи». Майбутні «кобальти» з України їхали до Києва, а потім – у Москву, де з ними ґрунтовно працювали хлопці з ГРУ і ЦК КПРС. Дехто на етапі попереднього вивчення відмовився випробовувати долю в чужій країні. Із Білокам’яної кандидати потрапили в Ташкент, затим – у табір підготовки, де вивчали підривну і диверсійну справу, афганську культуру, проводили нічні стрільби. Муштрували неймовірно, причому, під опікою самого генерала ГРУ Бочарова. Під його керівництвом група Павловського перебувала і в Афгані. Як згадує оповідач, лише на їхню базу прибуло 200 сищиків і снайперів ВВ з усього Союзу. Перекладачами стали колеги з Нагірно-Бадахшанської автономії Таджикистану, у Павловського – дільничний-таджик. Там же він зустрівся і з Сергієм Червонопиським – майбутнім генералом, головою Держкомітету у справах ветеранів.
   – Вишкіл ми отримували винятково в ізольованих групах, – продовжує колишній «кобальтівець». ­– Потім зрозуміли: роз’є­днували спеціально, щоб не знали один одного. Мій загін, в якому було майже 80 чоловік, готували для роботи в кабульському регіоні. Ніхто не знав, хто виживе… 
    Їхній Іл-76 приземлився в Кабулі о 4-й ранку 8 вересня. Капітану Павловському тоді виповнилося 32 роки. Війна – війною, а день народження – і в окопі свято. Хлопці, потрапивши в розташовану неподалік аеродрому частину, трішки пригубили «гіркої», вломили ташкентського хліба. Майже одразу дізналися, що братимуть участь у бойових операціях. Деякі офіцери, які вважали, що їхня роль – бути радником, відмовилися ризикувати. З них зірвали погони й відправили в Союз. Іншим довелося жити в наметах, оточених «колючкою» і сигнальними пристроями. 

За всяку ціну. Бо треба!


    Дебютували «кобальти» спільними рейдами з армійцями й диверсійними вилазками із «каскадерами». Духи-снайпери одразу вираховували командирів по тому, хто з учасників операції активно жестикулює – їх вбивали першими. «Кобальт» опікувався полоненими. Останніх допитували – достовірна інформація про моджахедів особливо цінувалася. Оскільки в афганських буцегарнях затриманих не годували (про це думала рідня), то для отримання наводки операм інколи вистачало візиту до камери із харчем. Налагоджували стосунки і з допомогою сувенірів із символікою Олімпіади-80. Робили все можливе, щоб тих «язиків» «заглибити» до підпілля бойовиків й примусити працювати на шураві. Усі розуміли: від того, як вони спрацюють, залежить безпека тисяч людей. Звісно, повстанці теж викрадали радянських військовиків і представників спецслужб. Це вій­на, а її без втрат не буває… 
   – Шураві до війни поважали – вони будували інфраструктуру. Коли ми прийшли зі зброєю, все змінилося. Інколи нас ображали, доходило до погроз, навіть діти кидали камінці. Але ми виявляли стоїчність, рятуючи і тих дітей, які бралися за зброю й гралися в дорослі ігри, стріляючи в нас. Особливого страху не було. Було відчуття небезпеки, яке не зникло навіть у Союзі. У Кабулі тоді почали ставатися НП – приміром, вибухи в різних установах, – веде далі Павловський. – Ми перейшли на суто оперативну роботу: змінили військовий антураж на цивільний, відпустили бороди. Діяли практично самостійно, бо куратор із ГРУ дислокувався в приміщенні МВС Афганістану і з ним зустрічалися лише зрідка. Однак тоді ще були сприятливі умови для налагодження контактів і «вмонтування» своїх агентів, бо війна і неприйняття радянської присутності гостро не відчувалися. Спосіб отримання вісточок із підпілля часто був схожим на торг інтересів. Така ж специфіка є і в Україні: не кожен кримінальник співпрацюватиме з «органами», але треба шукати підходів. Звісно, в Афгані часто ризикували, особливо, коли без серйозної підтримки йшли в народ. Наприклад, хтось із наших домовився про зустріч із «джерелом» у дукані. Коли наставав час «ікс», його вбивали дорогою до явки моджахеди. 
   – Невдовзі частину групи, 13 чоловік, направили за 200 км на Північ – у Черікар, центр провінції Парван, де активізувалися каравани духів, а наші склади зброї висаджували в повітря, – продовжує оповідач. – Там ми не тільки влаштовували нічні засідки на душманських манівцях, а й створювали відділи царандою. Відтак довелося тісно контактувати із місцевим людом. Треба було за всяку ціну знайти людей, які працювали б на нас. Зокрема, вояків вчили спілкуватися із затриманими й агентурній роботі. Мені підпорядкували відділення афганців – я намагався їх вишколити. Це було непросто, бо поміж офіцерами, які належали до різних полі­тично-кланових груп (Парчам і Халк), що ворогували, спалахували конфлікти. Як і в будь-якій вій­ні, замішаній на ворожнечі, розбрат використовували наші спецслужби. Зрештою афганців навіть привчили пити кишмишівку (самогон) та їсти сало. До речі, якось дружина військовим радникам передала кілька кіло сала. Оце було свято! А якщо серйозно, ми вилучали зброю, яку постачали американці, пакистанці, китайці, шукали будь-які відомості про шпигунів, розкривали крадіжки, вбивства, теракти, викривали наркокур’єрів – з останніми, до речі, царандой вчиняв доволі жорстоко. Їздили ми «нивами» без жодного натяку на броню. Кулі ті бляшанки прошивали наскрізь. Просто на крісла навішували бронежилети – і так захищалися. Ззаду відчиняли дверцята й розміщували там розрахунок кулемета. Цікаво, та водіями тих «тачанок» були афганці. Якось одного з них викрили у зраді – він працював на банду. Шофера передали місцевій розвідці ХАД – його без церемоній розстріляли. 

«Кобальту-2» передали досвід, зв’язки і… труни


    У жовтні з «Кобальтом-1» сталася трагедія. Під час операції ризько-російська група потрапила в бійню. Група відстала від основних сил, і вночі її оточили та пошматували. Живими залишилися одиниці, серед них – Михайло Ісаков з Риги, який отримав звання Героя Радянського Союзу. Загинув і товариш Павловського – вони мешкали в наметах поряд. Це були перші «вантажі 200». Відтоді «кобальтам» заборонили рейдувати з армією – надалі вони працювали почасти самі, або з «Каскадом». Звісно, були доволі безглузді інциденти – особливо через незнання місцевих звичаїв. 
   – «Кобальту-2» ми передали досвід, зв’язки і… труни. Колег здивувало, що в одному з наметів було складовано десятки трун «про запас», – каже Володимир Павловський. – Багато хто з новоприбулих, як і ми, розраховував на таку собі дорадчу діяльність у постреволюційній країні, за яку ще й пристойно заплатять… 
   Повернувся Павловський у квітні 1981-го майором. Дружина майже рік витягала з депресії, лікувала хребет і ліву ногу. Каже, що пощастило: особливо не хворів, серйозних поранень не отримав, якщо не брати до уваги контузії, коли на міні підірвалося авто. Тоді нікого не вбило, але у вантажівці постраждали майже всі. Днями екс-«кобальтівця» оперували – виймали осколок, що засів у животі. Не менше ран – ножових і кульових – Володимир Павлович отримав на мирній службі, бо не боявся затримувати озброєних лиходіїв. Якось на міжміський автобус напали розбійники, які хотіли забрати гроші. У салоні тоді був і Павловський. Не всидів – втрутився. І дістав ножем у горло: лезо пройшло в кількох міліметрах від сонної артерії. Та «вирубив» обох злочинців. 
  Воїн – то не професія, а покликання!..

Геннадій КАРПЮК, «Моменти»
 

друкувати
Додати коментар

Інші статті